MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Κύπρος και Αίγυπτος υπέγραψαν Μνημόνιο Στρατιωτικής και Αμυντικής Συνεργασίας

Advertisement

Sponsored by exness

Η Αίγυπτος δεν θα φεισθεί προσπαθειών για συνεργασία με όλους τους λαούς που ασπάζονται την ειρήνη, έτσι ώστε να ενισχυθεί η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου – Πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργού Άμυνας Χριστόφορου Φωκαΐδη

Advertisement

O κ. Φωκαϊδης, μιλώντας μετά από συνάντηση, είπε ότι η Κύπρος, ως το νοτιοανατολικότερο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει πλήρη επίγνωση του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει για να διευκολύνει και να προωθήσει εκείνες τις πολιτικές που θα συμβάλουν στην καλλιέργεια συνθηκών περιφερειακής συνεργασίας που τόσο έχει ανάγκη η ευρύτερη γειτονιά μας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο κ. Sobhi έτυχε επίσημης υποδοχής στο ΓΕΕΦ από τον Υπουργό Άμυνας.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του οι δύο Υπουργοί είχαν στην αρχή κατ’ ιδίαν συνάντηση, ενώ ακολούθως παρακάθισαν σε διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπιών των δύο χωρών.

Στη συνέχεια οι Υπουργοί Άμυνας Κύπρου και Αιγύπτου υπέγραψαν Μνημόνιο Στρατιωτικής και Αμυντικής Συνεργασίας, το οποίο αποτελεί επιστέγασμα της προόδου που έχει επιτευχθεί ανάμεσα στις δύο χώρες το τελευταίο διάστημα.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Φωκαΐδης καλωσόρισε τον Στρατηγό Sedki Sobhi, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Υπουργού Άμυνας της φίλης χώρας στην Κύπρο.

Υπενθύμισε ότι η Αίγυπτος και η Κύπρος, πέραν από τους ιστορικούς δεσμούς ειλικρινούς φιλίας και αλληλοσεβασμού, έχουν πετύχει τα τελευταία χρόνια μια σημαντικότατη πρόοδο στη μεταξύ τους συνεργασία σε ένα μεγάλο φάσμα τομέων. “Η παραδοσιακά φιλική σχέση μεταξύ των δύο λαών μας, αλλά ιδιαίτερα η αναβαθμισμένη συνεργασία και ενίσχυση των επαφών στο πιο ψηλό επίπεδο το τελευταίο διάστημα, δημιουργούν ένα στέρεο υπόβαθρο για διεύρυνση της μεταξύ μας σχέσης και στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας”.

Σήμερα συζήτησαν σε βάθος μια σειρά από θέματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος και καθόρισαν τα επόμενα βήματα της μεταξύ μας συνεργασίας, που αναπτύσσεται στη βάση κοινών αρχών και κοινών συμφερόντων.

“Ζούμε σε μια ασταθή και ταραγμένη περιοχή, όπου χρειάζονται αξιόπιστοι εταίροι και προβλέψιμες πολιτικές. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η μεταξύ μας συνεργασία εδράζεται πάνω στην κοινή στρατηγική στόχευση για την προώθηση της σταθερότητας, ειρήνης και περιφερειακής ασφάλειας”, είπε ο κ. Φωκαϊδης.

Ανάλυσαν επίσης την τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή και αντάλλαξαν απόψεις και διαπίστωσαν κοινές ανησυχίες όσον αφορά στην ανάγκη αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού και των νέων ασύμμετρων απειλών.

Εξέφρασε στον Αιγύπτιο Υπουργό “την ειλικρινή και σταθερή στήριξη που η κυπριακή κυβέρνηση παρέχει προς την κυβέρνηση του Προέδρου Σίσι, ιδιαίτερα εντός της Ευρωπαϊκή Ένωσης, για τις πολύ σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση”.

Οι δύο χώρες, είπε, “εργάζονται στενά διευρύνοντας το φάσμα της μεταξύ μας συνεργασίας στον οικονομικό, εμπορικό, στον τουριστικό και σε μια σειρά άλλων τομέων. Βασικός πυλώνας της νέας αναβαθμισμένης σχέσης μεταξύ των δύο χωρών είναι και οι μεγάλες προοπτικές που διανοίγονται στον τομέα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Γι’ αυτό, συνέχισε, “και εργαζόμαστε συστηματικά και προς την κατεύθυνση της προώθησης της ενεργειακής και της θαλάσσιας ασφάλειας”.

Ως επιστέγασμα της προόδου το τελευταίο διάστημα, είπε, είναι η υπογραφή ενός Μνημονίου Στρατιωτικής και Αμυντικής Συνεργασίας.

“Το Μνημόνιο αυτό, το οποίο – θέλω να σημειώσω – δεν στρέφεται εναντίον καμιάς άλλης χώρας, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης των διμερών μας σχέσεων στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας”, είπε ο κ. Φωκαϊδης.

Σταθερή μας πρόθεση και επιδίωξη, επεσήμανε, είναι η προώθηση των κοινών μας συμφερόντων για τη δημιουργία συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μιας περιοχής μεγίστης γεωπολιτικής σημασίας αλλά δυστυχώς και αυξημένης αστάθειας.

Η Κύπρος, ως το νοτιοανατολικότερο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει πλήρη επίγνωση του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει για να διευκολύνει και να προωθήσει εκείνες τις πολιτικές που θα συμβάλουν στην καλλιέργεια συνθηκών περιφερειακής συνεργασίας που τόσο έχει ανάγκη η ευρύτερη γειτονιά μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε, “η Αίγυπτος, ως ηγέτιδα χώρα του Αραβικού κόσμου και ως παράγοντας σταθερότητας, αποτελεί βασικό εταίρο στην κοινή προσπάθεια, της Ε.Ε. αλλά και της διεθνούς κοινότητας ευρύτερα, για την αντιμετώπιση των νέων απειλών και των νέων προκλήσεων”.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Sobhi εξέφρασε την εκτίμησή του για την επίσκεψη στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι οι Αιγύπτιοι και οι Κύπριοι έχουν ισχυρές ιστορικές σχέσεις από τα μέσα της δεκαετίας 1950, που χαρακτηρίζονται από κοινή εργασία και συνεχή κατανόηση για όλα τα θέματα στην Ευρω-μεσογειακή περιοχή, τα συμφέροντα των λαών μας και τις προσδοκίες τους για τη δημιουργία πολιτισμού και το μέλλον μας.

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φωκαΐδης θα συνοδεύσει τον Αιγύπτιο ομόλογό του στα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων. Ακολούθως θα μεταβούν στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα, όπου θα γίνει ενημέρωση.

Απόψε ο κ. Φωκαΐδης θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του Αιγύπτιου ομολόγου του.

Κατά την αυριανή μέρα ο Στρατηγός Sedki Sobhi, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Άμυνας, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και από τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network