MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Με αναφορές σε ΓεΣΥ και ΕΕΕ η ομιλία Αναστασιάδη για τα εκατοντάχρονα της ΔΟΕ

Advertisement

Sponsored by exness

Με αναφορές σε ΓεΣΥ και ΕΕΕ η ομιλία Αναστασιάδη για τα εκατοντάχρονα της ΔΟΕ – Η εξέλιξη της Οργάνωσης 

Advertisement

Στην εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) καθώς και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) αναμένεται να αναφερθεί, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης κατά την αυριανή του παρέμβαση στην 108η Διεθνή Διάσκεψη Εργασίας της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), στη Γενεύη, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Πέραν των 6.000 αντιπροσώπων συγκεντρώνονται αυτές τις ημέρες στην ελβετική πόλη για να λάβουν μέρος στην 108η Διεθνή Διάσκεψη Εργασίας της ΔΟΕ, η οποία συμπίπτει με την επέτειο των εκατό χρόνων από τη δημιουργία της ΔΟΕ.

Η Διάσκεψη, η οποία αρχίζει σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 21 Ιουνίου, θα επικεντρωθεί στην εξεύρεση λύσεων για τις προκλήσεις που αφορούν το μέλλον της εργασίας, ενώ θα έχει και εορταστικό χαρακτήρα.

Στο πλαίσιο των εορτασμών από τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την ίδρυση της ΔΟΕ, η Διάσκεψη, η οποία αποτελεί το ανώτατο όργανο της οργάνωσης και συνέρχεται κάθε Ιούνιο, θα συνέλθει σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων σήμερα Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη, καθώς επίσης στις 19 και 20 Ιουνίου.

Στην έδρα της ΔΟΕ, μετέβη χθες και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος θα χαιρετίσει τις εργασίες της Διάσκεψης με παρέμβαση του την Τρίτη, στις 11.30 το πρωί (ώρα Κύπρου). Νωρίτερα, θα έχει συνάντηση με το Γενικό Διευθυντή της Οργάνωσης, Guy Ryder.

Έγκυρες πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι ο Πρόεδρος αναμένεται αναφερθεί στην εφαρμογή για πρώτη φορά στην Κύπρο του ΓεΣΥ, με πλήρη και ομοιόμορφη κάλυψη για όλους τους εργαζόμενους και τριμερή χρηματοδότηση από την κυβέρνηση, τους εργοδότες και τους εργαζόμενους. Αναμένεται επίσης, να αναφερθεί στην εφαρμογή του ΕΕΕ, ως μιας πρωτοποριακής πολιτικής που διευκολύνει τις σχέσεις μεταξύ των εταίρων, καλύπτοντας ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και ελαχιστοποιώντας τις πιέσεις που μπορεί να προκύπτουν στις εργασιακές σχέσεις από ενδεχόμενη εκμετάλλευση εργαζομένων.

Ο Πρόεδρος αναμένεται, επίσης, να μιλήσει για την τριμερή συνεργασία και τον διάλογο μεταξύ Κυβέρνησης, εργοδοτών και εργαζομένων που απέδωσε ιδιαίτερα μετά το 1974 και κατά την πρόσφατη οικονομική κρίση, για τις πολιτικές στήριξης των ευάλωτων ομάδων, όπως το επίδομα μάνας και το επίδομα πολύτεκνης οικογένειας, καθώς και για τις νομοθεσίες που εφαρμόζει η Κύπρος για την προστασία των εργαζομένων στον εργασιακό χώρο, όπως για παράδειγμα σε θέματα παρενόχλησης.

Θα αναφερθεί επίσης, στις γενικότερες οικονομικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν για μείωση της ανεργίας στην Κύπρο και θα υπογραμμίσει την προσπάθεια για προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων ειδικά κατά την περίοδο αυτή που η κυπριακή οικονομία καταγράφει ανάπτυξη και οι συνθήκες στην αγορά εργασίας αλλάζουν, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Τέλος, ο Πρόεδρος θα αναφερθεί γενικότερα στο ρόλο της ΔΟΕ και στη συνεχή επαφή της Κύπρου με την Οργάνωση. Υπενθυμίζεται ότι η Κυβέρνηση έχει ζητήσει τη συνδρομή της ΔΟΕ για το θέμα του εθνικού κατώτατου μισθού.

Την ίδια μέρα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα πραγματοποιήσουν τις παρεμβάσεις τους και ο Ρώσος Πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μεταξύ άλλων.

Την Παρασκευή, 21 Ιουνίου, θα χαιρετίσει τη Διάσκεψη ο ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Αναμένεται ότι η Διάσκεψη θα εγκρίνει την Επετειακή Διακήρυξη της εκατονταετηρίδας του Οργανισμού.

Η ιστορία της ΔΟΕ

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) ιδρύεται, παράλληλα με την Κοινωνία των Εθνών (ΚτΕ), από τη Συνθήκη Ειρήνης των Βερσαλλιών, που επισφράγισε το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου μεταξύ των δυνάμεων της Αντάντ και της Γερμανίας.

Mε ξεχωριστά για την εποχή εκείνη χαρακτηριστικά, η ΔΟΕ επιβίωσε της θεσμικής απαξίωσης που επιδιώχθηκε από τα αντιδημοκρατικά και ολοκληρωτικά καθεστώτα παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, παρά την κατάρρευση της ΚτΕ. Το γεγονός ότι η έδρα της οργάνωσης μεταφέρθηκε έγκαιρα από τη Γενεύη στο Μόντρεαλ κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έπαιξε σημαντικό ρόλο στη συνέχιση της λειτουργίας της εν μέσω του πολέμου.

