MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Κοινή διακήρυξη… σαφές μήνυμα με έναν αποδέκτη

Advertisement

Sponsored by exness

Ξεκάθαρο μήνυμα με συγκεκριμένο αποδέκτη την Τουρκία από την ιστορικής σημασίας Τετραμερή της Ιερουσαλήμ για «άμυνα ενάντια σε εξωτερικές κακές επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή».

Advertisement

Οι ηγέτες της Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ συμφώνησαν να αυξήσουν την περιφερειακή συνεργασία και να στηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια.

Η Κοινή Δήλωση

«Οι Κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, του κράτους του Ισραήλ, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ για να διαβεβαιώσουν την κοινή τους δέσμευση να προωθήσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Υπουργός Εξωτερικών Πομπέο υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τον τριμερή μηχανισμό που δημιούργησε το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος, σημειώνοντας τη σημασία της αυξανόμενης συνεργασίας. Οι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν την περιφερειακή συνεργασία, να στηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια, και να αμυνθούν ενάντια σε εξωτερικές κακές επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Χαιρέτισαν τις πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προοπτικές τους στη συμβολή στην ενεργειακή ασφάλεια και τις εναλλακτικές πηγές».

Μηνύματα που αναμένεται να μεταφέρει και στον Τούρκο ΥΠΕΞ ο Έλληνας ομόλογος του Γιώργος Κατρούγκαλος κατά την συνάντηση που θα έχουν την Πέμπτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ, πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο

Κύπρος, Ελλάδα, και Ισραήλ αποτελούν ένα αξιόπιστο εταίρο των ΗΠΑ, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας, καθώς και πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, επισημάνθηκε σήμερα πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου των τριών χωρών, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ.

Σε σύντομη αναφορά του πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η σημερινή είναι μια μεγάλη στιγμή και θέλω να ευχαριστήσω τον καλό μου φίλο, Πρωθυπουργό Νετανιάχου, για τη σύγκληση αυτής της ιστορικής συνάντησης στην Ιερουσαλήμ».

Όπως σημείωσε, «είμαστε ευτυχείς που έχουμε μαζί μας τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ». Η παρουσία του «αποτελεί απτή απόδειξη ότι οι τρεις χώρες μας αποτελούν ένα αξιόπιστο εταίρο των ΗΠΑ, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας, καθώς και πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε και σημείωσε ότι «το όραμα και οι ενέργειες μας για μια ενεργειακό διάδρομο της Ανατολικής Μεσογείου είναι ένα εξαίρετο παράδειγμα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε για την αμέριστη δέσμευση της Κύπρου σε αυτή την αξιόπιστη και σταθερή συνεργασία, που στοχεύει, μέσα από απτές δράσεις, να δημιουργήσει την αναγκαία ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στην ταραχώδη περιοχή μας.

«Αυτό είναι το μεγάλης κλίμακας όραμα μας και είμαστε εξαιρετικά ευτυχείς που ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είναι εδώ για να υιοθετήσει εκ μέρους των ΗΠΑ τη σημασία που έχει αυτό και προσβλέπω σε μια παραγωγική συζήτηση σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ενεργειακή ασφάλεια, ο πλήρης σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα και η προστασία των ενεργειακών και ναυτιλιακών δραστηριοτήτων και βεβαίως οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η σημερινή είναι η 6η Σύνοδος ανάμεσα στις τρεις χώρες αποτελεί μια από τις καλύτερες περιφερειακές συνεργασίες παγκοσμίως. Συνεργαζόμαστε σε τομείς από την καταπολέμηση πυρκαγιών, μέχρι και την Ενέργεια. Σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε τον αγωγό EastMed από το Ισραήλ, στην Κύπρο, προς την Ευρώπη, που θα παρέχει σταθερότητα στην περιοχή, ευημερία στους λαούς μας και θα παρέχει εναλλακτικές πηγές ενέργειας στην Ευρώπη».

Η παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, σημείωσε, «είναι σημαντική και δείχνει το ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν αυτή την περιφερειακή προσπάθεια».

Πρόσθεσε ότι «σε αυτή τη συνεργασία θα καλωσορίζαμε όχι μόνο τις ΗΠΑ, αλλά και άλλες χώρες».

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας στις δικές του δηλώσεις, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η συνεργασία των τριών χωρών είναι στρατηγική, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας. Χαιρέτισε τη στήριξη των ΗΠΑ στη συνεργασία αυτή, σημειώνοντας ότι η παρουσία του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών ενδυναμώνει τις προσπάθειες και τον διάλογο στον τομέα της ενέργειας, της ασφάλειας και της οικονομίας, όπως και για τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά.

Πρόσθεσε ότι το όραμα είναι να δημιουργηθεί ένα ασφαλές δίκτυο μεταφοράς ενεργειακών πόρων από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, από το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα, προς την Ευρώπη.

