MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

ΚΕ: Στο Νταβός θα δοθεί η πραγματική κατάσταση πραγμάτων

Advertisement

Sponsored by exness

Είναι πολύ σημαντικό να γίνει η συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριο ηγέτη στο Νταβός για να δοθεί η πραγματική κατάσταση πραγμάτων στις συνομιλίες, για το πού έχει επιτευχθεί πρόοδος και πού υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδη, σημειώνοντας πως με την παρουσία στη συνάντηση του κυρίου Ακιντζί δεν θα ερμηνευθούν τα μηνύματα του Προέδρου ως προσπάθεια επίρριψης ευθυνών, κάτι το οποίο, όπως σημείωσε ο κύριος Χριστοδουλίδης, θα πρέπει να αποφεύγεται στο διάλογο.

Advertisement

Πρόσθεσε πως την ίδια στιγμή θα επιβεβαιωθεί η κατάσταση πραγμάτων και η ανάγκη να βρεθούν λύσεις που να μην ξεφεύγουν από τις αρχές και αξίες της ΕΕ και από το καθορισμένο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού. «Και είναι πολύ σημαντικό ο ΓΓ του ΟΗΕ να ακούσει αυτά τα πράγματα από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», επεσήμανε.

Ο κύριος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως δεν τίθεται θέμα αναβάθμισης μιας παράνομης οντότητας και διερωτήθηκε αν από το 1977 που έχει ξεκινήσει ο διακοινοτικός διάλογος υπάρχει κάποιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που την ίδια στιγμή είναι και ο ηγέτης της ελληνοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των συνομιλιών, που να μην είχε τέτοιες από κοινού συναντήσεις με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και τον ΓΓ των ΗΕ.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα συναντηθεί με τον ΓΓ και τον κύριο Ακιντζί στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης για παράδειγμα των ΗΕ, όπου συμμετέχουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Είναι μια συνάντηση στο περιθώριο ενός διεθνούς οικονομικού φόρουμ και σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα αναβάθμισης του κατοχικού καθεστώτος», επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Αφού επεσήμανε πως «δίδεται ανάμεσα σε άλλα μια εσφαλμένη εικόνα από κάποιους ότι είμαστε στο πάρα ένα της λύσης», ο Εκπρόσωπος είπε πως είναι πολύ σημαντικό να γίνει η συνάντηση στο Νταβός «ακριβώς για να δοθεί η πραγματική κατάσταση πραγμάτων για το πού έχει επιτευχθεί πρόοδος, πού υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες».

Πρόσθεσε πως λόγω της παρουσίας εκεί του κ. Ακιντζί «δεν θα ερμηνευτούν τα μηνύματα του Προέδρου ως προσπάθεια επίρριψης ευθυνών – κάτι που θα πρέπει να αποφεύγεται στο διάλογο – ενώ την ίδια στιγμή θα επιβεβαιωθεί η κατάσταση πραγμάτων και η ανάγκη να βρεθούν λύσεις που να μην ξεφεύγουν από τις αρχές και αξίες της ΕΕ και από το καθορισμένο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού. Και είναι πολύ σημαντικό ο ΓΓ του ΟΗΕ να ακούσει αυτά τα πράγματα από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς για αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη συνάντηση του Νταβός, ο κύριος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως έχει δει και ανακοινώσεις από κόμματα τα οποία θεωρούν ότι η συνάντηση του Προέδρου είναι μια ευκαιρία ακριβώς για να μεταφερθεί στον ΓΓ η πραγματική κατάσταση πραγμάτων των συνομιλιών.

«Από το 1977 που έχει ξεκινήσει ο διακοινοτικός διάλογος, υπάρχει κάποιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που την ίδια στιγμή όπως όλοι γνωρίζουμε είναι και ο ηγέτης της ελληνοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των συνομιλιών, που να μην είχε τέτοιες από κοινού συναντήσεις με τον ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας και τον ΓΓ των ΗΕ; Δεν τίθεται θέμα αναβάθμισης μιας παράνομης οντότητας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα συναντηθεί με τον ΓΓ και τον κ. Ακιντζί στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης για παράδειγμα των ΗΕ, όπου συμμετέχουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Είναι μια συνάντηση στο περιθώριο ενός διεθνούς οικονομικού φόρουμ και σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα αναβάθμισης του κατοχικού καθεστώτος», ανέφερε.

Ερωτηθείς πώς η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να βάλει σε σωστές βάσεις τη σημειολογία αυτής της συνάντησης, ο Εκπρόσωπος είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει στο Νταβός ως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Σας παραπέμπω και στα σχετικά ανακοινωθέντα του διεθνούς οικονομικού φόρουμ. Στην ιστοσελίδα θα μπορεί ο καθένας να κοιτάξει πώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσφωνείται. Θα δείτε και τη Δευτέρα από το πρόγραμμα των συναντήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας τις επαφές τις οποίες θα έχει», επεσήμανε.

Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετέχει στο διακοινοτικό διάλογο, που γίνεται υπό την αιγίδα των ΗΕ, ως ο ηγέτης της ε/κ κοινότητας και σε αυτή τη συνάντηση θα παρακαθίσει ως ηγέτης της ε/κ κοινότητας. Είπε πως ασκείται κριτική σε πολλές περιπτώσεις προς την Κυβέρνηση από κάποιους και ασκείται ακόμη και όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί να θέσει υπόψη του ΓΓ του ΟΗΕ την πραγματική κατάσταση πραγμάτων στις συνομιλίες.

“Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί ακριβώς σε μια συνάντηση ανάμεσα σε άλλα για να μεταφέρει και την πραγματική κατάσταση πραγμάτων και πάλι ασκείται κριτική”, ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς σε σχέση με τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού σήμερα το πρωί, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «ήταν μια πάρα πολύ παραγωγική συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος ενημέρωσε πολύ συγκεκριμένα τον κ. Κυπριανού για τις συζητήσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, και ειδικότερα για να σταλούν πολύ συγκεκριμένα μηνύματα στην Τουρκία για πτυχές που συζητούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, και όπως όλοι συμφωνούμε καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η Τουρκία».

«Θέλω εκ μέρους του Προέδρου να εκφράσω την ευαρέσκειά του για την πρωτοβουλία του κ. Κυπριανού να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να μεταφέρει αυτά τα πολύ συγκεκριμένα μηνύματα», ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο μήνυμα προς δημοσιοποίηση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως δεν υπάρχει κάτι προς δημοσίευση. Εκείνο που μπορώ να σας αναφέρω είναι ότι θα μεταφερθούν πολύ συγκεκριμένα μηνύματα επί πτυχών που συζητούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ανέφερε.

Ερωτηθείς εάν ένα από τα κυρίαρχα θέματα που θα συζητηθούν είναι αυτό των εγγυήσεων, ανέφερε πως σίγουρα θα συζητηθεί και το συγκεκριμένο θέμα, σημειώνοντας πως δεν θα ήταν ορθό να μεταφέρω δημόσια τα μηνύματα που ο κ. Κυπριανού θα μεταφέρει στην Τουρκία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network