MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Κοκτέιλ γρίπης, covid και πολλαπλών ιώσεων έβαλε ξανά στη «μέγγενη» τα Νοσοκομεία

Advertisement

Sponsored by exness

Γεμάτα τα Νοσοκομεία – Σαρώνουν γρίπη Ά, covid, rsv και άλλες ιώσεις του αναπνευστικού – Επιτακτική η τήρηση μέτρων αυτοπροστασίας, λένε οι ειδικοί – Φωνάζουν για τις συνθήκες εργασίας οι νοσηλευτές – Θέτουν ξανά ζήτημα υποστελέχωσης – Με plan B και C το Υπουργείο για Νοσηλευτήρια, διαμήνυσε ο Χατζηπαντέλα

Ένα κοκτέιλ από γρίπη Α’, κορωνοϊό, RSV και πολλαπλών ιώσεων του άνω αναπνευστικού συστήματος έφερε μεγάλες ροές ασθενών στα δημόσια νοσηλευτήρια, με τις διαθέσιμες κλίνες να είναι πλέον δυσεύρετες σε όλες τις επαρχίες.

Advertisement

Όπως διαπιστώνεται, η έξαρση στις ιώσεις του αναπνευστικού έφερε αρκετές εισαγωγές σε θαλάμους, με τους επαγγελματίες υγείας να τρέχουν και να μη φτάνουν την ώρα που οι πληρότητες είναι πολύ υψηλές και το προσωπικό περιορισμένο. Σε κάποιες περιπτώσεις όπως καταγγέλλεται από πλευράς οργανωμένων ασθενών, δεν βρίσκουν κρεβάτι για να γίνει εισαγωγή, με αποτέλεσμα ταλαιπωρία και πολύωρες αναμονές.

Μιλώντας στη Cyprus Times ο Δρ. Πέτρος Καραγιάννης σημειώνει ότι μόνο με τα μέτρα αυτοπροστασίας θα μπορέσουν να «οχυρωθούν» κυρίως οι πολίτες. «Κανονικά η εποχή της γρίπης τώρα αρχίζει, ωστόσο φαίνεται ότι μας ήρθε πιο νωρίς με αποτέλεσμα να γεμίσουν και τα νοσοκομεία. Η πορεία του κοκτέιλ ιώσεων θα εξαρτηθεί από το πόσο η μία λοίμωξη επηρεάζει την άλλη και κατά πόσο παραμείνει μία από αυτές μέχρι να φτάσουμε και σε επίπεδο ανοσίας» είπε.

Την ίδια ώρα ο κ.Καραγιάννης υπέδειξε ότι δεν τελειώσαμε ακόμη με τον κορωνοϊό, όπως κάποιοι θέλουν να πιστεύουν. «Είναι καλό να γίνονται τεστ και όταν έχουμε συμπτώματα να περιοριζόμαστε και να μην κυκλοφορούμε ανεξέλεγκτα. Άτομα με συμπτώματα δεν μπορούν να επισκέπτονται ηλικιωμένους -όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι συμβαίνει- και μετά να μας ζητάνε συμβουλές εφόσον βρέθηκαν θετικοί».

Ιδιαίτερη προσοχή, είπε, συστήνεται και όταν κάνουμε τεστ καθώς οι νέες παραλλαγές αργούν να θετικοποιήσουν τον ασθενή με αποτέλεσμα αυτός αφού δείχνει αρνητικός να συνεχίζει να έχει επαφές.

Ερωτηθείς για την παρούσα επιδημιολογική εικόνα της χώρας, υπέδειξε ότι η κατάσταση φαίνεται να είναι προς το παρόν διαχειρίσιμη και βρίσκει λογικά τα 2,500-3,000 κρούσματα που εντοπίζονται εβδομαδιαία.

Φωνάζουν οι νοσηλευτές για υποστελέχωση

Την ώρα που τα Νοσοκομεία ασφυκτιούν οι νοσηλευτές φωνάζουν για υποστελέχωση σε θαλάμους, η οποία όπως λένε κάνει το έργο τους δυσκολότερο και θέτει σε κίνδυνο τις ζωές ασθενών.

Μιλώντας στη Cyprus Times ο εκπρόσωπος τύπου της ΠΑΣΥΝΟ Θεόδωρος Πετέλης και κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση που επικρατεί στα Δημόσια Νοσηλευτήρια, σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλη υποστελέχωση σε αρκετά Νοσηλευτήρια. «Κλείνουμε κλίνες σε τμήματα γενικής νοσηλείας γιατί δεν έχουμε προσωπικό. Αν ήταν σωστά στελεχωμένα τα Νοσοκομεία δεν θα κάναμε αυτό το πράγμα για να εξοικονομήσουμε νοσηλευτικό προσωπικό».

Οι νοσηλευτές όπως εξήγησε, δέχονται τεράστια πίεση δουλεύοντας διπλές βάρδιες. «Λόγω της αδυναμίας του ΟΚΥπΥ να λύσει το πρόβλημα της υποστελέχωσης υπάρχει σωρεία προβλημάτων και τίθεται θέμα ασφάλειας των ασθενών. Δυστυχώς αποδυναμώνονται κάποια νοσοκομεία αντί να ενισχύονται» είπε.

Κληθείς να εξηγήσει γιατί θεωρεί ότι αποδυναμώνονται τα νοσηλευτήρια είπε ότι για παράδειγμα στη Λεμεσό που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο Νοσοκομείο και εξυπηρετεί τεράστιο πληθυσμό, δόθηκαν οδηγίες χθες να μετακινηθούν 7 νοσηλευτές στην Πάφο προκειμένου να ενισχυθεί το Νοσοκομείο εκεί, μειώνοντας τη δυναμικότητα της Λεμεσού. Τέλος, υπογραμμίζει ότι αντί να γίνονται μετακινήσεις καλό θα ήταν να γίνουν προσλήψεις.

Με plan B και C το Υπουργείο για Νοσηλευτήρια  

Την πεποίθηση ότι παρά την πίεση τα Νοσηλευτήρια μπορούν να ανταπεξέλθουν στην πίεση που δέχονται, εξέφρασε τη Δευτέρα ο Υπουργός Υγείας, ερωτηθείς σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη παρούσα φάση.

Όπως είπε, το Υπουργείο έχει Σχέδιο Β σε περίπτωση υπερπληρότητας των νοσηλευτηρίων αλλά και Σχέδιο Γ.

Πρόσθεσε ότι, εάν παραστεί ανάγκη, υπάρχει σχέδιο να μεταφερθούν ασθενείς, όπως έγινε και τον προηγούμενο χειμώνα, σε άλλα νοσηλευτήρια εντός ΓεΣΥ. Στη χειρότερη περίπτωση, σημείωσε, «εάν αυτά τα νοσηλευτήρια δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, θα χρησιμοποιήσουμε κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα».

«Θεωρώ ότι τα νοσηλευτήριά μας θα αντεπεξέλθουν», υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας και ζήτησε από τους αρμόδιους να του χτυπήσουν καμπανάκι, εάν υπάρξει πρόβλημα.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network