MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Λευκό τοπίο και ανυπάκουοι οδηγοί φέρνουν προβλήματα. 40 απεγκλωβισμοί σε 2 μέρες

Advertisement

Sponsored by exness

Το λευκό τοπίο, ο χειμώνας και οι ανυπάκουοι οδηγοί φέρνουν προβλήματα – 40 απεγκλωβισμοί οχημάτων σε 2 ημέρες – Δύο τουριστικά λεωφορεία «κόλλησαν» στο χιόνι – 4 τροχαία ατυχήματα – Ζητούν επιπλέον στήριξη οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών – Δυσβάσταχτα τα έξοδα θέρμανσης, προβλήματα σε ύδρευσης και διακίνηση – Μέχρι και στους -10 βαθμούς Κελσίου – Ο Σταθμάρχης Τροόδους και ο Πρόεδρος της Επαρχιακής Ένωσης Κοινοτήτων μιλούν στη Cyprus Times

Της Γεωργίας Μιχαήλ

Καθυστέρησε φέτος να ‘ρθει ο χειμώνας αλλά όταν αφίχθηκε έδειξε τα δόντια του. Μαζί του όπως και κάθε χρόνο έφερε και προβλήματα στους κατοίκους των ορεινών περιοχών. Την ίδια ώρα, σε εγρήγορση βρίσκεται και η Αστυνομία καθώς αρκετοί είναι οι οδηγοί που δε λένε να συμμορφωθούν με τις συστάσεις των αρχών θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους την ασφάλεια.

Advertisement

Σε μόλις 48 ώρες η Αστυνομία χρειάστηκε να επέμβει για τον απεγκλωβισμό 40 οχημάτων στην περιοχή του Τροόδους. Μιλώντας στη Cyprus Times ο Σταθμάρχης Τροόδους Αντρέας Πρίγκηπας, ανέφερε ότι λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν 40 οχήματα «κόλλησαν» στην περιοχή.

«Όλα τα πρόσωπα είναι καλά και μεταφέρθηκαν από την Αστυνομία σε ασφαλή σημεία. Δηλαδή αυτό που κάνουμε είναι είτε να τους μεταφέρουμε σε σημεία που δεν έχει χιόνι είτε σε ξενοδοχεία που επιθυμούν. Καταφέραμε κάποια από τα οχήματα να τα μετακινήσουμε ενώ τα υπόλοιπα παρέμειναν στο μέρος, σηματοδοτούνται μέχρι να το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες για να μετακινηθούν. Σε κάποιες των περιπτώσεων μάλιστα χρειάστηκε  να χρησιμοποιηθεί και το ερπυστριοφόρο όχημα χιονιού της Αστυνομίας».

Μεταξύ των οχημάτων, όπως ανέφερε, ήταν και δύο τουριστικά λεωφορεία τα οποία μετέφεραν Τουρκοκύπριους στο Τρόοδος με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν. «Πρόκειται για επαγγελματίες οδηγούς οι οποίοι δεν έλαβαν υπόψη τους ότι δεν ήταν εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες».

Είναι εξαιρετικά σημαντικό, όπως τόνισε, οι οδηγοί να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της Αστυνομίας και εάν δεν έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες στα οχήματα τους είτε δεν υπάρχει κίνηση στους τέσσερις τροχούς να μην οδεύουν προς αυτές τις περιοχές καθώς θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια τους.

«Επίσης αυτές τις μέρες είχαμε τέσσερα τροχαία ατυχήματα χωρίς, ευτυχώς, σοβαρούς τραυματισμούς» ανέφερε συμπληρώνοντας ότι λόγω του χιονιού στο οδόστρωμα είναι εύκολο ο οδηγός να χάσει τον έλεγχο του οχήματος του.

Διαχρονικά τα προβλήματα για τους κατοίκους

Την ίδια ώρα οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών δε βλέπουν, όπως τους κατοίκους των υπόλοιπων περιοχών ως «παραμυθένιο» το λευκό τοπίο καθώς γι’ αυτούς φέρνει μαζί του και προβλήματα.

Κρύο και ακρίβεια είναι ένας συνδυασμός που τους αναγκάζει να ζητήσουν επιπλέον στήριξη από την πολιτεία για να καταφέρουν να διαβιώσουν σε ανθρώπινες ζεστές συνθήκες. «Το κράτος θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης της οικονομικής βοήθειας για τους κατοίκους των ορεινών. Να μη δίνονται με το σταγονόμετρο γιατί αυτοί είναι που κρατάνε την ύπαιθρο. Οι πλείστες κοινότητες είναι γεροκομεία. Οι ηλικιωμένοι χρειάζονται ακόμη περισσότερο να βρίσκονται σε ένα ζεστό περιβάλλον», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επαρχιακής Ένωσης Κοινοτήτων Λεμεσού Λευτέρης Περικλέους.

Τα έξοδα για θέρμανση, όπως ανέφερε, γίνονται δυσβάσταχτα. «Εάν εγώ που βρίσκομαι σε ημιορεινό χωριό χρειαζόμουν παλαιότερα, ετησίως δύο χιλιάδες ευρώ για θέρμανση για την οικία μου, φέτος απέφυγαν να την ανάψω γιατί θα ήθελα τα διπλάσια, σκεφτείτε ότι για τοςυ κατοίκους των ορεινών ο χειμώνας ξεκινάει από τον Οκτώβριο και διαρκεί μέχρι τον Απρίλιο. Περισσότερο επηρεάζονται οι κοινότητες με υψόμετρο από 600 μέτρα και άνω. Αν μιλάμε για την επαρχία Λεμεσού, από Τριμίκλινη και πιο ψηλά. Αλλά ακόμη και εμείς στα ημιορεινά δυσκολευόμαστε. Αυτές τις μέρες εάν κάποιος έχει μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους στο σπίτι δε μπορεί να μην έχει συνεχώς τη θέρμανση σε λειτουργία».

Ένα άλλο βασικό ζήτημα που δημιουργείται, όπως ανέφερε, είναι αυτό της ύδρευσης. «Παγώνουν οι σωλήνες και τα ντεπόζιταμε αποτέλεσμα να σπάσουν και να μένουν αρκετά νοικοκυριά χωρίς νερό».

Διευκρίνισε δε ότι τα προβλήματα είναι διαχρονικά και πως σε πολλές των περιπτώσεων πλέον οι κάτοικοι εμπειρικά επιχειρούν, όσο γίνεται, να τα επιλύσουν από μόνοι τους.

Στο μεταξύ, συμπλήρωσε, για ένα χρονικό διάστημα οι κάτοικοι αυτών των περιοχών αναγκάζονται να σταματήσουν τις δραστηριότητες τους ή ακόμη και τις εργασίες τους λόγω των προβλημάτων στο οδικό δίκτυο καθώς πολλοί δρόμοι παγώνουν και καθίστανται επικίνδυνοι.

Μέχρι -10 βαθμούς Κελσίου

Η κατάσταση αναμένεται να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο καθώς το ψύχος γίνεται ακόμη πιο έντονο αναγκάζοντας τη Μετεωρολογική Υπηρεσία να εκδώσει πορτοκαλί προειδοποίηση για εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με το δελτίο καιρού, η προειδοποίηση θα τεθεί σε ισχύ στις 22:00 το βράδυ σήμερα Τετάρτη, μέχρι τις 7:00 το πρωί αύριο Πέμπτη. «Η ελάχιστη θερμοκρασία στην περιοχή του Τροόδους αναμένεται να πέσει γύρω στους -10 βαθμούς Κελσίου», αναφέρει.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network