MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Κοινή επιτροπή για το Κυπριακό ανακοίνωσαν ΑΚΕΛ – ΡΤΚ

Advertisement

Sponsored by exness

Τη δημιουργία κοινής επιτροπής του για το Κυπριακό αποφάσισαν στη σημερινή τους συνάντηση ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και ο ηγέτης του τ/κ Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτα Αλί Ταλάτ.

Advertisement

Μετά τη συνάντηση ο κύριος Κυπριανού δήλωσε ότι είναι κοινή διαπίστωση ΑΚΕΛ και ΡΤΚ ότι στις συνομιλίες σημειώθηκε πρόοδος, αναφέροντας πως ο δρόμος για την ποθούμενη συμφωνία είναι ακόμα «πάρα πολύ μακρύς» και χαρακτηρίζοντας την παρούσα προσπάθεια πολύ καθοριστική.

Η επιτροπή θα έχει ως στόχο την υποβοηθητική συμβολή με προτάσεις και ιδέες για να ξεπεραστούν τα δύσκολα ζητήματα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι στόχος είναι και η αντικειμενική ενημέρωση της κοινής γνώμης, με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να προσθέτει ότι είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος το περιεχόμενο της λύσης. Η εν λόγω επιτροπή θα ξεκινήσει σύντομα τις εργασίες της και η ατζέντα -όπως διευκρίνισε ο κ. Κυπριανού – θα καθοριστεί το επόμενο διάστημα.

Ο Πρόεδρος του ΡΤΚ διευκρίνισε ότι στόχος αυτής της κοινής επιτροπής δεν θα είναι να υποκαταστήσει τις συνομιλίες των δύο ηγετών αλλά να είναι υποβοηθητική προς αυτούς και τις διαπραγματευτικές ομάδες, αλλά και να ενημερώνεται σωστά ο κόσμος, να διορθώνονται τυχόν λάθη ή παραπληροφόρηση και να στηρίξει την συνέχιση της αποφασιστικότητας της κοινωνίας για λύση. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, εάν αυτή η επιτροπή θα λειτουργήσει και σε συνεργασία με τους δύο ηγέτες, ο κ. Ταλάτ απάντησε ότι «εφόσον αυτό είναι εφικτό και ξέρουμε ένα πρόβλημα στη λεπτομέρειά του».

Σύμφωνα με το ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο αρχηγός του κάθε κόμματος μπορεί να ενημερώνει και να συζητεί με τον αντίστοιχο ηγέτη της κοινότητάς του για τις ιδέες και προτάσεις της κοινής επιτροπής.

Χρειάζεται υπομονή και επιμονή ώστε να καταφέρουμε να λύσουμε το Κυπριακό και να επανενώσουμε την κοινή μας πατρίδα, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημειώνοντας ότι μαζί με το ΡΤΚ διαχρονικά αγωνίστηκαν και στήριξαν τις προσπάθειες για λύση. «Θεωρούμε ότι σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες έχουμε να διαδραματίσουμε το δικό μας πάρα πολύ καθοριστικό ρόλο. Μπορούμε να συμβάλουμε με προτάσεις, με ιδέες, οι οποίες θα βοηθήσουν τους δύο ηγέτες να επιλύσουν τα πιο ευαίσθητα, τα πιο σημαντικά ζητήματα του κυπριακού προβλήματος».

Στη διαδικασία της λύσης το ΑΚΕΛ είναι ένας σημαντικός παράγοντας και μπορεί να μην είναι στην εξουσία, αλλά ως η μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης, στηρίζει τη λύσης και γι` αυτό «είναι ένας από τους μεγαλύτερους εγγυητές της λύσης», δήλωσε στα τουρκικά ο πρόεδρος του ΡΤΚ τονίζοντας την σημασία αυτής της συνάντησης των δύο κομμάτων.

Το πέρασμα του χρόνου δεν είναι προς όφελος της λύσης, παρατήρησε στα αγγλικά ο κ. Ταλάτ λέγοντας πως δεν θέλουμε να χάσουμε αυτή την μεγάλη ευκαιρία. Κάποιοι, είπε, λένε ότι είναι η τελευταία ευκαιρία αλλά ο ίδιος δεν θέλει να το βλέπει έτσι. «Είναι μια μεγάλη ευκαιρία που δεν θέλουμε να την χάσουμε. Πρέπει να την προλάβουμε και να λύσουμε αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα».

Αντρος Κυπριανού και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ απηύθυναν από κοινού έκκληση σε Ε/κ και Τ/κ που γνωρίζουν πληροφορίες για τους αγνοούμενους να τις δώσουν στην αρμόδια Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους, σημειώνοντας ότι ο χρόνος περνά και πρόκειται για ένα ανθρωπιστικό θέμα.

Σήμερα, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης, οι αρχηγοί των δύο κομμάτων δεσμεύτηκαν ότι θα εργαστούν για να επικρατήσει η ειρήνη στο νησί.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network