MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

«Κλείδωσε» το πρωτόκολλο: Μόνο με αρνητικό τεστ της ίδιας ημέρας ο χορός στα κέντρα διασκέδασης

Advertisement

Sponsored by exness

Ενώπιον της σύσκεψης Υπουργού Υγείας με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής το ειδικό πρωτόκολλο για διασκέδαση – Όσα αποφασίστηκαν κατά τη σύσκεψη

Στο τραπέζι της σύσκεψης του Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, τέθηκε το ειδικό πρωτόκολλο για τη διασκέδαση, το οποίο εδώ και κάποιες μέρες αναμένουν εναγωνίως οι επιχειρηματίες του χώρου αναψυχής.

Advertisement

Κατά τη σύσκεψη «κλείδωσε» το πρωτόκολλο λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης με τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, να ανακοινώνει ότι ο χορός θα επιτρέπεται μόνο κατόπιν προσκόμισης αρνητικού test της ίδιας ημέρας από όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως ιστορικού εμβολιασμού ή νόσησης.

Ο κ. Χατζηπαντέλας σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης εξήγησε πως το πρωτόκολλο θα ανακοινωθεί με διάταγμα που θα εκδοθεί αύριο από το Υπουργείο Υγείας και θα επιτρέπει τον χορό σε διάφορους χώρους.

Σημείωσε δε, πως «το πρωτόκολλο αναφέρει ότι θα επιτρέπεται ο χορός με παρουσίαση rapid test ίδιας ημέρας για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες σε μουσικοχορευτικά κέντρα διασκέδασης και χώρους εστίασης άνω των 150 ατόμων».

«Όσα υποστατικά επιλέξουν το πιο πάνω μέτρο, θα πρέπει να ενημερώσουν γραπτώς το Υπουργείο Υγείας όπως και τον υπεύθυνο ασφαλείας του συγκεκριμένου υποστατικού», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς κατά πόσο τα rapid test της ίδιας ημέρας θα γίνεται δεχτό από τα κέντρα διασκέδασης που θα υιοθετήσουν το μέτρο και μετά τα μεσάνυχτα, ο υπουργός ξεκαθάρισε:  «εννοούμε της ίδιας ημέρας, όχι 24ωρο. Αν κάποιος μπει στο υποστατικό η ώρα 12 και γίνει μετά η ώρα 01:00 είναι λογικό να μην χρειαστεί να ξανακάμει rapid test για να ξαναμπεί στο εστιατόριο».

«Θα εκδοθούν αναλυτικές διευκρινίσεις από το Υπουργείο Υγείας και οι πολίτες θα γνωρίζουν για αυτά», υπογράμμισε.

Σε άλλη ερώτηση ο Υπουργός είπε ότι αυτά τα υποστατικά στα οποία θα επιτρέπεται ο χορός θα πρέπει να δηλωθούν γιατί «θέλουμε να ξέρουμε σε ποια υποστατικά θα υπάρχει χορός γιατί ο κύριος λόγος είναι να υπάρχει έλεγχος».

«Όποια υποστατικά θα επιτρέπουν το χορό και δεν ενημερώσουν το Υπουργείο Υγείας, θα υπάρχουν πρόστιμα», ανέφερε. Ερωτηθείς αν θα υπάρχει και διάταγμα αναστολής εργασίας απάντησε ότι «αυτό είναι κάτι που θα το δούμε με την Γενική Εισαγγελία, τι μας επιτρέπει ο νόμος».

Για το αν τα τεστ θα διενεργούνται στους χώρους διασκέδασης, ο Υπουργός είπε ότι τα τεστ θα διενεργούνται σε φαρμακεία ή στους χώρους δειγματοληψίας, προσθέτοντας ότι υπήρχε σκέψη για να γίνονται έξω από τα υποστατικά, αλλά έγινε συζήτηση, «δεν ήταν υπαναχώρηση δική μας, θέλω να ξέρετε ότι από την πρώτη στιγμή αυτό ήταν το μέτρο που αποφασίσαμε με τους επιστήμονες, αλλά όταν ξεκινάς μιας διαπραγμάτευση με άτομα που είναι αυστηρά, ξεκινάς από το ακραίο σενάριο για να φτάσεις εκεί που θέλεις εσύ».

