MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Κόντε: Μας λείπει ο συντονισμός σε κρίσιμης σημασίας θέματα όπως το Μεταναστευτικό

Advertisement

Sponsored by exness

Μας λείπει ο συντονισμός σε κρίσιμης σημασίας θέματα όπως το Μεταναστευτικό, λέει ο Κόντε – «Οι χώρες μας έχουν μια κοινή ευαισθησία και πρέπει να δουλέψουμε μαζί»

Advertisement

Το Μεταναστευτικό αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη και είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα κοινό όραμα και μια κοινή συμφωνία, δήλωσε ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζουζέπ Κόντε, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των Νοτίων Χωρών της ΕΕ, στη Λευκωσία, υπογραμμίζοντας πως “μας λείπει ο συντονισμός σε ό,τι αφορά στον χειρισμό αυτών των κρίσιμης σημασίας θεμάτων”.

Ο κ. Κόντε ανέφερε, σύμφωνα με τη διερμηνεία των δηλώσεών του στα ελληνικά, πως “αναγνωρίσαμε το γεγονός ότι δεν μπορέσαμε να επιλύσουμε τα βασικά ζητήματα και τα προβλήματα που ταλανίζουν τις χώρες του νότου. Οι χώρες μας έχουν μια κοινή ευαισθησία και πρέπει να δουλέψουμε μαζί έτσι ώστε να βρούμε κοινές λύσεις για τα διάφορα προβλήματα”.

Επεσήμανε πως η Σύνοδος, “μας έδωσε την ευκαιρία να μιλήσουμε ανοιχτό και ειλικρινή τρόπο. Μιλήσαμε για τη μετανάστευση, εκφράζοντας τη στάση μας. Σίγουρα είναι ένα θέμα, το οποίο παρουσιάζει μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη. Είναι μια πρόκληση, η οποία μπορεί να οδηγήσει την Ευρώπη να κάνει μια ενδόρρηξη, διότι το να υπάρχει ένα κοινό όραμα, μια κοινή συμφωνία, είναι πάρα πολύ σημαντικό”, επεσήμανε.

Σημείωσε πως “στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου ακούσαμε με αρκετά ξεκάθαρο τρόπο τη στάση που βασίζεται στην αλληλεγγύη και στην από κοινού ευθύνη. Αυτές είναι αρχές πολύ σημαντικές. Εκεί που εκφράσαμε με πολύ σαφή τρόπο την αρχή ότι οποιοσδήποτε που μπαίνει σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, σε ευρωπαϊκό λιμάνι, στην πραγματικότητα μπαίνει στην Ευρώπη στο σύνολό της”, ανέφερε.

Επεσήμανε πως Άρθρο 80 της Συνθήκης της ΕΕ μιλά για την αλληλεγγύη και για την ίση κατανομή των βαρών. “Άρα λοιπόν, αναγνωρίζοντας το γεγονός αυτό έχουμε αποτύχει αν δώσουμε απάντηση σε αυτό το πρόβλημα. Δεν θα εκπλαγούμε αν δούμε ότι οι πολίτες μας γυρίζουν την πλάτη τους στην Ευρώπη”, επεσήμανε.

“Η Ιταλία για άλλη μια φορά αντιμετωπίζει μια κρίση. Μια κρίση, η οποία δείχνει πως η Ευρώπη δεν μπορεί να δημιουργήσει ένα ενιαίο μέτωπο σε σχέση με το πρόβλημα. Τα μέσα ενημέρωσης το έχουν πάρει αυτό, το έχουν μεγεθύνει, επιβεβαιώνοντας τους φόβους των πολιτών μας. Η κατάσταση δείχνει ότι μας λείπει ο συντονισμός σε ό,τι αφορά στον χειρισμό αυτών των κρίσιμης σημασίας θεμάτων”, ανέφερε.

Είναι ένα πολυσύνθετο φαινόμενο και αγγίζει στον τρόπο επίσης που χειριζόμαστε την αφρικανική ήπειρο, τις χώρες προσέλευσης δηλαδή των μεταναστών. Πρέπει να δουλέψουμε για την ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου συνεργασίας, υπογράμμισε ο Ιταλός Πρωθυπουργός.

Είπε πως “πρέπει να επενδύσουμε στην Αφρική. Το Ταμείο για την Αφρική έχει μόνο μερικά εκατομμύρια μέχρι στιγμής. Αυτά τα χρήματα δεν αρκούν για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια πραγματική πολιτική, η οποία θα λύσει τα προβλήματα. Εγώ ο ίδιος έχω ταξιδέψει στην Αφρική, σε χώρες της Αφρικής, όπως η Λιβύη, η Τυνησία, η Αλγερία, σύντομα θα πάω και στο Μαρόκο”, σημείωσε.

Επεσήμανε πως “κάνοντας το αυτό, προσπαθώ να κατανοήσω την κατάσταση εκεί και να φέρω αυτή τη γνώση πίσω στην Ευρώπη, έτσι ώστε να αναπτύξουμε μια ευαισθησία, να ευαισθητοποιήσουμε τις ευρωπαϊκές χώρες αναφορικά με το τί πρέπει να γίνει για να επιλυθούν τα προβλήματα στη ρίζα τους”.

Είπε πως κατά τη Σύνοδο συζήτησαν επίσης διάφορα άλλα ζητήματα, όπως το Brexit, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τη ενεργειακή ασφάλεια, τη διακυβέρνηση στην ευρωζώνη κτλ.

“Υιοθετήσαμε μια Διακήρυξη, η οποία, όπως είχε γίνει και στις προηγούμενες τέσσερις Συνόδους, θέλει να τονίσει την ύπαρξη κοινού παρονομαστή μεταξύ των χωρών μας στη νότια Ευρώπη, σε σχέση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει όλη η Ευρώπη”, ανέφερε.

“Συνεπώς, αυτό που ζητώ από εσάς είναι να πάτε πέρα από τα λόγια. Έχουμε ένα ιστορικό καθήκον, μεγάλη ευθύνη για τους πολίτες μας. Πρέπει να υιοθετήσουμε απτές πρωτοβουλίες, έτσι ώστε οι λαοί μας να αρχίσουν ξανά να πιστεύουν στην Ευρώπη, στην ΕΕ”, ανέφερε.

Σημείωσε πως “η Ιταλία είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη και έχει ιστορικό καθήκον να κάνει ό,τι μπορεί έτσι ώστε η ΕΕ να έχει ένα καλύτερο μέλλον και να μπορεί να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις που θα έχει στο μέλλον”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network