MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Μάχη για 6η έδρα, κερδισμένη η αποχή, προβάδισμα ΔΗΣΥ… Δημοσκοπήσεις ΡΙΚ και ΑΝΤ1

Advertisement

Sponsored by exness

Ξεκίνησε η αντίστροφή μέτρηση για τις Ευρωεκλογές – Κορυφώνεται η αγωνία για την 6η έδρα – Η μία δημοσκόπηση μετά την άλλη – Μεγάλη μάχη θα δοθεί μεταξύ ΕΛΑΜ και ΕΔΕΚ σύμφωνα με δημοσκόπηση του ΑΝΤ1 για τις Ευρωεκλογές – Πρώτος ο ΔΗΣΥ αλλά μειώνει την ψαλίδα το ΑΚΕΛ στις Ευρωεκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ΡΙΚ – Μεγάλη νίκη δίνουν στην αποχή – Αμφίρροπη η 6η έδρα με μικρό προβάδισμα

Advertisement

Μία εβδομάδα πριν από το άνοιγμα της κάλπης σε όλα τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ενταθεί ο προεκλογικός αγώνας. Κορυφώνεται η αγωνία για το ποιο κόμμα τελικά θα εξασφαλίσει την έκτη έδρα ενώ την ίδια ώρα φαίνεται ότι η αποχή για άλλη μία εκλογική αναμέτρηση θα «κερδίσει» μεγάλο ποσοστό.

Το βράδυ της Παρασκευής παρουσιάστηκαν οι δημοσκοπήσεις που έγιναν για λογαριασμό του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου και του ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με τη δεύτερη δημοσκόπηση του ΡΙΚ ο Δημοκρατικός Συναγερμός παραμένει πρώτος στην πρόθεση ψήφου των πολιτών ενόψει των Ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου, με το ΑΚΕΛ να μειώνει, ωστόσο, την ψαλίδα, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Από την άλλη ανοιχτά σενάρια τόσο για την έκτη έδρα όσο και για τα πρόσωπα της τελικής εξάδας αφήνει η τελευταία μεγάλη δημοσκόπηση του ΑΝΤ1. Μεγάλη μάχη, που θα κριθεί από την τελική συσπείρωση, θα δοθεί μεταξύ ΕΛΑΜ και ΕΔΕΚ, ενώ μάχες θα δοθούν και για τα πρόσωπα που θα εκλεγούν, με ενδιαφέρον τόσο στο ΑΚΕΛ και στο ΔΗΚΟ, όσο και για την πρωτιά στον Δημοκρτικό Συναγερμό.

Η 2η δημοσκόπηση του ΡΙΚ

Η 29η Παγκύπρια Έρευνα Πολιτικής Κουλτούρας και Εκλογικής Συμπεριφοράς, που πραγματοποιήθηκε από την CMRC-Cypronet Ltd για λογαριασμό του ΡΙΚ σε δείγμα 1.400 ατόμων παγκύπρια, διεξήχθη μεταξύ 2 και 14 Μαΐου με τηλεφωνικές συνεντεύξεις.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα για την πρόθεση ψήφου, το 19% των ερωτηθέντων απάντησε ΔΗΣΥ (σε σχέση με 18,5% τον Απρίλιο), το 16,5% απάντησε ΑΚΕΛ (14% τον Απρίλιο), το 9% ΔΗΚΟ (χωρίς μεταβολή από τον Απρίλιο), το 5% ΕΔΕΚ (από 4% τον περασμένο μήνα), το 4,5% ΕΛΑΜ (από 4% τον Απρίλιο), το 3,5% Κίνημα Οικολόγων – Συμμαχία Πολιτών (από 3% τον Απρίλιο) και το 3% λοιπά κόμματα (από 2% τον προηγούμενο μήνα).

Έτσι, η ψαλίδα μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων μειώνεται στις 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με 4,5 μονάδες που ήταν τον Απρίλιο.

Σε σχέση με την πρόθεση ψήφου και τη βεβαιότητα συμμετοχής στις Ευρωεκλογές, το 24% απάντησε ΔΗΣΥ (από 25% τον Απρίλιο), το 20,5% ΑΚΕΛ (από 18,5% τον Απρίλιο), το 11,5% ΔΗΚΟ (από 12% τον Απρίλιο). Ακολουθούν με ίδια ποσοστά ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ, έκαστο με 6% (από 5,5% τον Απρίλιο), το Κίνημα Οικολόγων – Συμμαχία Πολιτών με 3,5% (από 4% τον Απρίλιο) και τα λοιπά κόμματα με 2% (από 1,5% τον περασμένο μήνα).

