MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

KE: Πιο σημαντικός ο ρόλος της παροικίας μετά το Brexit

Advertisement

Sponsored by exness

«Πιο σημαντικός» ο ρόλος της κυπριακής παροικίας μετά το Brexit, τονίζει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος – Εκγαινίασε τη γιορτή του κρασιού και εμπορική έκθεση στο Λονδίνο

Advertisement

Τα εγκαίνια της 33ης Γιορτής Κρασιού και Εμπορικής Έκθεσης, που διοργανώνει η εφημερίδα «Παροικιακή», τέλεσε το απόγευμα του Σαββάτου στο Alexandra Palace του βορείου Λονδίνου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στην ομιλία του εξήρε την «ανεκτίμητη» συμβολή της κυπριακής ομογένειας του Ηνωμένου Βασιλείου στον αγώνα «για τη λύτρωση και τη δικαίωση της μαρτυρικής μας πατρίδας», διαβεβαιώνοντας για την αναγνώριση και τη στήριξη από τον κυπριακό λαό και την κυπριακή κυβέρνηση.

Θίγοντας στη συνέχεια τις εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα για την ΕΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε: «Λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος, ο δικός σας ρόλος, η δική σας συμβολή στη διατήρηση και περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μας με τη βρετανική κυβέρνηση καθίσταται ακόμα πιο σημαντικός και καθοριστικός».

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε επίσης ότι ο αγώνας του κυπριακού λαού, αναπόσπαστο κομμάτι του οποίου είναι οι απόδημοι, έχει στόχο μια λύση βασισμένη στις αρχές του διεθνούς δικαίου, στις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ και στις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και του 1979 – λύση που να κατοχυρώνει τη μία και μοναδική κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια της ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σε ό,τι αφορά τη Γιορτή του Κρασιού, είπε ότι έχει καθιερωθεί ως ένας από τους πιο σημαντικούς θεσμούς των Κυπρίων στο εξωτερικό και συμβάλλει στη διατήρηση των ηθών και των εθίμων, ενώ παράλληλα υποβοηθά στην προβολή των προϊόντων και των υπηρεσιών της Κύπρου.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη σημασία της διαχρονικότητας της αμπελουργίας στην Κύπρο, που υπάρχει από την εποχή του Ομήρου και σε συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης της αμπελουργίας.

Εξέφρασε μεγάλη οδύνη από την τραγωδία στη Σολέα και διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία θα στηρίξει όλους όσοι έχουν πληγεί και θα προχωρήσει αμέσως σε μέτρα για να αποκατασταθεί το συντομότερο αυτός ο σημαντικός πνεύμονας της Κύπρου.

Παρών στη Γιορτή του Κρασιού ήταν και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και στέλεχος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, ο οποίος αρχικά συνεχάρη τους διοργανωτές και εξήρε την ενότητα και τη συμβίωση Ελληνοκύπριων και Τουρκοκυπρίων στο Λονδίνο.

Σημείωσε επίσης ότι για την Τουρκία οι ευρωπαϊκές, ενεργειακές και ηγετικές περιφερειακές της φιλοδοξίες περνούν από τη δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, ενώ κάλεσε παράλληλα σε συλλογικότητα και στη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στην Κύπρο το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Λουκαΐδης αναφέρθηκε και στην οικονομία, επικρίνοντας τη «μνημονιακή, αντιλαϊκή λεγόμενη ‘θεραπεία’» που έχει προκαλέσει «ανασφάλεια» και έχει φτωχοποιήσει ακόμα περισσότερο τους φτωχότερους.

Αναφερόμενος στο βρετανικό δημοψήφισμα, έκανε λόγο για ιδιαίτερα σοβαρή εξέλιξη, σχολιάζοντας ότι «στο βαθμό που η ΕΕ θα συνεχίσει να εξελίσσεται ως μια ολοκλήρωση της φτώχειας, της ανέχειας, της κοινωνικής περιθωριοποίησης και των κοινωνικών ανισοτήτων, φαινόμενα που προκαλούν μαζικά μεταναστευτικά κύματα και δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη του μίσους και του ρατσισμού (…), τότε όχι μόνο δεν θα αναιρεθούν οι βασικές αιτίες και τα φαύλα αδιέξοδα που είχαν τη δική τους καθοριστική επίδραση στο Brexit, αλλά αντίθετα αυτά τα φαινόμενα θα ενταθούν με απρόβλεπτες συνέπειες και για τους ευρωπαϊκούς λαούς, αλλά ασφαλώς και για το ίδιο το οικοδόμημα της ΕΕ”.

Στον εισαγωγικό χαιρετισμό του ο Διευθυντής της εφημερίδας «Παροικιακή» Πάμπος Χαραλάμπους είπε ότι η Γιορτή του Κρασιού αποτελεί εορτασμό τόσο της Κύπρου όσο και της ποικιλομορφίας της θετής πατρίδας των Κυπρίων που ζουν στη Βρετανία. Σε αναφορά του στο βρετανικό δημοψήφισμα, σχολίασε ότι οι μετανάστες λειτούργησαν ως εξιλαστήριο θύμα των οικονομικών πολιτικών που εφαρμόζονται.

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος συνεχάρη τους διοργανωτές και επαίνεσε ιδιαίτερα το ρόλο των εθελοντών, ενώ πρόσθεσε ότι το κρασί είναι από τα αρχαιότερα αγαθά του Θεού προς τον κόσμο.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΣΕΡΙ / ΑΡΗΣ

ShootandGoal