MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

LIVE: Πυρετός διεργασιών στο Crans-Montana

Advertisement

Sponsored by exness

Ώρα μηδέν για το Κυπριακό στην Ελβετία – Πυρετώδεις οι διεργασίες ενόψει της διάσκεψης υπό τον ΓΓ του ΟΗΕ – H νέα μετάβαση του Αντόνιο Γκουτέρες στο Crans-Montana ανακοινώθηκε και επισήμως – Συνέχεια στη συζήτηση για ασφάλεια και εγγυήσεις – Θα υποβάλει προτάσεις η ελληνοκυπριακή πλευρά στο πλαίσιο των προσπαθειών για άρση του αδιεξόδου που παρουσιάστηκε τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  

Advertisement

Συνεχίζεται ο πυρετός διεργασιών στο Crans-Montana ενόψει της διάσκεψης με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Γίνονται προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου. Χαρακτηριστική η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι ενόψει του αδιεξόδου θα προχωρήσει στην υποβολή προτάσεων για να ξεπεραστεί.

Οι πρωινές συναντήσεις αναβλήθηκαν και η συζήτηση συνεχίζεται στο Τραπέζι 1.Οι δηλώσεις του Προέδρου έγιναν κατά την έλευση του στο συνεδριακό χώρο.

Στο ελβετικό θέρετρο έφθασε και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι. Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης εσπευσμένα αποφάσισε να πάει στο Crans-Montana και η Ελένη Θεοχάρους. Συγκεχυμένες οι πληροφορίες για τους Πρωθυπουργούς Ελλάδας και Τουρκίας.

Στις συζητήσεις για την ασφάλεια και εγγυήσεις συμμετέχει και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Άλαν Ντάνκαν.


Επιστροφή Γκουτέρες

Σε ρόλο πυροσβέστη φαίνεται να επιστρέφει και πάλι στην Ελβετία ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μετά την κρίση που υπήρξε αλλά και το κάλεσμα για επάνοδο του από τα διάφορα εμπλεκόμενα μέρη.

Η κάθοδος Γκουτέρες θεωρείται σημαντική ωστόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έτρεξε να προλάβει τις άσκοπες προσδοκίες. Εξέφρασε όμως την ελπίδα να υπάρξει τέτοια πρόοδος που θα δικαιολογείται η παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ, κάνοντας όμως λόγο «για πρόοδο απτή, όχι θεωρίες, όχι λόγια».

Από την πλευρά του ο Τ/κ ηγέτης συνεχίζει να εμφανίζεται φειδωλός έχοντας ωστόσο την Τουρκία να δυναμιτίζει το κλίμα αφού πλέον κάθε νέα δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών προκαλεί δυσφορία στην ε/κ πλευρά. Τουρκία η οποία διά στόματος του εκπροσώπου της επιμένει στις αδιάλλακτες θέσεις της για παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων στο νησί και μετά τη λύση και στην παρουσία εγγυητριών δυνάμεων.

Όσον αφορά τις προτάσεις της ε/κ πλευράς ο κ. Τσαβούσογλου τις χαρακτήρισε ανόητες και εκτός πλαισίου ενώ παράλληλα την κατηγόρησε για κάποιες διαρροές εγγράφων παρόλο που συμφωνήθηκε από όλες τις πλευρές να κρατήσουν κλειστά τα χαρτιά τους. Γεγονός που διαψεύσθηκε αργότερα από την ε/κ πλευρά.

Σε αποκαλύψεις υποσχέθηκε ότι θα προβεί από την πλευρά του ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αφήνοντας αιχμές για τη στάση που τήρησαν οι Τούρκοι κατά τη Διάσκεψη της Δευτέρας. Χαρακτηριστικά δήλωσε στους δημοσιογράφους «Κάποια στιγμή θα σας διηγηθώ τι ακριβώς έγινε χθες και τι μέσα από επίμονη συζήτηση ομολόγησαν οι Τούρκοι για τις προθέσεις τους».

Στο μεταξύ, στις δηλώσεις που έκανε ο κ. Κοτζιάς,  μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής βραδινής Διάσκεψης ανέφερε ότι υπέβαλε δέκα ερωτήματα όσον αφορά τη συνθήκη Συμμαχίας και την παρουσία των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και καμία απάντηση δεν πήρε. Λέγοντας μάλιστα ότι κάποιοι «κάποιοι κάνουν γύρω-γύρω από τα ζητήματα και δεν καταλήγουμε».

Εξάλλου κατά τις δηλώσεις του ανακοίνωσε και τη σύσταση ομάδας εργασίας για το καθεστώς ασφάλειας της Κύπρου εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα συγκροτηθεί σήμερα και δεύτερη ομάδα εργασίας σχετικά με την απομάκρυνση των στρατευμάτων, στην παρουσία στρατιωτικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΗΜΕΡΑ ΣΤΟ CRANS-MONTANA

Άλλη μία σημαντική ημέρα για το Κυπριακό ξημερώνει στο Crans-Montana. Η διαδικασία συνεχίζεται στις 10 το πρωί ώρα Κύπρου στο τραπέζι 2, για συζήτηση εσωτερικών θεμάτων και στις 12 το πρωί ώρα Κύπρου στο τραπέζι 1, για συζήτηση των θεμάτων της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΣΕΡΙ / ΑΡΗΣ

ShootandGoal