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι με 37% παραμένει σταθερό το ποσοστό των ερωτηθέντων που πιστεύουν ότι ο ΔΗΣΥ θα κερδίσει τις εκλογές με μικρή διαφορά, ενώ αυξημένο κατά 2 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα είναι το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι ο ΔΗΣΥ θα κερδίσει με μεγάλη διαφορά (22% τον Μάιο – 20% τον Απρίλιο). Συνολικά, η παράσταση νίκης φέρνει πρώτο τον ΔΗΣΥ με 59% (από 57% τον Απρίλιο), ενώ στο ίδιο ερώτημα, το ποσοστό των ερωτηθέντων που απαντούν ΑΚΕΛ ανέρχεται σε 7%, από 6% τον Απρίλιο. Χωρίς γνώμη είναι το 29% των ερωτηθέντων, από 33% που ήταν τον Απρίλιο.

Η συσπείρωση των κομμάτων ανέρχεται στο 72% για τον ΔΗΣΥ (από 73% τον Απρίλιο), 87% για το ΑΚΕΛ (από 72% τον Απρίλιο), στο 67% για το ΔΗΚΟ (από 66% τον προηγούμενο μήνα), στο 88% για την ΕΔΕΚ (από 72% τον Απρίλιο), στο 64% για το Κίνημα Οικολόγων – Συμμαχία Πολιτών (από 42% τον Απρίλιο) και στο 88% για το ΕΛΑΜ (από 83% τον περασμένο μήνα).

Τόσο το ενδιαφέρον των ερωτηθέντων, όσο και η πρόθεση συμμετοχής τους στις Ευρωεκλογές καταγράφει άνοδο σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα. Το 50% σημειώνει το ενδιαφέρον του για τις Ευρωεκλογές (σε σχέση με 42% τον Απρίλιο) ενώ το 74% λέει ότι θα συμμετάσχει στις εκλογές (από 63% τον Απρίλιο).

Από το σύνολο των ερωτηθέντων, το 39% δηλώνουν αισιόδοξοι/ες για το μέλλον, το 44% απαισιόδοξοι/ες και το 17% απαντά ούτε το ένα, ούτε το άλλο.

Υπέρ της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας τάσσεται το 35% των ερωτηθέντων, κατά το 21%, ούτε υπέρ ούτε κατά το 29%, ενώ χωρίς γνώμη παραμένει το 15%.

Το 64% λέει ότι έχει τύχει να επισκεφτεί τα κατεχόμενα, ενώ το 36% δεν τα έχει επισκεφτεί.

Σε ό,τι αφορά την ωφέλεια της Κύπρου από την ένταξη στην ΕΕ, το 58% απαντά ότι ωφελήθηκε, το 23% ότι δεν ωφελήθηκε, ενώ το 19% δεν έχει γνώμη. Για το Ευρώ, το 33% πιστεύει ότι η Κύπρος ωφελήθηκε, το 50% ότι δεν ωφελήθηκε, ενώ το 17% δεν έχει γνώμη.

Εξάλλου, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει, σε ποσοστό 56%, ότι η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ είναι μια εξέλιξη που δεν συμφέρει την Κύπρο, το 7% λέει ότι συμφέρει ενώ το 20% λέει πως ούτε συμφέρει, ούτε δεν συμφέρει. Χωρίς γνώμη παραμένει το 17%.

Για τη δημοσκόπηση ακολουθήθηκε η μέθοδος της τυχαίας πολυδιάστατης στρωματοποιημένης δειγματοληψίας και το δείγμα είναι αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού. Το τυπικό σφάλμα υπολογίζεται σε +/- 2,6%.

Μεγάλη μάχη για την 6η έδρα με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα! Η δημοσκόπηση του ΑΝΤ1

Ανοιχτά σενάρια τόσο για την έκτη έδρα όσο και για τα πρόσωπα της τελικής εξάδας αφήνει η τελευταία μεγάλη δημοσκόπηση του ΑΝΤ1 που παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής ενόψει των Ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η δημοσκόπηση του ΑΝΤ1, την οποία διενήργησε η εταιρεία Cymar, είναι και η μοναδική δημοσκόπηση κάλπης που διενεργήθηκε για τις παρούσες Ευρωεκλογές.

