MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Κρατική χορηγία για νέο πλυντήριο, ψυγείο και κλιματιστικό. Άνοιξαν οι αιτήσεις

Advertisement

Sponsored by exness

Υποβολή αιτήσεων για το Σχέδιο Χορηγιών για αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών από ευάλωτα νοικοκυριά – Οι χορηγίες κυμαίνονται από €300 έως €600, αναλόγως συσκευής

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και το Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ ανακοινώνουν ότι προκηρύσσεται σήμερα, 13 Δεκεμβρίου 2021, το Σχέδιο Χορηγιών για την Αντικατάσταση Ενεργοβόρων Ηλεκτρικών Συσκευών, το οποίο απευθύνεται σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Advertisement

Ως εκ τούτου, οι πολίτες που εμπίπτουν στην ομάδα των ευάλωτων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας και επιθυμούν να αντικαταστήσουν ηλεκτρικές συσκευές που προνοούνται από το Σχέδιο, με καινούργιες ψηλής ενεργειακής απόδοσης, μπορούν από σήμερα να προχωρήσουν σε υποβολή αίτησης προέγκρισης.

Οι χορηγίες κυμαίνονται από €300 έως €600, αναλόγως συσκευής. Συνολικά θα παραχωρηθούν €5 εκατ. Επιλέξιμες συσκευές είναι τα ψυγεία/ψυγειοκαταψύκτες, τα πλυντήρια ρούχων και τα κλιματιστικά. Οι δικαιούχοι μπορούν να αντικαταστήσουν έως πέντε συσκευές και, συγκεκριμένα, έως τρία κλιματιστικά, ένα πλυντήριο και ένα ψυγείο. Αναμένεται ότι το Σχέδιο, το οποίο θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τις 20/12/2022 ή μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού, θα καλύψει περίπου 5.000 αιτήσεις και θα βοηθήσει σημαντικά στη μείωση του λογαριασμού ρεύματος των νοικοκυριών που θα επωφεληθούν. Υπολογίζεται ότι η αντικατάσταση συσκευών με σύγχρονες, υψηλής ενεργειακής κλάσης, συντείνουν σε εξοικονόμηση ενέργειας που μπορεί να ξεπεράσει το 50%.

Το Σχέδιο εμπίπτει στη σειρά αντισταθμιστικών μέτρων που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες για αναχαίτιση της αύξησης της τιμής του ρεύματος, μεταξύ των οποίων η μείωση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού στο 5% για έξι μήνες για τα ευάλωτα νοικοκυριά, η μείωση του ΦΠΑ στο 9% στο ρεύμα για τρεις μήνες για όλα τα υπόλοιπα νοικοκυριά και η μείωση κατά 10% στα τιμολόγια ηλεκτρισμού όλων των καταναλωτών για τις διμηνίες Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021 και Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2022.

Σύμφωνα με την Υπουργό Ενέργειας κα Νατάσα Πηλείδου «και αυτό το μέτρο ενισχύει την προστασία των ευάλωτων συμπολιτών μας. Η αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών με νέες υψηλότερης ενεργειακής κλάσης», εξήγησε, «μαζί με την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων και τη χρήση ΑΠΕ, είναι σημαντικά εργαλεία τόσο για τη μακροπρόθεσμη μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού όσο και για τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία».

Συνοπτικά, στους ευάλωτους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνονται: Δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, λήπτες δημοσίου βοηθήματος από Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, λήπτες επιδόματος βοηθήματος βαριάς αναπηρίας, λήπτες επιδόματος φροντίδας σε παραπληγικά άτομα και τετραπληγικά άτομα, λήπτες χορηγίας σε τυφλούς, συνταξιούχοι με χαμηλά εισοδήματα που λαμβάνουν επίδομα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος ηλικίας τους και δεν συνοικούν με άλλο πρόσωπο το οποίο δεν έχει συμπληρώσει το 70ο έτος ηλικίας του, και πολύτεκνη ή πενταμελής οικογένεια που λαμβάνει επίδομα τέκνου για τρία εξαρτώμενα παιδιά και πάνω και έχει ετήσιο μεικτό οικογενειακό εισόδημα μέχρι €51.258. Το εισοδηματικό κριτήριο αυξάνεται κλιμακωτά κατά €5.126, για κάθε πρόσθετο παιδί πέραν των τεσσάρων.

Τα τέσσερα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι για να συμμετάσχουν στο σχέδιο, είναι:

  1. Ηλεκτρονική υποβολή αιτήματος προέγκρισης στην ιστοσελίδα του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ (https://resecfund.org.cy). Το αίτημα υποβάλλεται από τους ίδιους τους ευάλωτους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αυτοί καθορίζονται στο Διάταγμα Κ.Δ.Π. 289/2015.
  2. Αγορά και εγκατάσταση συσκευών (τιμολόγιο στο όνομα του ευάλωτου καταναλωτή και αναγραφή μοντέλου ηλεκτρικής συσκευής).
  3. Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης καταβολής χορηγίας με επισύναψη τιμολογίου.
  4. Αξιολόγηση και καταβολή χορηγίας.

Οι παλιές συσκευές που θα αντικατασταθούν θα πρέπει να παραδοθούν στον προμηθευτή για σκοπούς ανακύκλωσης και να εξασφαλιστεί σχετική βεβαίωση.

Πιο κάτω αναλύονται οι βασικές πρόνοιες του σχεδίου:

ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ
Μέχρι 3 ανά δικαιούχο ή/και κατοικία
  • Για κλιματιστικά δυναμικότητας μέχρι 3,99 kW (13.650 BTU/hr) στην ψύξη, χορηγία €300 ανά μονάδα.
Τάξη ενεργειακής απόδοσης:
Α++ ή ανώτερης για ψύξη
και Α+ ή ανώτερης για θέρμανση
(στη «μέση» εποχή θέρμανσης).
  • Για κλιματιστικά δυναμικότητας πάνω από 4 kW (13.650 BTU/hr) και μέχρι 12 kW (40.945 BTU/hr) στην ψύξη, χορηγία €500 ανά μονάδα.
ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΡΟΥΧΩΝ
Μέχρι 1 ανά δικαιούχο ή/και κατοικία
  • Για πλυντήρια ρούχων χωρητικότητας μέχρι
    8,9 Κg, χορηγία €300 ανά μονάδα.
Τάξη ενεργειακής απόδοσης:
C ή ανώτερης
  • Για πλυντήρια ρούχων χωρητικότητας πέραν των 9 Κg, χορηγία € 400 ανά μονάδα.
ΨΥΓΕΙΟ Ή ΨΥΓΕΙΟΚΑΤΑΨΥΚΤΗΣ
Μέχρι 1 ανά δικαιούχο ή/και κατοικία
  • Για ψυγεία / ψυγειοκαταψύκτες μικτής χωρητικότητας μέχρι 449 lt, χορηγία €400 ανά μονάδα.
Τάξη ενεργειακής απόδοσης:
D ή ανώτερης
  • Για ψυγεία/ψυγειοκαταψύκτες μικτής χωρητικότητας πέραν των 450 lt, χορηγία €600 ανά μονάδα.

 

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network