MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

ΚΕ: Πιθανόν την Τρίτη η νέα συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί

Advertisement

Sponsored by exness

Ξεκινάει πιθανότατα την επόμενη Τρίτη ο νέος κύκλος των εντατικοποιημένων συνομιλιών – Καιμία συμφωνία των ηγετών για το μήνυμα προς τον ΓΓ του ΟΗΕ

Advertisement

Η επόμενη συνάντηση των ηγετών των δυο κοινοτήτων θα πραγματοποιηθεί, το πιο πιθανόν, την ερχόμενη Τρίτη, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι η συνάντηση θα σηματοδοτεί και την επανέναρξη της νέας εντατικοποιημένης φάσης των συνομιλιών.

Ο κ. Χριστοδουλίδης προέβη σε δηλώσεις για το Κυπριακό στο περιθώριο του διεθνούς συνεδρίου με τίτλο «Οι σκοποί της Ποινής» που διοργανώνει το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ερωτηθείς εάν υπήρξε συμφωνία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τ/κ ηγέτη σε σχέση με το μήνυμα που θα μετέφεραν στον ΓΓ του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη, στην οποία αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο κ. Ακιντζί, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «δεν υπήρξε μια τέτοια συμφωνία και κατ΄επέκταση δεν τίθεται θέμα ο Πρόεδρος να αναίρεσε την όποια συμφωνία».

Ερωτηθείς εάν διαψεύδει τις δηλώσεις του κ.  Ακιντζί, επανέλαβε ότι «δεν υπήρξε η όποια συμφωνία ανάμεσα στους δύο ηγέτες για το θέμα που αναφέρει ο κ. Ακιντζί»

Ερωτηθείς για ποιο λόγο τότε προβαίνει σε αυτές τις δηλώσεις ο κ. Ακιντζί, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν μπορώ να γνωρίζω τους λόγους που ο κ. Ακιντζί προβαίνει σε τέτοιου είδους δηλώσεις. Αυτό που μπορώ να μεταφέρω από πλευράς Προέδρου είναι ότι είναι απόλυτα θεμιτό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές προσεγγίσεις, να υπάρχουν διαφωνίες, αλλά σίγουρα όλα αυτά δεν μπορούν να λυθούν μέσα από δημόσιο διάλογο. Όλα αυτά μπορούν να συζητηθούν ανάμεσα στους δύο ηγέτες κατά την προσεχή συνάντηση που θα έχουν που θα σηματοδοτεί και την επανέναρξη της νέας εντατικοποιημένης φάσης».

Σε ερώτηση μήπως πίσω από αυτά είναι ο κ. Έιντε, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «διαχρονικά, όχι μόνο στην περίπτωση του κ. Έιντε αλλά με όλους τους Ειδικούς Συμβούλους, υπήρχαν περιπτώσεις, υπήρχαν στιγμές όπου είτε η μία είτε ή άλλη πλευρά εξέφρασε δημόσια δυσφορία ή διαφωνία για τον τρόπο που προσεγγίζει την κατάσταση πραγμάτων στο τραπέζι των συνομιλιών».

«Από κει και πέρα εκείνο που έχει σημασία, ειδικότερα για αυτή τη διαπραγμάτευση, κάτι που επιβεβαιώθηκε και την Κυριακή, είναι ότι πρόκειται για μια κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία και άρα ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών είναι περιορισμένος. Είναι κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ αλλά όσον αφορά το τι συζητείται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επαναλαμβάνω τόσο για την ουσία όσο και για τη διαδικασία είναι αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα των ηγετών», πρόσθεσε.

«Να αναφέρω, όπως προκύπτει και από τις μέχρι σήμερα συνομιλίες, ότι υπήρξαν φορές που οι παρεμβάσεις ή εισηγήσεις του κ. Έιντε ήταν βοηθητικές για τη δική μας πλευρά, υπήρχαν περιπτώσεις που ήταν βοηθητικές για την τουρκοκυπριακή πλευρά, αλλά σε καμία απολύτως περίπτωση δεν έχει επιβάλει είτε στη μία είτε στην άλλη πλευρά. Άρα εκείνο που κρατούμε εκείνο που είναι το σημαντικό και που ξεχωρίζει την παρούσα διαδικασία είναι ότι είναι μιας κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία και ο ρόλος των ΗΕ είναι περιορισμένος».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι άρα ο κ. Έιντε δεν νομιμοποιείται να εισηγείται ότι οι ανοικτού τέλους διαδικασίες δεν είναι αποτελεσματικές,  ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ μπορεί να εκφράζει τις απόψεις του αλλά όσον αφορά και την ουσία των διαπραγματεύσεων και τη διαδικασία,  είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των δύο ηγετών».

Ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος ήγειρε θέμα για τον κ. Έιντε, όπως ζητούν και κάποια κόμματα,  ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «δεν έγινε κανένα θέμα για τον κ. Έιντε. Είχαν γίνει κάποιες δηλώσεις που προκάλεσαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάποια ερωτηματικά, κάτι το οποίο οδήγησε στο να υπάρξει επικοινωνία με τον κ. Έιντε, ο οποίος σημείωσε ότι οι δηλώσεις του είχαν παρερμηνευτεί».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνάντησης των ηγετών στο εξωτερικό τύπου Καμπ Ντέιβιντ και κατά πόσο η ε/κ πλευρά ευνοεί μια τέτοια συνάντηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Ακκιντζί υπάρχει μια διαφοροποίηση όσον αφορά την ανάγκη να συζητηθεί πλέον το εδαφικό όχι σε συνδυασμό με την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις. Αυτή ήταν η πρώτη θέση όπως προέκυπτε μέσα από τις δηλώσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς. Θεωρούμε την εξέλιξη αυτή ως αξιοσημείωτη, κάτι που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Το πώς, πότε και πού θα συζητηθεί είναι αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα των δύο ηγετών».

Σε ερώτηση για το θέμα της παραχώρησης «υπηκοοτήτων» στα κατεχόμενα ίσως και πριν από το τέλος του χρόνου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ήταν ένα θέμα για το οποίο και στο πρόσφατο παρελθόν είδαμε δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο. Ο Πρόεδρος έθεσε το θέμα στον κ. Ακιντζί, ο οποίος επανέλαβε τη σύγκλιση που υπάρχει στο συγκεκριμένο θέμα. Άρα δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο σύμφωνα με τις μέχρι τότε διαβεβαιώσεις του κ. Ακιντζί. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενδεχομένως να κρίνει να θέσει το θέμα στη συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη βδομάδα».

Κληθείς να πει πότε θα γίνει η επόμενη συνάντηση των ηγετών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αναμένεται αύριο να οριστικοποιηθούν οι ημερομηνίες. Τη Δευτέρα δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί λόγω υποχρεώσεων των δύο πλευρών. Η πιο πιθανή μέρα έναρξης διαπραγματεύσεων είναι η Τρίτη, αλλά οι ηγέτες μέσω των ΗΕ θα αποφασίσουν για το πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η νέα διαδικασία».

Ερωτηθείς κατά πόσο θα συναντώνται καθημερινά, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η απόφαση είναι για περαιτέρω εντατικοποίηση των συναντήσεων. Η εκτίμηση μου είναι ότι οι συναντήσεις θα γίνονται τρεις με τέσσερις φορές τη βδομάδα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network