MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Καθολικό «όχι» στην πρόταση Ακιντζί

Advertisement

Sponsored by exness

Πολύωρη συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών στη Λεμεσό – Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρόταση του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί γιατί  αποπροσανατολίζει από την ουσία του Κυπριακού και την άμεση ανάγκη επανέναρξης ουσιαστικών συνομιλιών – Αποφασίστηκε όπως εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν – Εξουσιοδότησαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να απαντήσει τεκμηριωμένα για τα αρνητικά που εμπεριέχονται στην πρόταση Ακιντζί οι Πολιτικοί Αρχηγοί

Advertisement

Με καθολικό «όχι» ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Συμβουλίου των Αρχηγών που συνήλθε εκτάκτως στο κτίριο της Επαρχιακής Διοίκησης στη Λεμεσό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων για την πρόταση του ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για τη σύσταση Κοινής Επιτροπής και Ταμείου για διαχείριση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Κατά τη συνεδρία αποφασίστηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Αρχηγών ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρόταση του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί γιατί αποπροσανατολίζει από την ουσία του Κυπριακού και την άμεση ανάγκη επανέναρξης ουσιαστικών συνομιλιών. Παράλληλα, το Συμβούλιο Αρχηγών εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να απαντήσει τεκμηριωμένα για τα αρνητικά που εμπεριέχονται στην πρόταση του Ακιντζί.

Tο κοινό ανακοινωθέν

Μετά τη συνεδρία, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Βασίλης Πάλμας ανέγνωσε το κοινό ανακοινωθέν του Συμβουλίου Αρχηγών ως ακολούθως:

«Η πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Μουσταφά Ακκιντζί δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, καθώς αποπροσανατολίζει από την ουσία του προβλήματος του Κυπριακού και την ανάγκη άμεσης επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο, αν υπάρχει η απαραίτητη βούληση από όλους τους εμπλεκομένους, την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, η πρόταση του κ. Ακκιντζί περιέχει πρόνοιες που δεν εξυπηρετούν το καλώς νοούμενο συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού στο σύνολό του.

Την ίδια στιγμή, το Συμβούλιο Αρχηγών εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απαντήσει τεκμηριωμένα για τα αρνητικά που εμπεριέχονται στην πρόταση του κ. Ακκιντζί, τόσο στον ίδιο όσο και στον ΓΓ των ΗΕ, από τους υπόλοιπους αποδέκτες της επιστολής του».

Στη συνέχεια ο κ. Πάλμας είπε ότι «αυτό το ανακοινωθέν είναι ομόφωνο», προσθέτοντας ότι για τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό, το κάθε κόμμα θα εκφράσει τις απόψεις και τις θέσεις του.

Πρόσθεσε ότι κατά τη σημερινή συνεδρία «έγινε μια πολύ εποικοδομητική και πολύ ουσιαστική συζήτηση. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι τα κόμματα έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις σε επιμέρους θέματα, αυτό έγινε και σήμερα. Το σημαντικό και ουσιαστικό από αυτή τη συνεδρία είναι η ομόφωνη προσέγγιση σε ό,τι αφορά την πρόταση του κ. Ακκιντζί».

Ερωτηθείς πότε θα σταλεί η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Πάλμας είπε ότι «άμεσα θα ετοιμαστεί μια επιστολή περιεκτική, θα απαντά σημείο προς σημείο σε όλα τα οποία προκύπτουν μέσα από την επιστολή του κ. Ακκιντζί και θα σταλεί στον ΓΓ των ΗΕ και στον κ. Ακκιντζί».

Κληθείς να πει τι θα αναφέρεται στην επιστολή, ο κ. Πάλμας είπε ότι «θα επαναλάβουμε τον κύριο στόχο μας που είναι η συνολική λύση του Κυπριακού και βεβαίως η δημιουργία καλών προϋποθέσεων για επανέναρξη των συνομιλιών που είναι ο κύριος στόχος. Αυτή η πρόταση του κ. Ακκιντζί δημιουργεί ένα αποπροσανατολισμό από την ουσία του κυρίως προβλήματος που είναι η επίλυση του Κυπριακού».

