Κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για Εθνικό Κατώτατο Μισθό – Με βήμα σημειωτόν ο κοινωνικός διάλογος – Περιμένουν την πτώση της ανεργίας για τη θέσπιση του – Δεν τέθηκαν ακόμη ποσά στο τραπέζι του διαλόγου – Πιέσεις για τα 924 ευρώ από ΣΕΚ
Του Νικόλα Πέτρου Καπαρτή
Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS
Κλειστά κρατάνε τα χαρτιά τους κοινωνικοί εταίροι και Υπουργός Εργασίας για το ποσό που εξετάζεται για τη θέσπιση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού την ώρα που η συντεχνία της ΣΕΚ διαμηνύει πως το ύψος του δεν μπορεί να είναι κάτω από 924 ευρώ.
Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εργασίας έχει ήδη ολοκληρώσει όλες τις σχετικές μελέτες, στις οποίες περιλαμβάνονται αναλύσεις που αφορούν τον τρόπο εισαγωγής του εθνικού κατώτατου μισθού, εξειδικευμένες ποσοτικές αναλύσεις των επιπτώσεων στην αγορά εργασίας, στην κοινωνική πολιτική, αλλά και σε άλλες πτυχές της οικονομίας, όπως, επίσης, και αξιολόγηση των μηχανισμών τακτικής αναθεώρησης του ύψους του κατώτατου μισθού.
Εξάλλου, την περασμένη βδομάδα σε συνεδρία του το Υπουργικό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε τη βούληση του προς έναρξη κοινωνικού διαλόγου για εφαρμογή του εθνικού κατώτατου μισθού όταν η ανεργία φθάσει στο 5%, από το 8% που βρίσκεται σήμερα.
Σε επικοινωνία μας με την Υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, μας αναφέρθηκε πως ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους δεν έχει ολοκληρωθεί και ακόμη δεν έχουν τεθεί στο τραπέζι λεπτομέρειες για το ύψος του κατώτατου μισθού.
Μιλώντας στη Cyprus Times για τη δική τους θέση ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, ανέφερε πως η πρόθεση ήταν το ζήτημα αυτό να κλείσει εντός του 2021, από πλευράς κράτους, αλλά εμείς βλέπατε ότι τα χρονοδιαγράμματα ήταν πολύ φιλόδοξα λόγω του ότι είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα.
«Παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο είχε τις μελέτες από το ILO, όταν μπεις σε ένα τέτοιο διάλογο χρειάζεται προετοιμασία και επεξεργασία από πλευράς των εταίρων. Εμείς ως ΟΕΒ είμαστε πανέτοιμοι, αφού έχουμε κάνει όλη την προεργασία που χρειάζεται, για να μπούμε σε ένα παραγωγικό διάλογο με το Υπουργείο και τις Συντεχνίες, με αμοιβαίο σεβασμό και στη βάση στοιχείων, δεδομένων αλλά και κυρίως επιστημονικής προσέγγισης του θέματος, βασισμένη και στην προηγούμενη Κυπριακή εμπειρία αλλά και στις βέλτιστες πρακτικές της Ευρώπης», εξηγεί ο κ. Αντωνίου.
Σημειώνει δε, πως από την πλευρά τους έχουν μελετήσει τις περιπτώσεις 20 ευρωπαϊκών χωρών, για το πώς ξεκίνησαν και πώς εξέλιξαν τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό τους, ενώ παράλληλα κατέδειξε εκ νέου την εμπειρία που υπάρχει στη χώρα μας, υπενθυμίζοντας ότι το 2003 υπήρχε κατώτατος μισθός για πέντε επαγγέλματα, επί προεδρίας Τάσου Παπαδόπουλου.
«Στη βάση των μηχανισμών, της φόρμουλας και της πολιτικής προσέγγισης των πραγμάτων με στόχο να μην δημιουργηθεί κίνδυνοι για την οικονομία, θα πάμε σε ένα διάλογο θα μπουν μέσα μηχανισμοί, οι αρχές, οι πυλώνες και οι φόρμουλες, στις οποίες θα στηριχθούμε με στόχο την προστασία της Εθνικής Οικονομίας και την αποφυγή κινδύνων, με μια τόσο ριζική διαφοροποίηση ενός θεμελιώδους στοιχείου της αγοράς εργασίας», συμπλήρωσε.
Σε ό, τι αφορά το ύψος του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, ο Αντωνίου είπε ότι ως ΟΕΒ έχουν ετοιμάσει διάφορα σενάρια, τα οποία είναι στηριγμένα στην πιο πάνω φιλοσοφία.
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, ανέφερε στη Cyprus Times, πως η όλη προσπάθεια βρίσκεται σε πορεία κατάληξης. «Θεωρώ ότι με βάση και τη συνεννόηση με την Υπουργό Εργασίας και στο πλαίσιο της τελευταίας συνάντησης με τους κοινωνικούς εταίρους, είμαστε σε καταληκτικό στάδιο», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Μάτσας είπε πως δεν έχει συζητηθεί το ύψος του κατώτατου μισθού και εξήγησε πως αυτό θα καθοριστεί από τα κριτήρια που θα ληφθούν υπόψιν.
Κληθείς να σχολιάσει που θεωρούν ως Συντεχνία ότι πρέπει να κυμαίνεται ο κατώτατος μισθός, ο κ. Μάτσας είπε πως: «αυτό είναι θέμα διαπραγμάτευσης, αλλά εκείνο που λέμε ξεκάθαρα είναι ότι δεν μπορεί να καθοριστεί κατώτατος μισθός ο οποίος να είναι πιο κάτω από τον σημερινό κατώτατο, όπως ορίζεται από το διάταγμα του εκάστοτε υπουργού Εργασίας. Ο κατώτατος τώρα, ο οποίος αφορά 9 συγκεκριμένα επαγγέλματα μόνο –σε αντίθεση με τον κατώτατο που θα είναι οριζόντιος- ξεκινά στα 870 ευρώ και καταλήγει στα 924 ευρώ, στο εξάμηνο.»
Ερωτηθείς αν είναι εφικτό το ύψος των 924 ευρώ για τη θέσπιση του κατώτατου μισθού, ο κ. Μάτσας απάντησε θετικά και εξήγησε πως «η προσπάθεια γίνεται για να καθορίσουμε ένα κατώτατο μισθό ο οποίος να δίνει τη δυνατότητα αξιοπρεπούς και ποιοτικής απασχόλησης και να αρθούν φαινόμενα που λειτουργούν απορρυθμιστικά εις βάρος και των εργαζομένων, της αγοράς εργασίας και των σωστών επιχειρήσεων».
«Την ίδια στιγμή πρέπει να αναδείξουμε και εκείνο που καταγράφεται και στην μελέτη του ILO και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι ο καθορισμός εθνικού κατώτατου μισθού συμβάλει στην προστασία των εργαζομένων, στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και στην ανάπτυξης της οικονομίας, ενώ την ίδια στιγμή συνδράμει στην άρση της έμφυλης διάκρισης και του χάσματος αμοιβών λόγω φίλου», υπογράμμισε καταληκτικά.