Μεγάλη μάχη, που θα κριθεί από την τελική συσπείρωση, θα δοθεί μεταξύ ΕΛΑΜ και ΕΔΕΚ, με τους ψηφοφόρους του πρώτου να εμφανίζονται πιο σίγουροι για την ψήφο τους και να γέρνουν την πλάστιγγα μία εβδομάδα πριν από την κάλπη. Ενώ μάχες θα δοθούν και για τα πρόσωπα που θα εκλεγούν, με ενδιαφέρον τόσο στο ΑΚΕΛ και στο ΔΗΚΟ, όσο και για την πρωτιά στον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Στην πρόθεση ψήφου εξασφαλίζουν: ΔΗΣΥ 23% (αύξηση από 16% τον Απρίλιο) ΑΚΕΛ 19% (από 14%) ΔΗΚΟ 11 (από 8%) ενώ το ΕΛΑΜ παραμένει στο 5%, η ΕΔΕΚ στο 4%, η Συμμαχία και οι Οικολόγοι στο 2% και αυξάνεται από 1% σε 2% το ποσοστό της ΔΗΠΑ και του Κόμματος για τα Ζώα. Ακολουθεί το Γιασεμί με 1% και 4% (από 2%) δήλωσε ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα. Όσοι δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν έχουν μειωθεί από 19% τον Απρίλιο στο 18% ενώ μειώθηκαν από 25% σε 10% οι αναποφάσιστοι.

Με διευκρινισμένη την πρόθεση ψήφου η διαφορά μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ αυξάνεται στο 5% με τον ΔΗΣΥ να εξασφαλίζει 32% και το ΑΚΕΛ 27% με το ανώτατο και το κατώτατο όριο στο +-3%. Το ποσοστό του ΔΗΚΟ είναι στο 15% του ΕΛΑΜ στο 8% και της ΕΔΕΚ στο 5%. Ακολουθούν Συμμαχία και Οικολόγοι με 3% η ΔΗΠΑ και το Κόμμα για τα Ζώα με 2%.

Με βάση τις εκτιμήσεις το ποσοστό της αποχής ίσως να είναι μεγαλύτερο από 55% ενώ αστάθμητος παράγοντας είναι οι 80 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι που έχουν δικαίωμα ψήφου, καθώς και οι κάλπες του εξωτερικού αν και ο αριθμός των ψηφοφόρων είναι μόλις 6 χιλιάδες.

Σε ό,τι αφορά τις συσπειρώσεις, τη μεγαλύτερη καταγράφει το ΕΛΑΜ με 85% (με ροή προς τον ΔΗΣΥ 8%) και ακολουθεί το ΑΚΕΛ με 81% (με το 3% του να μετακινείται στον ΔΗΣΥ και 3% προς το ΕΛΑΜ). Στον ΔΗΣΥ η συσπείρωση είναι στο 76% (με μετακίνηση 5% προς το ΕΛΑΜ), ενώ η συσπείρωση της ΕΔΕΚ είναι στο 72% (μετακίνηση 9% προς το ΑΚΕΛ ενώ 9% θα ρίξει λευκό ή δεν θα ψηφίσει). Την μικρότερη συσπείρωση καταγράφουν το ΔΗΚΟ με 65% (ποσοστό 7% μετακινείται προς τη ΔΗΠΑ) και τέλος Συμμαχία και Οικολόγοι με μόλις 38% συσπείρωση (μετακίνηση 13% προς τον ΔΗΣΥ και 6% προς την ΕΔΕΚ).

 Οι έξι νέοι Ευρωβουλευτές, εάν εκλογές διεξάγονται αύριο Κυριακή, θα ήταν με βάση την έρευνα του ΑΝΤ1:

  • Λουκάς Φουρλάς και Λευτέρης Χριστοφόρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, με τη διαφορά των δύο πολύ μικρή για να καθορίζει ποιος θα ήταν πρώτος, ενώ ακολουθεί στην τρίτη θέση ο Νίκος Τορναρίτης

  • Νεοκλής Συλικιώτης και Γιώργος Γεωργίου του ΑΚΕΛ, με τρίτο στη σειρά τον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ.

  • Κώστας Μαυρίδης του ΔΗΚΟ και ακολουθεί η Ελένη Θεοχάρους και

  • Γεάδης Γεάδη του ΕΛΑΜ και ακολουθεί ο Μάριος Βασιλείου.

  • Πρώτο στην ΕΔΕΚ αναδεικνύει η έρευνα τον Δημήτρη Παπαδάκη και

  • Πρώτο στη συνεργασία Συμμαχίας και Οικολόγων τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου.

Αύξηση από 46% στο 48% κατέγραψε η έρευνα για την πιθανότητα ψήφου στις Ευρωεκλογές, ενώ 21% (έναντι 24%) δηλώνει ότι μάλλον θα ψηφίσει. Το ποσοστό όσων σίγουρα δεν θα ψηφίσουν παραμένει στο 18%.