Οι καινοτομίες που εισήγαγε κληροδοτήθηκαν και αξιοποιήθηκαν στο πλαίσιο του νέου συστήματος διεθνούς οργάνωσης που δημιουργήθηκε με τον ΟΗΕ το 1945 και σήμερα θεωρείται ως ένας από τους πιο πετυχημένους διακρατικούς οργανισμούς από άποψης επιδίωξης των σκοπών της.

Το Καταστατικό της ΔΟΕ, η ιδρυτική της Συνθήκη δηλαδή, αποτελεί δημιούργημα των Συνθηκών Ειρήνης των Παρισίων και προβλέπεται στο 13ο μέρος της Συνθήκης των Βερσαλλιών του 1919.

Πρόκειται για έναν διακυβερνητικό οργανισμό στη Διάσκεψη του οποίου συμμετέχουν κατά 1/3 εκπρόσωποι κρατών, εργοδοτών και εργαζομένων, χαρακτηριστικό που τον καθιστά τον μοναδικό τριμερή οργανισμό. Το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε δικαίωμα προσφυγής για τις επαγγελματικές ενώσεις των εργατών ή των εργοδοτών στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ΔΓΕ), αλλά και η δημιουργία του Διοικητικού Δικαστηρίου ενώπιον του οποίου μπορεί να προσφύγει το προσωπικό του οργανισμού για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις σχέσεις τους με τον οργανισμό αποτέλεσαν σημαντικές καινοτομίες της εποχής εκείνης.

Στις 10 Μαΐου 1944 υιοθετήθηκε η Διακήρυξη της Φιλαδέλφειας, μέσω της οποίας τροποποιείται για πρώτη φορά το Καταστατικό, κατά τρόπο που η εντολή της οργάνωσης διευρύνεται προκειμένου να περιλαμβάνει όλα τα δικαιώματα του ανθρώπου, πέραν του δικαιώματος στην εργασία.

Το 1946 η ΔΟΕ αναγορεύεται ως η πρώτη Ειδικευμένη Οργάνωση των ΗΕ, με δομές, εξουσίες οργάνων και αποστολή που την καθιστούν πολύ διαφορετική από άλλους οργανισμούς.

Από το 1950 παρέχει στα κράτη τεχνική βοήθεια όταν και όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.

Μια δεύτερη τροποποίηση του Καταστατικού επέρχεται το 1973 για να διαφοροποιήσει τη σύνθεση των οργάνων της.

Στο Καταστατικό της υπογραμμίζεται ότι κύριος σκοπός της είναι η υιοθέτηση από όλα τα κράτη «ανθρώπινων συνθηκών εργασίας», μαζί με τον διακανονισμό της διάρκειας της εργασίας, τον αγώνα κατά της ανεργίας, την προστασία του ατόμου (από ατυχήματα κλπ), τη συνδικαλιστική ελευθερία, την επαγγελματική αποκατάσταση, την προστασία των εργαζομένων μεταναστών.

Με τη Διακήρυξη της Φιλαδέλφειας προστέθηκαν κι άλλες αρχές και πλέον οι στόχοι είναι εργασία για όλους, ανύψωση του βιοτικού επιπέδου των λαών, ανάπτυξη της κοινωνικής ασφάλισης, προστασία της υγείας, ίσες ευκαιρίες για θέματα επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Μέλη της ΔΟΕ είναι σήμερα 187 κράτη.

Στο άρθρο 2 του Καταστατικού προβλέπονται τα τρία όργανα της ΔΟΕ, που είναι η Διεθνής Διάσκεψη Εργασίας, το Διοικητικό Συμβούλιο και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, του οποίου επικεφαλής είναι ο Γενικός Διευθυντής.

Η ΔΟΕ έχει υιοθετήσει 189 συμβάσεις και 200 συστάσεις από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων για το καθεστώς των εργαζομένων, καθορίζοντας διεθνή πρότυπα εργασίας. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται η σύμβαση για την αναγκαστική εργασία (1930), η σύμβαση για το δικαίωμα οργάνωσης και συλλογικής διαπραγμάτευσης (1949), η σύμβαση για την ίση αμοιβή ανδρών και γυναικών, η σύμβαση για την κατάργηση της αναγκαστικής εργασίας (1957), η σύμβαση για την ελάχιστη ηλικία των εργαζομένων, η σύμβαση για τους οικιακούς βοηθούς (2011), η σύμβαση για τις χείριστες μορφές παιδικής εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ΔΟΕ διαθέτει μηχανισμούς ελέγχου της εφαρμογής των συμβάσεων από τα κράτη μέλη. Αυτός διενεργείται από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που συστάθηκε το 1926 και αποτελείται από ομάδα 20 ειδικών που ελέγχει τα κράτη μέλη. Την ίδια ώρα τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα με ετήσιες εκθέσεις που υποβάλλουν στον Γενικό Διευθυντή να ενημερώνουν για την εφαρμογή των πράξεων των οργάνων της ΔΟΕ και για την κύρωση, από πλευράς τους, των διεθνών συμβάσεων. Τέλος, η ΔΟΕ δίνει τη δυνατότητα καταγγελίας ή προσφυγής στο ΔΓΕ από μέρους των εργατών, των εργοδοτών ή και αντιπροσώπων στην ΓΣΑ, αλλά και κράτους κατά κράτους για μη τήρηση των υποχρεώσεων του τελευταίου.

Η Κύπρος έγινε μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας το 1960 και έχει κυρώσει συνολικά 53 Συμβάσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται οι επτά πιο βασικές Συμβάσεις, που κατοχυρώνουν θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network