MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Μακρόν: Γαλλία και Κύπρος εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας σε Ενέργεια και άμυνα

Advertisement

Sponsored by exness

Γαλλία και Κύπρος εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας σε Ενέργεια και άμυνα, λέει ο Μακρόν – «Ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε την αλληλεγγύη και τη συνεργασία μας με την Κύπρο και τον σεβασμό μας στην κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας»

Advertisement

Η Γαλλία και η Κύπρος αποτελούν ένα εξαιρετικό παράδειγμα διμερούς συνεργασίας κυρίως στον τομέα της Ενέργειας και της άμυνας, υπογράμμισε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε δηλώσεις του μετά την 5η Σύνοδο Κορυφής των Νοτίων Χωρών της ΕΕ.

Ο κ. Μακρόν είπε, σύμφωνα με τη διερμηνεία των δηλώσεών του στα ελληνικά, πως η Σύνοδος αυτή “πρώτα από όλα είναι μια ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε την αλληλεγγύη και τη συνεργασία μας με την Κύπρο και τον σεβασμό μας στην κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Μακρόν τον διαβεβαίωσε πως “όχι μόνο έχετε την αλληλεγγύη μας, αλλά και τη στήριξή μας. Είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις και με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, τον κ. Ερντογάν”, επεσήμανε.

Είπε ακόμη πως “μας δόθηκε η ευκαιρία να υπενθυμίσουμε την υποστήριξή μας για τις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό ζήτημα. Υπάρχει μια δέσμευση από μέρους του κ. Αναστασιάδη, είναι ένα πολύ σημαντικό διακύβευμα και για την Κύπρο και για τη σταθερότητα στην Ευρώπη”, σημείωσε.

Επεσήμανε πως “όσον αφορά σε διμερές επίπεδο, η Γαλλία και η Κύπρος αποτελούν ένα εξαιρετικό παράδειγμα κυρίως στον τομέα της ενέργειας και της άμυνας. Και συγκεκριμένα, η Κύπρος αποτελεί ένα στρατηγικό σημείο σε αεροναυτικό επίπεδο για την Γαλλία”.

“Από αυτή την άποψη, αυτή η προσέγγιση, αυτή η συνεργασία, έχει να κάνει και με το γεγονός ότι θέλουμε μια Ευρώπη, η οποία έχει την ικανότητα να προστατεύσει τον εαυτό της η ίδια και για μένα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, μια ενισχυμένη άμυνα για την Ευρώπη”, ανέφερε.

Είπε πως θέλει να ευχαριστήσει για άλλη μια φορά τις κυπριακές αρχές για τους στρατηγικούς δεσμούς, σημειώνοντας τη δυνατότητα “να ανοίξουμε ακόμα περισσότερες περισσότερες προοπτικές για ακόμα μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο μας χωρών”.

Όσον αφορά στη Σύνοδο Κορυφής είπε πως είναι ένα φορμάτ πολιτικό πολύ σημαντικό και πως συζήτησαν θέματα σε επίπεδο στρατηγικής όσον αφορά στην ενέργεια, την ασφάλεια, τη μετανάστευση και την ευρωζώνη.

“Οι συγκλίσεις των απόψεών μας, τα στρατηγικά μας οράματα είναι εκεί”, σημείωσε.

Αναφερόμενος στη μετανάστευση είπε πως “η Κύπρος, όπως και το σύνολο των μεσογειακών κρατών έχουν επηρεαστεί από τη μετανάστευση. Η Ανατολική Μεσόγειος ήταν η πρώτη οδός της μετανάστευσης προς την Ευρώπη και σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε λεπτομερώς το ζήτημα αυτό και για να υπερασπιστούμε ένα ολοκληρωμένο όραμα σε ό,τι αφορά στην Ευρώπη. Δηλαδή, καταφέραμε να υπάρξουν οι συγκλίσεις στο πλαίσιο του Συμβουλίου, αλλά αυτό που υπερασπιζόμαστε εμείς επίσης είναι ένα πραγματικό, ένα λειτουργικό όραμα”, σημείωσε.

Ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό της Μάλτας Τζοζέφ Μουσκάτ για την εξαιρετική κινητοποίηση της Μάλτας “μεταξύ όλων εμάς, για να προσπαθήσουμε να βρούμε αυτόν τον μήνα αποτελεσματικές, ανθρώπινες λύσεις όσον αφορά στην Μεσόγειο”.

Είπε πως αναφέρθηκε στο ζήτημα αυτό και με τον Ιταλό Πρωθυπουργό όταν μίλησαν “ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί ένας συγκεκριμένος, ολοκληρωμένος τρόπος”.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη σεβασμού του  Δικαίου της Θαλάσσης και στο ότι “αυτό το σκάφος (το Sea Watch 3 στο οποίο επιβαίνουν 47 μετανάστες που διασώθηκαν πριν μία εβδομάδα και παραμένει στα ανοιχτά των Συρακουσών) θα πρέπει να κατευθυνθεί στην Ιταλία γιατί είναι πιο κοντά- και βεβαίως έχουμε επαναλάβει ότι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δέσμευση σε σχέση με αυτό σκάφος και τις ιταλικές ανάγκες”.

Μίλησε ακόμη για την αρχή του δικαίου και ανέφερε πως “έχουμε έναν αγώνα κατά της εμπορίας των ανθρώπων και αυτού του είδους των επιχειρήσεων και  θα πρέπει να υπάρχει ένας μόνιμος μηχανισμός διαχείρισης αυτών των ζητημάτων. Αυτό ήταν βασικό θέμα της συζήτησης στη συνάντησή μας”.

“Επίσης, συζητήσαμε θέματα κλιματικής αλλαγής και το θέμα της υπεράσπισης ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης μέσα και από τα Συμπεράσματα που είχε γίνει στο πλαίσιο του Συμβουλίου που είχε γίνει για την ευρωζώνη. `Εγιναν διάφορες συζητήσεις όσον αφορά στα οικονομικά αλλά και μια σύγκλιση οικονομική και κοινωνική μεταξύ των κρατών μελών της ευρωζώνης”, σημείωσε.

Είπε πως συζήτησαν για το Brexit, και υπογράμμισε πως όπως είχε πει τον Δεκέμβριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η συμφωνία που έτυχε διαπραγμάτευσης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία και δεν είναι επαναδιαπραγματεύσιμη.

“Κανένας δεν επιθυμεί ένα άτακτο Brexit, χωρίς συμβόλαια δηλαδή, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι για όλα”, ανέφερε.

Χαρακτήρισε εξάλλου τις επικείμενες ευρωεκλογές ως τις σημαντικότερες από ποτέ άλλοτε, και είπε πως “υπάρχει θέληση από όλους μας για  την αναγκαιότητα να υπάρχει ένα ξεκάθαρο όραμα για τους πολίτες μας”.

Σε ότι αφορά την υιοθέτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Μακρόν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους Πρωθυπουργούς Τσίπρα και Ζάεφ, σημειώνοντας πως αυτό “είναι ένα παράδειγμα εξαιρετικό για την Ευρώπη και ένα μήνυμα ελπίδας για όλους εμάς του τι μπορεί να προσφέρει ο διάλογος μεταξύ των ανθρώπων που επιθυμούν να βρουν μια λύση και δίνει και πολλές ελπίδες για την Ευρώπη και παντού όπου υπάρχουν διαφωνίες, όπου η συνήθεια μας έχει οδηγήσει σε καταστάσεις”. Άρα λοιπόν αυτό μας δίνει το κουράγιο να πούμε ότι ο διάλογος οδηγεί σε αποτελέσματα, σημείωσε.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network