Τέλος ερωτηθείς πότε θα επισκεφθεί την Κύπρο ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κ. Πάλμας είπε «στις 29 Ιουλίου».

Ο κ. Πάλμας επισήμανε πως το κοινό ανακοινωθέν δεν γίνεται αποδεκτή η πρόταση του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ωστόσο οι Αρχηγοί των κομμάτων έδωσαν εξουσιοδότηση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αποστείλει επιστολή στον Ακιντζί αλλά και στον Γ.Γ των Ηνωμένων Εθνών όπου θα εξηγεί ενδελεχώς τους λόγους απόρριψης της εν λόγω πρότασης.

Αβέρωφ Νεαοφύτου: Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια συνολική λύση του Κυπριακού

Αυτό που χρειαζόμαστε όλοι σήμερα είναι μια συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος και η πρόταση που έχει υποβληθεί από τον κ. Ακιντζί αποπροσανατολίζει από αυτό τον εθνικό στόχο, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της πολύωρης συνεδρίας του Συμβουλίου Αρχηγών.

Σε ερώτηση αν καλύπτεται από το κοινό ανακοινωθέν, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «βεβαίως και καλυπτόμαστε, γιατί αυτό που χρειαζόμαστε όλοι σήμερα είναι μια συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος και η πρόταση που έχει υποβληθεί από τον κ. Ακιντζί αποπροσανατολίζει σε αυτό τον εθνικό στόχο».

«Και η θέση μας είναι μια και ξεκάθαρη: Η άμεση επανέναρξη και συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που μείναμε, στο πλαίσιο το ξεκάθαρο, της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και στις παραμέτρους του κ. Γκουτέρες, όπως κατατέθηκε στο Κρανς Μοντανά», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν είναι αρκετό ένα όχι στην πρόταση Ακιντζί, ο κ. Νεοφύτου είπε: «Ακούσατε από εμένα ή από την ανακοίνωση, ένα απλό όχι;».

«Είναι ξεκάθαρη η βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς πως ο εθνικός μας στόχος -και το επαναλαμβάνω- είναι μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού και όχι αποπροσανατολισμό από τον εθνικό στόχο της επανένωσης μέσα στο συμφωνημένο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής και επανέναρξη και συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί που μείναμε στο Κρανς Μοντανά», κατέληξε.

ΓΓ ΑΚΕΛ: Να απαντήσουμε με ολοκληρωμένο τρόπο στην πρόταση Ακιντζί

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να απαντήσει με πολύ ολοκληρωμένο τρόπο στη συγκεκριμένη πρόταση του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για τους υδρογονάνθρακες. Για τον λόγο αυτό, το κόμμα θα αποστείλει ολοκληρωμένη επιστολή με προτάσεις του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, για το πώς κατά την άποψή του θα πρέπει να απαντήσει σε όλα αυτά τα ζητήματα που εγείρονται.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λεμεσό, ο `Αντρος Κυπριανού είπε ότι για να τοποθετηθεί κάποιος ολοκληρωμένα και αντικειμενικά  για την πρόταση την οποία έχει υποβάλει ο κ. Ακιντζί, θα πρέπει να λάβει υπόψη κάποια συγκεκριμένα ζητήματα.

Πρώτα και κύρια, είπε, ποιές είναι οι προτεραιότητες και ο στόχος που έχουμε ως ε/κ πλευρά. Και η δική μας θέση είναι ότι η προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η επίλυση του Κυπριακού, είπε.