Ερωτηθείς αν υπήρξε διαφωνία στη Συμβουλευτική Επιτροπή απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι υπήρξε εισήγηση όπως τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα, να έχουν τεστ 48 ωρών «και συμφωνήσαμε ομόφωνα να το αφήσουμε αυτό να δουλέψει για δέκα μέρες και την επόμενη Τετάρτη θα συναντηθούμε και πάλι και αν δουλέψουν όλα καλά τότε είναι ένα θέμα που θα το δούμε ξανά».

Ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής Κωνσταντίνος Τσιούτης ερωτηθείς αν το μέτρο αυτό θα οδηγήσει σε ασφαλείς χώρους για χορό, απάντησε ότι γενικά στόχος όλων των μέτρων και των πρωτοκόλλων είναι να είναι όσο πιο ασφαλείς γίνεται.

Σημείωσε ότι τα πρωτόκολλα από μόνα τους δεν μπορούν να εξασφαλίσουν το εκατό τοις εκατό της ασφάλειας και υπάρχει και το τι επιλέγει να κάνει ο καθένας.

«Είδαμε και πολλά παραδείγματα, και είδαμε και πολλά παραδείγματα με αλυσίδες σε διάφορους χώρους. Από κει και πέρα όμως στόχος μας από δω και πέρα είναι οι χώροι αυτοί να συνεχίσουν να λειτουργούν και για αυτό και σε συνεργασία με τον Υπουργό και τους αρμόδιους λειτουργούς του Υπουργείου βλέπουμε ένα προς ένα αυτά τα πρωτόκολλα, ώστε και να απλοποιηθούν και να παραμείνουν προς την κατεύθυνση της ασφάλειας όλων όσων μπαίνουν στους χώρους διασκέδασης και αλλού», ανέφερε.

Ο κ. Τσιούτης είπε ότι μπαίνουμε σε μια φάση αναπροσαρμογής όλων αυτών των μέτρων και των πρωτοκόλλων και είναι καλύτερα να φύγουμε από το δίπτυχο χαλάρωση αντί μέτρων και να λέμε ότι κάνουμε μια αναπροσαρμογή στα νέα δεδομένα που έχουμε, με στόχο να παραμείνει λειτουργική η κοινωνία, αλλά να σκεφτόμαστε πάνω από όλα την ασφάλεια και την υγεία μας.

«Να μην ξεχνάμε την υψηλή μεταδοτικότητα της Όμικρον, ότι συνεχίζουμε να βλέπουμε ανθρώπους να μπαίνουν στα νοσοκομεία, χάνουμε καθημερινά ανθρώπους λόγω της COVID και άρα όλα αυτά να μπουν στην εξίσωση», είπε.

Σε άλλη ερώτηση αν διατηρεί η Επιτροπή επιφυλάξεις, απάντησε ότι «ρόλος μας είναι να αξιολογούμε τα δεδομένα με όσο πιο αντικειμενικό τρόπο γίνεται και να μην προχωράμε σε βεβιασμένες κινήσεις και συμπεράσματα».

«Αυτό έχει αποδείξει η πανδημία δύο χρόνια τώρα, ότι μόλις πηγαίναμε λίγο να χαρούμε, μας ανέτρεπε κάπως τα δεδομένα. Σίγουρα δεν θέλουμε να είμαστε απαισιόδοξοι, προσπαθούμε να είμαστε ρεαλιστές με αυτά που βλέπουμε και να προχωράμε με αργά και σταθερά βήματα προς μια και μόνο κατεύθυνση πλέον», κατέληξε.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

Δεδομένο..

Protathlima