MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Κυπριακή Επιτροπή Μνημείων ICOMOS: Πρέπει το κράτος να επενδύει στην πολιτιστική κληρονομιά

Advertisement

Sponsored by exness

Πρέπει το κράτος να επενδύει στην πολιτιστική κληρονομιά, λέει η Κυπριακή Επιτροπή Μνημείων ICOMOS – Τα μνημεία είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές του παρελθόντος μας

Advertisement

Ανείπωτη θλίψη για την καταστροφή ενός ακόμη Μνημείου Παγκόσμιας κληρονομιάς, της Παναγίας των Παρισίων, εκφράζει το Κυπριακό Τμήμα της Διεθνούς Επιτροπής Μνημείων και Χώρων ICOMOS, λέγοντας ότι το κράτος θα πρέπει να επενδύει στην πολιτιστική κληρονομιά.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «τα μνημεία ανήκουν σε όλη την ανθρωπότητα και είναι καθήκον όλων μας να μεριμνούμε για την προστασία, τη συντήρηση, τη διατήρηση καθώς και την προβολή τους». Τα μνημεία είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές του παρελθόντος μας στο σήμερα αλλά και το σημείο αναφοράς της ταυτότητας και της υπόστασης μας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, προστίθεται.

Αναφέρεται εξάλλου ότι «πρέπει να διαχειριζόμαστε με τέτοιο τρόπο την πολιτιστική μας κληρονομιά, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα καταστροφών προκαλούμενα από φωτιά, σεισμό, εγκατάλειψη ή ακόμη και βανδαλισμούς». Σύμφωνα με την ICOMOS, το κράτος πρέπει να επενδύει στην πολιτιστική κληρονομιά και να στοχεύει στην ανάδειξη και αξιοποίηση αυτής, κάνοντας επισκέψιμα όλα τα μνημεία και τους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς.

Βασική προϋπόθεση, προστίθεται, είναι τα χρήματα που αποκομίζονται από την αξιοποίηση των πολιτιστικών αποθεμάτων να επιστρέφουν πίσω στο μνημείο/χώρο για την συντήρηση και διαχείριση του.

Αναφέρεται τέλος ότι στις εργασίες συντήρησης πρέπει να λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη τα σχέδια Ασφάλειας και Υγείας τόσο με παθητικά μέτρα πρόληψης καταστροφών όσο και ενεργητικά αποτελεσματικά μέτρα.

Οι αρχές έκδοσης αδειών οφείλουν να απαιτούν κατά τη συντήρηση ενός μνημείου την προσκόμιση Σχεδίου Ασφαλείας και Υγείας καθώς και μελέτη διαχείρισης αυτού, η οποία θα προνοεί και θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του με ιδίους πόρους, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network