MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Κυβέρνηση σε κρίση, κόμματα σε δοκιμασία, οικονομία σε αβεβαιότητα

Advertisement

Sponsored by exness

Μνήμες του 2013 ξυπνούν οι ραγδαίες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις που έχουν στο επίκεντρό τους την πώληση του Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα. Η δημόσια συζήτηση των τελευταίων ημερών και όσα αποκαλύφθηκαν στη Βουλή, προκαλούν αναστάτωση ανάμεσα στους καταθέτες με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να σπεύδουν να αποσύρουν τα χρήματά τους, αδιαφορώντας για τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων.

Advertisement

Σε πολιτικό επίπεδο το Κεφάλαιο Συνεργατισμός εξελίσσεται σε βόμβα για την κυβέρνηση, η οποία δέχεται τα πυρά όλων για τους χειρισμούς που έγιναν από το 2013 και μετά. Παρόλον ότι όλοι γνώριζαν τα προβλήματα που υπήρχαν στο Συνεργατισμό, η κυβέρνηση ελέγχεται για μια σειρά από διαβεβαιώσεις που έδιδε τους τελευταίους μήνες ότι όλα έβαιναν καλώς στη βάση της απόφασης για αποκρατικοποίηση της τράπεζας μέχρι το 2020. Η άρον άρον αλλαγή πλεύσης και η ανυπαρξία εναλλακτικών λύσεων που οδήγησε στη συμφωνία με την Ελληνική, φέρνει την κυβέρνηση σε πολύ δυσχερή θέση και τώρα καλείται να εξασφαλίσει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα ανάψει το πράσινο φως στα νομοσχέδια για την παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων προς την Ελληνική Τράπεζα, ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θεωρείται προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του deal ανάμεσα στις δύο τράπεζες.

To εν λόγω νομοσχέδιο θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής πιθανότατα την ερχόμενη Παρασκευή μαζί με το πακέτο των νομοσχεδίων που προβλέπουν την επίσπευση των εκποιήσεων και την πώληση δανείων. Κλειδί για τη ψήφιση των νομοσχεδίων αποτελεί η τύχη του κυβερνητικού Σχεδίου Εστία για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των πληγέντων δανειοληπτών. Μάλιστα ο Άντρος Κυπριανού ξεκαθάρισε ότι για το ΑΚΕΛ προϋπόθεση έναρξης της συζήτησης των νομοσχεδίων είναι η κατάθεση του Σχεδίου Εστία. Διαβεβαίωσε πάντως ότι από σε περίπτωση που το περιεχόμενο του Σχεδίου Εστία διασκεδάζει τις ανησυχίες του ΑΚΕΛ τότε το κόμμα θα επανεξετάσει τη θέση του έναντι και των άλλων νομοθετικών εργαλείων που ζητεί η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι μέχρι την Δευτέρα θα καταθέσει το Σχέδιο Εστία, ώστε να συζητηθεί μαζί με το πακέτο νομοσχεδίων για τις εκποιήσεις, τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν πρόνοιες για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ταχύτερες διαδικασίες πλειστηριασμών (όπως το μέτρο να θεωρείται ως επιδότηση η επικόλληση ειδοποίησης στον τοίχο του ακινήτου), τερματισμό της προστασία δανειοληπτών οι οποίοι λαμβάνουν κρατική χορηγία για τα χρέη τους, αλλά παρουσιάζουν καθυστερήσεις πέραν των 90 ημερών και άλλα.

Στη μέση ο Αβέρωφ, κλειδί ο Νικόλας

Ρόλο γεφυροποιού για άρση του χάσματος ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση ανέλαβε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος υποστήριξε το αίτημα της αντιπολίτευσης για κατάθεση του Σχεδίου Εστία, ώστε να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία στα κυβερνητικά νομοσχέδια, θέση την οποία διατύπωσε και ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, στη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, όπου κάλεσε τα κόμματα να ψηφίσουν το πακέτο των νομοσχεδίων μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή. Όταν βουλευτές της αντιπολίτευσης ξεκαθάρισαν ότι δεν θα δεχθούν να ψηφίσουν τα νομοσχέδια χωρίς να προηγηθεί συζήτηση, ο Χάρης Γεωργιάδης διαβεβαίωσε τους πολιτικούς αρχηγούς ότι τη Δευτέρα θα αποστείλει στη Βουλή το σχέδιο Εστία για προστασία της κύριας κατοικίας (υπό προϋποθέσεις) , το οποίο εξασφάλισε το πράσινο φως της Κομισιόν. Επίσης δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να δεχθεί τροπολογίες των κομμάτων στα νομοσχέδια.