Είπε ακόμα ότι η δημιουργία του αγωγού East Med μπορεί να βοηθήσει και τον διάλογο για την ασφάλεια και τις οικονομικές αναπτύξεις στην περιοχή.

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε, μεταξύ άλλων, ότι πριν από μια βδομάδα μίλησε στο Χιούστον, στις ΗΠΑ, σε μια μεγάλη ομάδα από επικεφαλής οργανισμών στον τομέα της Ενέργειας και για τις ευκαιρίες που αναπτύσσονται και για τη δημιουργία υποδομής που θα είναι επωφελής τα μέγιστα.

Πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα είναι σημαντικοί βασικοί εταίροι στην ασφάλεια και την ευημερία και προσβλέπω στις συνομιλίες μας απόψε».

Συνεργαζόμενοι, είπε, σε αυτά τα σημαντικά ενεργειακά θέματα, γνωρίζω ότι θα βελτιώσει την ασφάλεια και την ευημερία ακόμη περισσότερα ανάμεσα στα κράτη μας. Είμαστε ελεύθερες χώρες, με ελεύθερες αγορές, που δρουν μαζί και εργάζονται για να δημιουργήσουν υποδομή για την ενέργεια, και τότε η περισσότερη ασφάλεια ακολουθεί. Αν το κάνουμε σωστά, θα προσελκύσουμε επενδύσεις και θα μεγιστοποιήσουμε αυτές τις πηγές κατά τρόπο που οι καλές υποδομές σε ελεύθερες αγορές πάντα αυτό επιφέρουν».

Στη Σύνοδο συμμετέχουν, από κυπριακής πλευράς, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι Πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ, και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση.

Διμερείς Συναντήσεις και με το Κυπριακό στο επίκεντρο

Της Τετραμερούς Συνόδου ακολούθησαν διμερείς συναντήσεις του Προέδρου Αναστασιάδης με Νετανιάχου και Πομπέο.

Ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ ήταν θέματα Ενέργειας, ασφάλειας, περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Μάικλ Πομπέο, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ. Με τον κ. Πομπέο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησαν θέματα που άπτονται της Ενέργειας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ, οι περιφερειακές εξελίξεις, και το Κυπριακό.

Στις συναντήσεις παρέστησαν, επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

ΠτΔ: Πραγματικά ιστορική συνάντηση

«Ιστορική» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης την τριμερή Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή και του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα υπάρχουν ανακοινώσεις που θα αφορούν και ευρωπαϊκές μεγάλες δυνάμεις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων εξερχόμενος από την 6η Σύνοδο, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην Ιερουσαλήμ.

«Η τετραμερής συνάντηση θα πρέπει να πω ότι ήταν μια πραγματικά ιστορική συνάντηση», είπε, προσθέτοντας ότι «κάλυψε όχι μόνο θέματα ενέργειας αλλά και θέματα της ευρύτερης περιοχής, για την ειρήνη και την ασφάλεια για τον σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών της περιοχής». Εν συνεχεία, συμπλήρωσε, «βεβαίως, κατά τις διμερείς συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ αλλά και τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ συζητήσαμε πέραν από τα ενεργειακά, πέραν από τα θέματα ασφάλειας και την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μας».

Ιδιαίτερα, είπε, «με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αμερικής συζητήσαμε σειρά θεμάτων όπου μπορεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ».

Σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ συμμερίζονται το όραμα της Λευκωσίας για τη λύση του Κυπριακού και τι ρόλο έχουν να διαδραματίσουν απάντησε ότι «είναι απόλυτα γνώστης (σσ: ο Μάικ Πομπέο) των όσων διαδραματίζονται, ήταν και παλαιότερα στενός συνεργάτης της κ. Λουτ». Έτσι, πρόσθεσε, «είχα ιδιαίτερα την ευκαιρία να επισημάνω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζονται ως αποτέλεσμα αξιώσεων είτε που προβάλλονται από πλευράς Τουρκίας είτε από πλευράς της τουρκοκυπριακής ηγεσίας».

Ερωτηθείς για τα μηνύματα που στάληκαν για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Λευκωσίας, ο Πρόεδρος απάντησε ότι «νομίζω ότι το κοινό ανακοινωθέν ομιλεί από μόνο του». «Η ενεργειακή ασφάλεια είναι σημαντική όχι μόνο για την περιοχή αλλά και ως εναλλακτική πηγή προμήθειας της ΕΕ», είπε.

Σε ερώτηση αν θα πρέπει να αναμένονται και άλλα βήματα από άλλες μεγάλες χώρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτή είναι η όλη εξωτερική πολιτική που ακολουθούμε μέχρι σήμερα και είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα έχουμε κάποιες ανακοινώσεις που αφορούν και ευρωπαϊκές μεγάλες δυνάμεις».

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network