MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Κυβέρνηση προς ΑΚΕΛ: Ξεκαθαρίστε εάν υιοθετείτε τη θέση Ακκιντζί

Advertisement

Sponsored by exness

Εσωτερική «τριγμοί» μετά την πρόταση Ακιντζί – Στα «μαχαίρια» Κυβέρνηση- ΑΚΕΛ – Απάντηση Κυβερνητικού Εκπροσώπου στην ανακοίνωση του κόμματος της αριστεράς – Ζητά από το ΑΚΕΛ να τοποθετηθεί εάν υιοθετεί τη θέση Ακιντζί για το πλαίσιο Γκουτέρες χωρίς αναφορά σε κατάργηση εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων

Advertisement

Τριγμούς στο εσωτερικό φαίνεται ότι έφερε η δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη ότι εάν η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να αποδεχθεί το πλαίσιο Γκουτέρες χωρίς αλλοιώσεις, να το δηλώσει άμεσα και να το ανακοινώσουμε ως ‘στρατηγική συμφωνία πακέτο’. Στην πορεία ωστόσο όπως φάνηκε ο Μουσταφά Ακιντζί μιλούσε για όσα κατατέθηκε την 30η Ιουνίου στο Κραν Μοντανά και όχι στο τελικό πλαίσιο της 4ης Ιουλίου.

Στο μεταξύ, όμως, σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι απέφυγε να τοποθετηθεί με σαφήνεια αν είναι έτοιμος να πράξει το ίδιο αναφέροντας μάλιστα ότι «ενώ το Πλαίσιο περιλαμβάνει έξι βασικά ζητήματα ως πακέτο, ο κ. Αναστασιάδης επιλεκτικά ζητά από τον κ. Ακιντζί να διευκρινίσει αν αποδέχεται τις πρόνοιες του Πλαισίου που αναφέρονται στα θέματα Ασφάλεια- Εγγυήσεις- Στρατεύματα. Παραγνωρίζει βέβαια, ότι ο κ. Ακιντζί δήλωσε συνολική αποδοχή του Πλαισίου, συνεπώς και των προνοιών του που, όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος διαπιστώνει, καταργούν τις εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα και αναφέρονται σε αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων».

Στην αντεπίθεση η Κυβέρνηση… Ζητά εξηγήσεις από το ΑΚΕΛ

Επί του θέματος τοποθετήθηκε με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος ζήτησε από το ΑΚΕΛ να τοποθετηθεί εάν υιοθετεί τη θέση Ακιντζί για το πλαίσιο Γκουτέρες χωρίς αναφορά σε κατάργηση εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου  “προκαλεί προβληματισμό και έντονη απορία η απογευματινή τοποθέτηση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, με την οποία επικρίνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καταλογίζοντας του `παλινδρομήσεις` ή `υπεκφυγές`, και επικρίνοντάς τον ότι `αποφεύγει να τοποθετηθεί με σαφήνεια` ή ότι `επιλεκτικά ζητά από τον κ. Ακιντζί διευκρινίσεις` και `παραγνωρίζει ότι ο κ.Ακιντζί δήλωσε συνολικά αποδοχή του Πλαισίου, συνεπώς και των προνοιών που καταργούν τις εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα και αναφέρονται σε αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων`», σημειώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ωστόσο, προσθέτει, «ήδη ο κ. Ακιντζί είχε διευκρινίσει ότι η αναφορά του στο Πλαίσιο Γκουτέρες δεν αφορά ούτε τις εγγυήσεις ούτε τα κατοχικά στρατεύματα».

Ο κ. Προδρόμου συνεχίζει σημειώνοντας ότι «εκείνο που μας θλίβει πραγματικά είναι ότι η τοποθέτηση αυτή του ΑΚΕΛ έγινε μετά από τη σημερινή διευκρινιστική δήλωση του κ.Ακιντζί με την οποία ζητά να υιοθετηθεί ως `στρατηγική συμφωνία` ένα άτυπο κείμενο παραμέτρων που παρουσιάστηκε από τον τότε Ειδικό Σύμβουλο κ. Άϊντε στις 30 Ιουνίου 2017 και το οποίο αμφισβητήθηκε από όλες ανεξαίρετα τις πλευρές ως μη ανταποκρινόμενο στα όσα πρότεινε ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ στις 28 Ιουνίου».

Εξ ου, διευκρινίζει, «και η ανάγκη που προέκυψε ώστε ο Γενικός Γραμματέας να επανέλθει στις 4 Ιουλίου αποκαθιστώντας με σαφήνεια τις πρόνοιες των παραμέτρων επί των οποίων υπεβλήθησαν οι ελληνοκυπριακές προτάσεις, αλλά και διεξήχθη η όλη συζήτηση στο δείπνο της 6ης Ιουλίου».

«Το ΑΚΕΛ καλείται να εξηγήσει, επιτέλους, εάν υιοθετεί τους ισχυρισμούς του κ.Ακιντζί, όπως ο ίδιος τους διατύπωσε μέσα από τη διευκρινιστική του δήλωση ή εάν υιοθετεί το κείμενο της 4ης Ιουλίου, που αποτελεί την ακριβή αποτύπωση των παραμέτρων του Γενικού Γραμματέα», αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Το ΑΚΕΛ, προσθέτει, «θα πρέπει ακόμα να απαντήσει ξεκάθαρα αν υιοθετεί τους ισχυρισμούς του κ.Ακιντζί περί `στρατηγικής συμφωνίας` που δεν θα διαλαμβάνει πρόνοιες για κατάργηση των εγγυήσεων και για αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων».

«Παρά την από μέρους της Κυβέρνησης αποφυγή σχολιασμού των κατά καιρούς δηλώσεων του ΑΚΕΛ, μας θλίβει το γεγονός ότι τώρα πια είμαστε υποχρεωμένοι να σημειώσουμε ότι μια τέτοια τυφλή υποστήριξη των θέσεων του Τουρκοκύπριου ηγέτη και των ισχυρισμών της τουρκικής πλευράς από το ΑΚΕΛ, σίγουρα δεν βοηθά το στόχο της επανέναρξης ουσιαστικής διαπραγμάτευσης για τον τερματισμό της κατοχής και την επίλυση του Κυπριακού», καταλήγει ο κ. Προδρόμου.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network