MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

«Man in the middle» και άλλες ηλεκτρονικές απάτες. Δύσκολος ο εντοπισμός των δραστών

Advertisement

Sponsored by exness

Πώς εξαπατούν εταιρείες και πολίτες επιτήδειοι – Χρονοβόρα διαδικασία η εξιχνίαση τέτοιου είδους υποθέσεων – Στον αέρα τεράστια ποσά – Τι πρέπει να προσέχετε σύμφωνα με τον Διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Ανδρέα Αναστασιάδη

Της Χρυστάλλας Νικολάου 

Αυξημένες είναι το τελευταίο διάστημα οι καταγγελίες πολιτών οι οποίοι έπεσαν θύματα ηλεκτρονικής απάτης, με αποτέλεσμα είτε να χάσουν τον λογαριασμό τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής, είτε ακόμη χειρότερα να κλαπούν χρήματα τους από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Advertisement

Σε δηλώσεις του στην Cyprus Times, ο Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Ανδρέας Αναστασιάδης, ανέφερε ότι «τα περισσότερα περιστατικά αφορούν προτροπή για επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα με υψηλή απόδοση, υποκλοπή λογαριασμού μέσου κοινωνικής δικτύωσης και απόσπαση κωδικών τραπεζικών λογαριασμών».

Οι περισσότερες μορφές απάτης που εμφανίζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα σύμφωνα με τον κύριο Αναστασιάδη, έχουν στόχο αρχικά την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων και την μετέπειτα χρήση τους για κακόβουλο σκοπό, δηλαδή το οικονομικό όφελος.

Ο κ. Αναστασιάδης εξήγησε στην Cyprus Times, το πώς κινούνται οι δράστες των λεγόμενων περιπτώσεων, «Man in the Middle», καθώς και τον τρόπο αποφυγής του εντοπισμού τους μέσω της πορείας του χρήματος.

Στον αέρια τεράστια ποσά… «Man in the middle»

Συγκεκριμένα, επιτήδειοι με χρήση της μεθόδου «Man in the Middle», παρεμβαίνουν σε τμήματα της επικοινωνίας μεταξύ συναλλασσόμενων επαγγελματιών και εμπόρων με επιχειρήσεις του εξωτερικού και τους πείθουν να καταθέσουν χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, διαφορετικούς από αυτούς που είχαν αρχικά συμφωνηθεί.

Όπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης κατά καιρούς διερευνήθηκαν υποθέσεις που αφορούν κλοπή ποσών πέραν των 150 χιλιάδων ευρώ και σχετίζονται κυρίως με τα λεγόμενα περιστατικά «Man in the Middle».

Ερωτηθείς για το πως κινούνται οι δράστες ο κ. Αναστασιάδης, σημείωσε ότι «ψαρεύουν κυρίως από ανυποψίαστα θύματα με διάφορους τρόπους τα προσωπικά δεδομένα τους όπως κωδικοί πρόσβασης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με σκοπό την κλοπή χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς».

Παράλληλα, εμπορικές εταιρίες πέφτουν συχνά θύματα μέσω της αναδρομολόγησης της αλληλογραφίας με σκοπό την παρέμβαση σε τραπεζικές συναλλαγές και την κλοπή χρηματικών ποσών. Η κλοπή επιτυγχάνεται όταν το θύμα αποστείλει το χρηματικό ποσό που πραγματικά οφείλει σε κάποιον, στον τραπεζικό λογαριασμό των επιτηδείων.

Η χρήση ενδιάμεσων στην πορεία του χρήματος

Το modus operandi στις υποθέσεις απάτης μέσω διαδικτύου, είναι η χρήση ενδιάμεσων συνεργατών «money mules» για την μετακίνηση των κλοπιμαίων κεφαλαίων έναντι ποσοστού επί των κλοπιμαίων χρήματων.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι «για παράδειγμα ο “money mule” λαμβάνει στο λογαριασμό του 100.000 ευρώ από μια απάτη παίρνει το 5% για τον ίδιο και το υπόλοιπο ποσό το αποστέλλει σε άλλο λογαριασμό».

Αυτό γίνεται για την αποφυγή του πραγματικού ενόχου.

Δύσκολη υπόθεση η εξιχνίαση…

Ερωτηθείς σχετικά με το πόσες υποθέσεις εξιχνιάστηκαν ο κ. Αναστασιάδης, ανέφερε ότι οι υποθέσεις αυτές εκ της φύσεως τους είναι πολύ δύσκολο να εξιχνιαστούν, καθώς είναι απαραίτητη συνεργασία με την Europol και Interpol.

Όπως εξήγησε πέραν του 90% οι απάτες προέρχονται από το εξωτερικό και για αυτό και τα αδικήματα αυτά είναι δύσκολα στην διερεύνηση και χρονοβόρα.

Στο παρελθόν υπήρξαν αρκετές υποθέσεις που εξιχνιάστηκαν πλήρως και άλλες μερικώς με την σύλληψη συνεργατών των ηθικών αυτουργών, σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Τι πρέπει να προσέχει γενικά το κοινό

  • Μην αφήνετε τις συσκευές σας αφύλακτες.
  • Να είστε πάντα προσεκτικοί όταν κάνετε κλικ σε συνημμένα ή συνδέσμους στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
  • Προσεχτική περιήγηση, ειδικά για αγορές και ψώνια online, θα πρέπει να
    πραγματοποιούνται μόνο σε μια συσκευή που ανήκει σε εσάς, σε ένα δίκτυο
    στο οποίο εμπιστεύεστε.
  • Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας τακτικά και
    βεβαιωθείτε ότι το λογισμικό προστασίας από ιούς είναι πάντα ενημερωμένο.
  • Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με οτιδήποτε συνδέετε στον υπολογιστή σας.
  • Παρακολουθήστε τι μοιράζεστε στα κοινωνικά δίκτυα.
  • Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν κάποιος προσπαθεί να αποκτήσει
    πληροφορίες από εσάς μέσω της χειραγώγησης.
  • Βεβαιωθείτε ότι παρακολουθείτε τους λογαριασμούς σας για οποιαδήποτε
    ύποπτη δραστηριότητα. Εάν βλέπετε κάτι άγνωστο, θα μπορούσε να είναι
    ένα σημάδι ότι έχετε επηρεαστεί.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network