MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Λύπη Λιλλήκα για απόρριψη πρότασης για κοινό ανακοινωθέν στο Εθνικό 

Advertisement

Sponsored by exness

Τη λύπη του γιατί απορρίφθηκε πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών για έκδοση κοινού ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου εξέφρασε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Γιώργος Λιλλήκας, σημειώνοντας παράλληλα ένα τέτοιο ανακοινωθέν θα θωράκιζε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από ενδεχόμενες πιέσεις.

Advertisement

«Ως Συμμαχία Πολιτών σήμερα καταθέσαμε ένα ολοκληρωμένο έγγραφο στο Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο κάνει μια ρεαλιστική και αντικειμενική εκτίμηση της παρούσας κατάστασης και της φάσης του Κυπριακού μετά το Κραν Μοντάνα», ανέφερε ο Γιώργος Λιλλήκας σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία του Εθνικού.

Εκτιμούμε, πρόσθεσε, «ότι τα δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί και έχουν καταστεί πιο δυσμενή για την ελληνική πλευρά, τόσο από τις αναφορές του ΓΓ στην τελευταία έκθεσή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας με τις αναφορές για `νέες ιδέες`, για `χρονοδιαγράμματα`, αλλά και τη διασύνδεση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη λύση του Κυπριακού,  καθώς επίσης και με βάση την τουρκική αξίωση πλέον για δύο κράτη, καθώς και την επαπειλούμενη, ενδεχόμενη αποχώρηση της ειρηνευτικής δύναμης από την Κύπρο».

«Θεωρούμε ότι επανέναρξη των συνομιλιών με αυτά τα δεδομένα θα φέρει σε πάρα πολύ μειονεκτική και ευάλωτη θέση την ελληνική πλευρά ενώ θα βρίσκεται σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση, ενισχυμένη θέση, η τουρκική πλευρά», εκτίμησε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.

Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν έχει αλλάξει τίποτα από το Κραν  Μοντάνα μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει καμιά ένδειξη ή καμιά αναφορά από πλευράς της Τουρκίας που να μας δίνει έστω και την ελπίδα ότι θα εγκαταλείψει τις απαιτήσεις της για εγγυήσεις και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, που ήταν οι αξιώσεις εκείνες που οδήγησαν στο ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα».

Κατά συνέπεια, πρόσθεσε ο κ. Λιλλήκας, «επανάληψη μιας τρίτης διάσκεψης με αυτά τα δεδομένα θα μας φέρει υπό μορφή εκβιασμού στο ίδιο δίλημμα: Είτε να δεχτούμε να ικανοποιήσουμε τις τουρκικές απαιτήσεις και να έχουμε μια τουρκική λύση, είτε να οδηγηθούμε σε ένα τρίτο αδιέξοδο, σε τρίτη διαδοχική διάσκεψη με πλέον ορατό τον κίνδυνο το Κυπριακό να θεωρηθεί ή να χαρακτηριστεί ως ένα από τα μη επιλύσιμα προβλήματα που δεν πρέπει να απασχολούν την ειρηνευτική δύναμη και τη διεθνή κοινότητα, να θεωρηθεί πλέον δεδομένη ή να διευκολυνθεί η αποχώρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται και το ενδεχόμενο να καταθέσει και ο ΓΓ την εντολή που πήρε από το ΣΑ για την παροχή των καλών του υπηρεσιών για την λύση του Κυπριακού».

Όσον αφορά το ζήτημα της χαλαρής ομοσπονδίας, είπε, «εμείς είχαμε θέσει ως θέμα αρχής ότι πρέπει επιτέλους να πάψουμε να αυτοσχεδιάζουμε, να πάψουμε να θεωρούμε ότι τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου έχουν όλες τις επιστημονικές και ακαδημαϊκές γνώσεις και να παίρνουμε αποφάσεις με βάση τις δικές μας προσωπικές ατομικές εμπειρίες ή γνώσεις».

Επιβάλλεται, πρόσθεσε, «να ανατεθεί σε ομάδα εμπειρογνωμόνων – και αναφέρομαι σε ακαδημαϊκούς του διεθνούς δικαίου, σε ακαδημαϊκούς που ασχολούνται με θέματα γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής, σε νυν και πρώην έμπειρους διπλωμάτες – για να ετοιμάσουν μια συνδετική, συναινετική μελέτη, όλων των επιλογών που έχουμε μπροστά μας, όλων των μοντέλων, έτσι ώστε τεκμηριωμένα το Εθνικό Συμβούλιο να γνωρίζει τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα του κάθε μοντέλου, της κάθε επιλογής, τους κινδύνους που ενδεχόμενα ελλοχεύουν σε όλα τα μοντέλα για να μπορέσουμε να λάβουμε αποφάσεις που στηρίζονται σε δεδομένα και όχι σε προσωπικές και ατεκμηρίωτες εκτιμήσεις”.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνει αποδεκτή η πρόταση της Συμμαχίας, προσθέτοντας ότι «έπρεπε να το είχαμε κάνει προ πολλού, εδώ και πολλές δεκαετίες». Σημείωσε παράλληλα ότι «η Τουρκία το έχει ήδη πράξει και γι’  αυτό είναι σε θέση να αναπροσαρμόζει και τους στόχους της και τη στρατηγική της”. Είναι καιρός, είπε, «έστω και καθυστερημένα να το πράξουμε κ εμείς».

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών εξέφρασε ακόμη την «απογοήτευσή μας γιατί δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση που καταθέσαμε για να εκδοθεί μια ομόφωνη απόφαση σήμερα του Εθνικού Συμβουλίου, στηριζόμενοι τουλάχιστον στα ελάχιστα όπου τουλάχιστον φαινομενικά θα έπρεπε να υπάρχει ομοφωνία». Στόχος, διευκρίνισε ήταν «να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας απέναντι στα νέα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί». Γιατί, είπε, με την κινητικότητα θα ασκηθούν πιέσεις στην ελληνική πλευρά.

Είπε ότι η πρότασή της Συμμαχίας Πολιτών κινήθηκε σε τρεις άξονες, ότι δεν αποδεχόμαστε λύση που περιλαμβάνει εγγυήσεις και παραμονή στρατευμάτων, δεν αποδεχόμαστε χρονοδιαγράμματα και την επιβολή της όποιας μορφής επιδιαιτησίας, ότι το ενεργειακό πρόγραμμα και η ΑΟΖ, οι υδρογονάνθρακες είναι κυριαρχικό δικαίωμα της ΚΔ και όχι δικοινοτικό ζήτημα και ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν σχετίζεται με κανένα τρόπο με την όποια διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

«Θεωρούμε ότι μια ομόφωνη δήλωση από πλευράς του Εθνικού Συμβουλίου θα θωράκιζε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έναντι των όποιων πιέσεων», είπε.

Σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι κάποιοι είχαν την άποψη ότι θα πρέπει να πάμε σε ένα πιο εκτεταμένο ανακοινωθέν που να περιλαμβάνει πολλά άλλα ζητήματα, κάτι που δεν απέρριψε η Συμμαχία να συζητηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο, προσθέτοντας ότι στόχος στην παρούσα φάση ήταν η θωράκιση του Προέδρου.

Σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι ο Πρόεδρος δεν απέρριψε την ιδέα αλλά δεν θέλησε να πει ποιοι ήταν αυτοί που την απέρριψαν.

Ανέφερε ότι μεταξύ άλλων η εισήγηση της Συμμαχίας περιλαμβάνει και πρόταση για «προληπτικό δημοψήφισμα για να καταγραφεί και η βούληση του κυπριακού ελληνισμού».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network