MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Κέρδισε χρόνο η Κυβέρνηση… τα χειρότερα δεν πέρασαν

Advertisement

Sponsored by exness

Μετά την ανακούφιση που προκάλεσε η υπερψήφιση των κρατικών εγγυήσεων που ήταν προϋπόθεση για απορρόφηση του καλού κομματιού του Συνεργατισμού από την Ελληνική Τράπεζα, η προσοχή στρέφεται τώρα στο ευρύτερο πρόβλημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, ύψους 17 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο όλοι χαρακτηρίζουν σαν ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος και ευρύτερα της οικονομίας.

Advertisement

Ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, τα οποία πέρασαν στα χέρια της και παράλληλα, η οριστικοποίηση του Σχεδίου Εστία, για την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών. Κλειδί για τη συνέχεια θα είναι ο διαχωρισμός των στρατηγικών κακοπληρωτών από τους δανειολήπτες οι οποίοι όντως δεν έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Ωστόσο το εγχείρημα αυτό είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο και σύνθετο.

Για την Κυβέρνηση τα δύσκολα δεν έχουν περάσει παρότι έχει κερδίσει πολύτιμο πολιτικό χρόνο, ο οποίος δεν είναι ανεξάντλητος. H ενέργεια του Προέδρου Αναστασιάδη να περιβάλει με απόλυτη εμπιστοσύνη τον Υπουργό Οικονομικών ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη. Η ασπίδα προστασίας προστάτευσε τον Χάρη Γεωργιάδη από τα πυρά της αντιπολίτευσης αλλά και από τα φίλια πυρά, που έχουν σαν αφετηρία και στόχευση τα παιχνίδια εξουσίας εντός της Πινδάρου. Πηγές που γνωρίζουν το παρασκήνιο επιμένουν ότι οι όποιες εξελίξεις θα δρομολογηθούν με την δημοσιοποίηση του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής το αργότερο το επόμενο εξάμηνο. Αυτός ήταν και ο βασικότερος λόγος για τον οποίο ο Πρόεδρος δεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών αλλά ζητήθηκε η παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας ως μια πρώτη κίνηση εκτόνωσης της πολιτικής πίεσης την οποία ασκούσε η αντιπολίτευση. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για «οικονομία πολιτικού κεφαλαίου», ενόψει των ευρημάτων της τριμελούς Ερευνητικής Επιτροπής υπό τον Γιώργο Αρέστη, τα οποία σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι ευνοϊκά για την κυβέρνηση. «Όλα αυτά που καταλογίσαμε στον Δημήτρη Χριστόφια για το Μαρί ενδεχομένως να τα βρούμε μπροστά μας» υπέδειξε στέλεχος της Κυβέρνησης και της Πινδάρου όταν κλήθηκε να προβεί σε μια πρόβλεψη για τις πολιτικές εξελίξεις που θα πυροδοτήσει το πόρισμα της ερευνητικής για το Συνεργατισμό. Η ανησυχία του έχει να κάνει με τις καθησυχαστικές δηλώσεις του ιδίου του Προέδρου για το Συνεργατισμό, ιδιαίτερα κατά την προεκλογική περίοδο.

Πάντως οι έρευνες για το Συνεργατισμό προκαλούν ανησυχία σχεδόν σε όλο το πολιτικό σύστημα μιας και δεν είναι λίγα τα στελέχη από πλείστους κομματικούς χώρους, τα οποία περίπου λειτουργούσαν ως μεσάζοντες για τη χορήγηση δανείων και για προσλήψεις ημετέρων. Η Επιτροπή έπιασε δουλειά και σε πρώτη φάση έχει ζητήσει να της υποβληθούν έγγραφα που έχουν σχέση με τις έρευνες. Παράλληλα θα μελετηθούν δημοσιεύματα και καθώς και έντυπο και ηχητικό υλικό. Σε δεύτερη φάση θα κλητεύσει μάρτυρες για ακροάσεις και από τα στοιχεία που θα προκύψουν ενδεχομένως να κλητευθούν και άλλοι μάρτυρες, ανάμεσά τους και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εάν βεβαίως αυτό κριθεί αναγκαίο.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΣΙΓΗ ΑΠΟ ΚΟΠ

ShootandGoal