Ρυθμιστικός στη Βουλή είναι ο ρόλος του ΔΗΚΟ και της στάσης που θα τηρήσει προσωπικά ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Δεδομένης και της αντιπαράθεσης που ξέσπασε με αφορμή τον Συνεργατισμό κατά την προεκλογική περίοδο, τότε που το επιτελείο Αναστασιάδη απέδιδε προσωπικά στον Νικόλα Παπαδόπολο την ευθύνη για εκροές κεφαλαίων από τον Συνεργατισμό, κυβέρνηση και ΔΗΣΥ επιδιώκουν να χρυσώσουν το χάπι στον ΔΗΚΟϊκό πρόεδρο, ο οποίος έχει και εσωκομματικές αντιδράσεις κατά των κυβερνητικών νομοσχεδίων, ιδιαίτερα για το κομμάτι που αφορά τις κρατικές εγγυήσεις υπέρ της Ελληνικής Τράπεζας. Στην τελευταία συνεδρίαση του εκτελεστικού του ΔΗΚΟ εκφράστηκαν ιδιαίτερες ανησυχίες και προβληματισμοί για τη στάση που θα πρέπει να τηρήσει το κόμμα. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος καταγγέλλει ότι η συμφωνία πώλησης του Συνεργατισμού είναι ετεροβαρής υπέρ της Ελληνικής αλλά την ίδια ώρα δεν θέλει να χρεωθεί τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις σε ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο. Ωστόσο στελέχη του κόμματος υπέδειξαν ότι δεν μπορεί το ΔΗΚΟ να ανεχθεί και αυτούς τους κυβερνητικούς εκβιασμούς και να φαίνεται ότι άγεται και φέρεται.

Αναλαμβάνει η Επιτροπή Αρέστη

Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας ο διορισμός της τριμελούς ερευνητικής επιτροπής για το Συνεργατισμό, κατόπιν οδηγιών του Γενικού Εισαγγελέα. Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής θα είναι ο Γεώργιος Αρέστης, πρώην Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου και τέως Δικαστής στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οικονομολόγος Γεώργιος Χαραλάμπους πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και ο Γιώργος Γεωργίου, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Κύπρου. Η Επιτροπή έχει εξουσία να καλεί οποιουσδήποτε εμπειρογνώμονες οι οποίοι να την συμβουλεύουν σε οποιαδήποτε θέματα της ειδικότητας τους. Πάντως ο γενικός εισαγγελέας δέχθηκε έντονες ανησυχίες για το ενδεχόμενο καταστροφής τεκμηρίων που σχετίζονται με γεγονότα και ενέργειες που θα βρεθούν στο μικροσκόπιο της έρευνας.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι όροι εντολής της Επιτροπής ως προς τα υπό διερεύνηση θέματα, οι οποίοι θα περιληφθούν στο σχετικό Διάταγμα το οποίο θα δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας αφού γίνουν προηγουμένως όλες οι απαιτούμενες πρακτικές διευθετήσεις και προεργασίες, έτσι ώστε η Επιτροπή να είναι σε θέση να αρχίσει το έργο που της ανατίθεται. Ενδιαφέρον προκαλεί και το χρονικό εύρος που θα καλύψει η έρευνα. Ο γενικός εισαγγελέας ξεκαθάρισε ότι με τους Όρους Εντολής δεν θα επιβάλλεται χρονικός περιορισμός σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο την οποία θα καλύψει η Έρευνα, οπότε θα επαφίεται στην Επιτροπή να κρίνει το βάθος χρόνου και την χρονική περίοδο της έρευνας η οποία απαιτείται, ανάλογα με τα γεγονότα και την πορεία της Έρευνας.

«Θα πάμε όσο χρειαστεί πίσω αναλόγως των ευρημάτων» δήλωσε στη Cyprus Times μέλος της Επιτροπής. Η Επιτροπή θα καλείται όπως υποβάλει την αιτιολογημένη έκθεση της εντός της προθεσμίας που τάσσει ο Νόμος, ήτοι εντός 3 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης του Διατάγματος, επιφυλασσομένης της δυνατότητας παράτασης, αν καταδειχθεί ανάγκη, για ακόμα 3 μήνες. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της Cyprus Times, θεωρείται βέβαιο ότι η χρονική περίοδος των τριών μηνών θεωρείται πολύ μικρή. Οι ακροάσεις ενώπιον της Επιτροπής αναμένεται να είναι ανοικτές, κατά το προηγούμενο των άλλων ερευνών που έγιναν, όπως της Επιτροπής Πολυβίου για το Μαρί και της Επιτροπής Πική για την οικονομία.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network