MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Κυριακή περισυλλογής στο Crans-Montana

Advertisement

Sponsored by exness

Πυρετός παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, πριν από το επόμενο βήμα – Αλλεπάλληλες συναντήσεις ενόψει της αυριανής κατάθεσης γραπτών προτάσεων για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις – Η ουσία των θέσεων των δύο πλευρών – Οι τουρκικές διαθέσεις

Advertisement

Σε φάση ανασκόπησης, περισυλλογής και προετοιμασίας ενόψει της αυριανής κρίσιμης διαπραγμάτευσης, βρίσκονται τα μέλη των έξι αντιπροσωπειών που συμμετέχουν στη Διάσκεψη για την Κύπρο στην Ελβετία. Μετά από ένα τετραήμερο μαραθώνιων διαβουλεύσεων, πλησιάζει η ώρα που όλες οι πλευρές θα κληθούν να περάσουν από τα λόγια στις πράξεις, υποβάλλοντας γραπτώς τις προτάσεις τους. Αυτό θα γίνει αύριο το πρωί.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Νίκος Κοτζιάς θα έχουν σήμερα σειρά συναντήσεων, τόσο μεταξύ τους όσο και με τα μέλη των αντιπροσωπειών τους και της ομάδας στήριξης του διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη. Στόχος είναι να μπουν οι τελευταίες πινελιές στα έγγραφα που θα καταθέσουν αύριο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ουσία των δύο προτάσεων είναι η κατάργηση των εγγυήσεων και η αποχώρηση των στρατευμάτων στη βάση των γνωστών θέσεων που εκφράστηκαν τους τελευταίους μήνες από Λευκωσία και Αθήνα. Η κατάργηση των εγγυήσεων από την πρώτη μέρα και η αποχώρηση των στρατευμάτων σταδιακά στο πλαίσιο ενός συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος. Επίσης, η πρόταση Αναστασιάδη αφορά τη δημιουργία συγκεκριμένων θεσμών υπό τον ΟΗΕ για την εποπτεία της εφαρμογής της λύσης.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, πιστοί στις πάγιες θέσεις τους θα παραμείνουν οι τ/κ και τουρκική πλευρά, που ετοιμάζονται να προτείνουν ακριβώς τα αντίθετα (στη βάση της πρότασης Τσαβούσογλου). Τόσο τα κατεχόμενα, όσο και η Άγκυρα δεν έχουν διάθεση να εγκαταλείψουν τις αξιώσεις για τις τέσσερις ελευθερίες και το πάρε-δώσε. Κάτι που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε νέα κρίση.

Όσο για το δεύτερο τραπέζι ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα γίνει επί της ουσίας διαπραγμάτευση, η οποία -για την ώρα- προσκρούει στις τουρκικές αξιώσεις για διασύνδεση των δύο τραπεζιών. Με τους δικούς τους όρους, οι οποίοι βεβαίως δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί από την Λευκωσία.

Λείπει ο… γάτος

Και μπορεί η προχθεσινή παρουσία Γκουτέρες στο Crans-Montana να στάθηκε η αιτία για «ανακωχή», αμέσως μετά την αναχώρηση του ΓΓ από το ελβετικό θέρετρο η τουρκική πλευρά επέδειξε διάθεση να επιστρέψει στα γνωστά της ντερντίπια. Κάτι που, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, φάνηκε κατά τη χθεσινή πρωινή σύνοδο της Διάσκεψης.

Σε κάθε περίπτωση, σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι η κατάθεση των θέσεων γραπτώς, θα ξεκλειδώσει την ουσιαστική διαπραγμάτευση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Όλα τα μέρη έχουν εκφράσει την ετοιμότητα τους να παραμείνουν στην Ελβετία τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ

ShootandGoal