MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Κερδισμένοι, χαμένοι και η επόμενη μέρα εξαγοράς της Credit Suisse

Advertisement

Sponsored by exness

Μετά την εξαγορά της Credit Suisse τι; – Κερδισμένοι, χαμένοι και η επόμενη μέρα – Τι αναμένουν οι αγορές – Το προηγούμενο που δημιουργείται – Τι λέει στην Cyprus Times ο Καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου Μάριος Ζαχαριάδης

Του Γιώργου Βήχα

Advertisement

Αναμένουν να δουν ήρεμα νερά μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS στις αγορές.

Μιλώντας στην Cyprus Times, ο Καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Μάριος Ζαχαριάδης, ανέφερε ότι ήταν αναγκαία η εν λόγω εξέλιξη η οποία φέρνει σχετική ηρεμία.

Όπως εξήγησε, προβληματίζει η γενικότερη ψυχολογία καθώς η Credit Suisse, ενώ δεν είχε άμεση σχέση με τις αμερικάνικες τράπεζες, λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζε προηγουμένως, ήταν πιο ευαίσθητη στην εξάπλωση της αβεβαιότητας που προκάλεσαν οι εξελίξεις στις ΗΠΑ.

«Η αβεβαιότητα κινήθηκε σαν δυνατό κύμα, αν κάποιος έκτισε στην άμμο χωρίς υποδομή, τότε χτυπήθηκε. Η Credit Suisse είχε τέτοια προβλήματα» σημείωσε.

Ο κ. Ζαχαριάδης υπογράμμισε την ίδια στιγμή πως αυτό που αναμένουμε να δούμε είναι το πως θα επηρεάσει τις υπόλοιπες τράπεζες στην Ευρωζώνη η εξέλιξη αυτή. «Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε ένα θα ικανοποιηθούν οι αγορές».

Από την άλλη, εξήγησε, υπάρχει κάποια ανησυχία, η οποία απαντάται στο γεγονός ότι δεν τηρήθηκε η ιεραρχία που συνήθως ακολουθείται όταν γίνεται εκκαθάριση μιας τράπεζας. «Μια τράπεζα πρέπει να σεβαστεί πρώτα τους καταθέτες, κατά δεύτερο τους ομολογιούχους και τους κατόχους αξιογράφων και τρίτο τους μετόχους. Στην προκειμένη περίπτωση σεβάστηκε τους καταθέτες, σε κάποιο βαθμό τους μετόχους, οι οποίοι έχασαν αρκετά αλλά όχι όλα, αλλά πήραν στο μηδέν τους κατόχους αξιογράφων».

Όπως εξηγεί ο κ. Ζαχαριάδης, με αυτό τον τρόπο δημιουργεί προηγούμενο το οποίο αφορά άλλες τράπεζες που θα χρειαστούν ρευστότητα. «Η αγορά δεν θα είναι διατεθειμένη να αγοράσει αξιόγραφα, ή να τα αγοράσει σε πιο ψηλή τιμή», προσθέτει.

Ωστόσο, τονίζει, το θετικό για την ευρωζώνη και την ΕΕ είναι το αυστηρό πλαίσιο του πως εκκαθαρίζεται μια τράπεζα με βάση την τραπεζική ένωση της ΕΕ. Προνοεί ότι προστατεύουμε πρώτα τους καταθέτες τους εξασφαλισμένους, μετά τους ανασφάλιστους, μετά ομολογιούχους και κατόχους αξιογράφων και τελευταίους τους μετόχους. «Ελπίζω ότι υπάρχει αυτή η ιεραρχία εμπεδωμένη για να καθησυχάσει τις αγορές ομολόγων εντός ΕΕ, και που μας αφορά άμεσα» σημειώνει ο κ. Ζαχαριάδης.

Σε ότι αφορά την UBS, μετά την εξαγορά της Credit Suisse αυτή λαμβάνει τεράστιο μέγεθος. «Γίνεται τεράστια, αυτό είναι θέμα των Ελβετικών αρχών. Έχει μια καλή κουλτούρα. Φαίνεται η εξέλιξη να είναι καλή για το όλο σύστημα» σημειώνει.

Οι πρώτες αντιδράσεις πάντως από τις ασιατικές αγορές, δείχνουν πως οι αγορές ομολόγων ταρακουνήθηκαν την δεδομένη στιγμή. «Είναι αστάθμητος παράγοντας για κάποιο που θα επιχειρήσει να αγοράσει ομόλογα» κατέληξε ο κ. Ζαχαριάδης.

Στα 3 δις φράγκα το ιστορικό deal 

Η εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS, η οποία ανακοινώθηκε επίσημα από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας το βράδυ της Κυριακής (19/3), η οποία παρείχε μάλιστα πιστωτική γραμμή έως 100 δισ. φράγκα στις δύο τράπεζες.

Το deal, το οποίο θα φτάσει στα 3 δισ. ελβετικά φράγκα (περίπου 3,2 δισ. δολάρια), ανακοίνωσε πρώτα επίσημα η ελβετική κυβέρνηση, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των επικεφαλής των δύο τραπεζών.

Η UBS εξαγοράζει την Credit Suisse έναντι 0,76 λεπτών ανά μετοχή, η οποία είχε αξία 1,86 ελβετικό φράγκο το βράδυ της Παρασκευής 17 Μαρτίου.

Γίνεται τεράστια η UBS

Από την πλευρά της η UBS παρέθεσε λεπτομέρειες για την εξαγορά της Credit Suisse, επισημαίνοντας πως με τη συμφωνία ο όμιλος «εδραιώνει τη θέση του ως ο μεγαλύτερος διαχειριστής πλούτου στον κόσμο, με δραστηριότητες που εκτείνονται στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία»

Στην ανακοίνωση το τραπεζικό ίδρυμα υπογραμμίζει πως η ενοποιημένη οντότητα θα έχει 5 τρισ. δολάρια επενδυμένων περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως.

«Η UBS θα παραμείνει σταθερή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της UBS Colm Kelleher.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network