MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Κυριακάτικη Ολομέλεια για Συνεργατισμό…

Advertisement

Sponsored by exness

Την Κυριακή και όχι αύριο η κρίσιμη Ολομέλεια της Βουλής για Συνεργατισμό – Μετατίθεται δεν αναβάλλεται λέει ο Αβέρωφ Νεοφύτου – Επεσήμανε επικοδομητική στάση όλων

Advertisement

Όλο το πακέτο των κρίσιμων σχεδίων νόμου για τις εγγυήσεις στο Συνεργατισμό και το πλαίσιο για τα ΜΕΔ πάει ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής το απόγευμα της Κυριακής και όχι αύριο, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Ολοκληρώθηκε η Σύσκεψη Αρχηγών ή Εκπροσώπων των κομμάτων που αποφάσισε μετάθεση της αυριανής συνόδου της Ολομέλειας της Βουλής σε έκτακτη συνεδρία της την Κυριακή στις 16.00 κατά την οποία θα τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας του νομοθετικού σώματος η κρατική εγγύηση που απαιτείται για την ολοκλήρωση της συμφωνία εξαγοράς της ΣΚΤ από την Ελληνική Τράπεζα, τα νομοθετήματα που κατέθεσε η Κυβέρνηση για αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και οι προτάσεις νόμου που συμπληρώνουν το πλαίσιο.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου σε ενημέρωση των δημοσιογράφων μετά τη Σύσκεψη Αρχηγών είπε πως η Βουλή μέσα από σύνθεση απόψεων των κομμάτων θα συμβάλει ώστε το θέμα της εξαγοράς του Συνεργατισμού να έχει κλείσει μέχρι τη Δευτέρα το πρωί.

Ανέφερε ότι η Επιτροπή Οικονομικών θα συνέλθει αύριο στις 9.30 για να συνεχίσει τη συζήτηση των νομοθετημάτων, και αν χρειαστεί θα συνεδριάσει και το Σάββατο και την Κυριακή το πρωί.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η Σύσκεψη Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Βουλής διεξήχθη σε άκρως εποικοδομητικό κλίμα, προσθέτοντας πως παρά  τις διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις, υπήρξε η σημαντικότατη κατάληξη ότι οριστικά και αμετάκλητα την Κυριακή στις 16.00 η Ολομέλεια της Βουλής θα συνέλθει για να εξετάσει ως πακέτο όλα τα ζητήματα, τόσο όσον αφορά την κρατική εγγύηση για το θέμα του Συνεργατισμού, τα έξι νομοσχέδια της Κυβέρνησης και 3 προτάσεις νόμου που θα αφορούν το σύνολο του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ευχαριστώντας τον Πρόεδρο της Βουλής και τους Αρχηγούς ή Εκπροσώπους των κομμάτων, για τη μεγάλη υπευθυνότητα που επέδειξαν, είπε πως είναι βέβαιο ότι τη Δευτέρα το πρωί θα έχουν κλείσει όλα τα ζητήματα.

Η Βουλή θα ψηφίσει για την κρατική εγγύηση (τα κόμματα θα τοποθετηθούν υπέρ ή κατά) τα νομοσχέδια και τις προτάσεις νόμου, είπε διευκρινίζοντας ότι ορίστηκε Ολομέλεια της Βουλής την Κυριακή ώστε οι τροπολογίες που ετοιμάζονται να συζητηθούν από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, που θα συνεδριάσει το πρωί της Παρασκευής, αν χρειαστεί και το απόγευμα της Παρασκευής, αν χρειαστεί και Σαββάτο το πρωί και αν χρειαστεί και την Κυριακή το πρωί.

Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι παρά τις διαφορετικές απόψεις θα ψηφιστεί η κρατική εγγύηση και το νέο πλαίσιο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα παρέχει περισσότερη προστασία στο πλαίσιο της αφερεγγυότητας και ένα πιο αποτελεσματικό πλαίσιο «για να κυνηγήσουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Κληθείς να διευκρινίσει ποιες προτάσεις νόμου θα τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής την Κυριακή, ο κ. Νεοφύτου, είπε ότι 3 προτάσεις νόμου του ΑΚΕΛ με μία του ΔΗΚΟ συγχωνεύονται σε μία και υποστηρίζονται από την ολότητα της Επιτροπής Οικονομικών.

Εξήγησε περαιτέρω ότι με βάση τον υφιστάμενο νόμο για την αφερεγγυότητα υπάρχουν συγκεκριμένοι εγγυητές που προστατεύονται για συμβάσεις που έγιναν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2015 μέχρι το 2021, προσθέτοντας ότι η πρόταση του ΔΗΚΟ είναι η προστασία των εγγυητών για συμβάσεις που συνήφθησαν μέχρι το τέλος του 2015 να γίνει επ΄ αόριστον, δηλαδή να διαγραφεί από τον υφιστάμενο νόμο το 2021.

Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ είχε την άποψη ότι πρέπει να επεκταθεί και σε νέες συμβάσεις η προστασία των εγγυητών μέχρι την ημερομηνία ψήφισης του νόμου και ανέφερε πως οι 4 προτάσεις νόμου έγιναν μία που θα λέει ότι οι εγγυητές που προστατεύονται χωρίς να αλλάξει οτιδήποτε στο νόμο για την αφερεγγυότητα θα είναι χωρίς ημερομηνία λήξης, αλλά θα συμπληρωθούν και για συμβάσεις που θα έχουν γίνει μέχρι την Κυριακή που είναι η ημερομηνία ψήφισης του τροποποιητικού νόμου.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως οι προτάσεις νόμου στηρίζονται από τον ΔΗΣΥ και την ΕΔΕΚ καθώς αποτελούν και προσεγγίσεις του Προέδρου της ΕΔΕΚ και από την ολότητα της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση κατανοεί και δίνει έστω και σιωπηρά τη συναίνεση της.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών είπε ακόμα ότι θα ψηφιστούν άλλες δύο προτάσεις νόμου που κατέθεσε ο ίδιος σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα που αφορούν τροποποιήσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας για την Κεντρική Τράπεζα και για τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα ώστε να ρυθμιστεί το μεταβατικό στάδιο στη ΣΚΤ για να κυλήσουν όλα ομαλά και με σιγουριά.

Η μεν μία αφορά τη ρύθμιση ώστε να μπορεί η ΣΚΤ να συνεχίσει να λειτουργεί για διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων μετά την επιβαλλόμενη ανάκληση της άδειας λειτουργίας από την Κεντρική Τράπεζα και η δεύτερη τροποποιεί τον περί ΣΚΤ νόμο και εισαγάγει πρόνοια για διατραπεζικές συναλλαγές, ώστε να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενο πρόβλημα ρευστότητας του συνεργατισμού με παροχή ρευστότητας από την Ελληνική Τράπεζα, συνέχισε.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ και τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, ο κ. Νεοφύτου είπε πως οι συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας έχουν καταλυτικό ρόλο.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι θέλει να τονίσει ότι παρά την κριτική που δέχονται είτε η Κυβέρνηση, είτε ο ΔΗΣΥ που τη στηρίζει, το κόμμα της αριστεράς, παρά τις έντονες διαφωνίες στα θέματα πολιτικής  ήταν εξαιρετικά εποικοδομητικό στη λήψη της απόφασης να εξεταστεί το σύνολο των νομοθετημάτων την Κυριακή, παρά την άποψη τους ότι ήταν καλύτερα να συζητηθούν χωριστά.

Ο κ. Νεοφύτου, είπε ακόμα ότι έμαθε να πιστώνει την ευθύνη και την υπευθυνότητα.

Πολιτικά νοθευμένοι νόμοι δεν θα έχουν αξία, είπε κληθείς να διευκρινίσει αναφορά του ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών την Τετάρτη πως αν αλλοιωθεί η ουσία των νομοσχεδίων είναι καλύτερα αυτά να καταψηφιστούν.

Περαιτέρω δήλωσε βέβαιος ότι θα ψηφιστούν από την πλειοψηφία της Βουλής,  όπως και η εγγύηση, για να κάνουμε αυτό που οφείλουμε, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΑΚΕΛ και όσοι συμμετείχαν στην προσπάθεια να προστατευθούν στο πλαίσιο της αφερεγγυότητας αυτοί που έχουν ανάγκη.

Σημείωσε πως εφόσον αφού προστατεύονται αυτοί που πρέπει, τα θέματα που αφορούν τις εκποιήσεις θα περάσουν, θα είναι αποτελεσματικά και θα διασφαλίζουν τη σταθερότητα στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Απαντώντας σε ερώτηση, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «μετά βεβαιότητας» και διευκρίνισε ότι οι επιπρόσθετες συνεδρίες της Επιτροπής Οικονομικών θα γίνουν για να εξεταστούν τροπολογίες.

Ερωτηθείς αναφορικά με το σχέδιο Εστία, ο κ. Νεοφύτου είπε πως το σχέδιο Εστία ήταν πρωτοβουλία της Κυβέρνησης μετά από απαίτηση της Βουλής να ακούσει τις κυβερνητικές θέσεις και  κατατέθηκε ένα πλουσιοπάροχο για το οποίο όλες οι πλευρές έχουν απόψεις.

Πρόσθεσε ότι “με σύνεση μπορούμε από τη μια να προστατεύσουμε αυτούς που πρέπει και από την άλλη να στείλουμε τα ορθά μηνύματα που πρέπει στην συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που πληρώνουν φόρους, που πληρώνει τις δόσεις και να μην τους δημιουργούμε την εντύπωση ότι είναι οι βλάκες της παρέας και από την άλλη είναι οι έξυπνοι της παρέας”.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών ανέφερε πως θα συνεχίσει η συζήτηση και η διαβούλευση για το Εστία,  τον φορέα μη εξυπηρετούμενων δανείων και με σύνεση και σύνθεση θα καταλήξουμε στο πιο σωστό υπό τις περιστάσεις σχέδιο.

 

 

 

 

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network