Ως λόγοι αποχής από τις Ευρωεκλογές, μεταξύ όσων δεν προτίθενται να ψηφίσουν, αναφέρθηκαν κατά σειρά: Η γενική δυσαρέσκεια με τους πολιτικούς (92%), η άποψη ότι αυτές οι εκλογές δεν έχουν σημασία (68%) και η δυσαρέσκεια με το κόμμα που συνήθως ψηφίζουν (56%). 52% όσων προτίθενται να ψηφίσουν ανέφεραν ως κριτήριο ψήφου τους υποψήφιους, 21% το κόμμα και 25% και τα δύο.

Ένας στους δύο πολίτες (53% σε σύγκριση με 55% τον Απρίλιο) έχει λίγο ή καθόλου ενδιαφέρον για τις Ευρωεκλογές, έναντι 47% (43% τον Απρίλιο) που έχει πολύ και αρκετό ενδιαφέρον. Ενώ 65% δεν έχει συζητήσει καθόλου με τους συγγενείς και τους φίλους του για τις επικείμενες Ευρωεκλογές. Μόνο 47% ανέφεραν σωστά τον αριθμό των Κυπρίων Ευρωβουλευτών (έξι) ενώ 46% δεν γνωρίζει ή δεν απάντησε και το 7% ανέφεραν λάθος αριθμό.

Έξι στους δέκα (59%) θεωρούν ότι λαμβάνονται σε μέτριο βαθμό υπόψη οι θέσεις των Κυπρίων Ευρωβουλευτών στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το 27% να απαντά σχεδόν καθόλου (την απάντηση αυτή έδωσε το 40% των νέων ηλικίας 18-24). 44% πιστεύουν ότι επηρεάζουν αρκετά την καθημερινή ζωή τους οι αποφάσεις της Ευρωβουλής και 23% πολύ, ενώ επίσης 23% απάντησε λίγο και 8% καθόλου. 72% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ψήφισε στις προηγούμενες εκλογές και 20% ότι δεν ψήφισε αν και είχε δικαίωμα ψήφου.

Αύξηση από 25% στο 32% καταγράφει η έρευνα στα ποσοστά όσων δηλώνουν μάλλον απαισιόδοξοι για το μέλλον της Ευρώπης, ενώ μειώθηκε, σε σύγκριση με τον Απρίλιο, από το 51% στο 46% το ποσοστό όσων είναι μάλλον αισιόδοξοι. Ως αρνητική εξέλιξη θεωρεί 60% των ερωτηθέντων την άνοδο των εθνικιστικών κινημάτων στην Ευρώπη (έναντι 67% τον Απρίλιο), ενώ μείωση από 20% σε 14% καταγράφηκε και στο ποσοστό όσων τη θεωρούν θετική εξέλιξη.

Τέλος, 39% δηλώνουν ότι ψηφίζοντας στις Ευρωεκλογές νοιώθουν σε κάποιο βαθμό ως Ευρωπαίοι πολίτης, σε σύγκριση με 33% που ανέφερε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει και 27% που δήλωσε «σε μεγάλο βαθμό». Πιο Ευρωπαίοι αισθάνονται όταν ψηφίζουν οι των ηλικιών 55-64 και 25-44.

Πολύ ή αρκετά παρακολουθούν οι πολίτες τις εξελίξεις στο εσωτερικό, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να καταγράφεται διαδοχικά για τις εξελίξεις στο ΓεΣΥ, την κυπριακή οικονομία, το Κυπριακό την εσωτερική διακυβέρνηση και τα ενεργειακά, ενώ το λιγότερο ή και καθόλου ενδιαφέρον επιδεικνύουν για τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

59% όπως και στην έρευνα του Απριλίου θεωρούν ότι τα πράγματα στην Κύπρο κινούνται προς λανθασμένη κατεύθυνση (το ποσοστό αυτών αγγίζει το 70% στις ηλικίες 35-44), με το 14% έναντι 21% τον Απρίλιο να δηλώνει ότι πάνε προς την ορθή κατεύθυνση και 26% έναντι 17% ούτε προς ορθή ούτε προς λανθασμένη.

Την έρευνα του ΑΝΤ1 διενήργησε η εταιρεία Cymar, με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, μεταξύ 02 και 12 Μαΐου, με δείγμα 1002 ανδρών και γυναικών άνω των 18 ετών, από αστικές και αγροτικές περιοχές ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία. Η δειγματοληψία ήταν τυχαία, πολυσταδιακή, στρωματοποιημένη.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network