Το δεύτερο, το οποίο θα πρέπει να συνυπολογίσουμε, είναι το πώς τοποθετείται η διεθνής κοινότητα στην κατάσταση όπως είναι αυτή τη στιγμή διαμορφωμένη. Λυπούμαι να παρατηρήσω, είπε, «ότι ανεξάρτητα από τις απόψεις που έχουμε εμείς εδώ στην Κύπρο, είναι προφανές ότι υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις και για την ετοιμότητα της δικής μας πλευράς για την επίλυση του Κυπριακού».

Ακόμη, συμπλήρωσε, «και εκείνων οι οποίοι τοποθετούνται με τρόπο υποστηρικτικό στη δική μας πλευρά (και) δεν είναι έτοιμοι να προβούν σε ενέργειες οι οποίες θα υποχρεώνουν την Τουρκία…να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Το τρίτο το οποίο θα πρέπει να συνυπολογίσουμε, συνέχισε, είναι ποιές είναι οι εξελίξεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.
«Οι δυνάμεις οι οποίες επιθυμούν και επιδιώκουν λύση αποδυναμώνονται συνεχώς, ενώ ενισχύονται οι φωνές για λύση δύο κρατών», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, εμείς στο ΑΚΕΛ «αναλύουμε και εκτιμούμε την πρόταση την οποία έχει υποβάλει ο κ. Ακιντζί. Η πρόταση για πολλούς λόγους, δεν θεωρώ σκόπιμο να τους αναπτύξω αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Περιέχει πρόνοιες οι οποίες από τη μια υποσκάπτουν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και από την άλλη υπάρχει ενδεχόμενο να εγκλωβίσουν την προσπάθεια για λύση του Κυπριακού σε διάφορες σκοπιμότητες».

Βλέποντας το αυτό, είπε, η άποψή μας είναι ότι «η δική μας πλευρά πρέπει να απαντήσει με ένα τρόπο πολύ ολοκληρωμένο σε αυτή τη συγκεκριμένη πρόταση».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε, θα πρέπει να αναφέρει την ετοιμότητά του για επανέναρξη άμεσων διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες και από το σημείο που είχαν μείνει στο Κραν Μοντανά, με ειλικρίνεια και με ετοιμότητα να εμπλακεί σε εντατικές διαπραγματεύσεις με στόχο να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατό στη λύση στο Κυπριακό.

Το δεύτερο, είπε, είναι ότι πρέπει να απαντήσουμε σε κάποιες κατανοητές ανησυχίες που υπάρχουν στην τουρκοκυπριακή πλευρά για τα ζητήματα που αφορούν στο φυσικό αέριο. «Να εξηγήσουμε αντικειμενικά και ολοκληρωμένα γιατί δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρόταση η οποία κατατίθεται από τον κ. Ακιντζί, και υπάρχουν κατά την άποψή μας πάρα πολλά επιχειρήματα που μπορούν να απαντούν πειστικά και την ίδια στιγμή όμως, να απαντήσουμε σε πολλά ζητήματα τα οποία προκαλούν ανησυχία στην τ/κ κοινότητα».

Αυτά, είπε, τέθηκαν στη συνεδρίαση, και πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ θα στείλει τις επόμενες μέρες ολοκληρωμένη επιστολή με τις συγκεκριμένες μας προτάσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας “για το πώς κατά την άποψή μας, θα πρέπει να απαντήσει σε όλα αυτά τα ζητήματα που εγείρονται”.

Η δική μας άποψη είναι ότι ένα απλό ‘όχι’  στην πρόταση του κ. Ακιντζί δεν είναι αρκετό, επεσήμανε.

Ερωτηθείς αν καλύπτεται από το κοινό ανακοινωθέν, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτά είναι τα ελάχιστα σημεία στα οποία υπάρχει συναντίληψη. Υπάρχουν πολλά άλλα ζητήματα στα οποία δεν καλυπτόμαστε, σημείωσε, και για αυτό το λόγο προέβη σήμερα σε αυτές τις δηλώσεις.

Νικόλας Παπαδόπουλος: Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των τούρκικων μεθοδεύσεων

Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των τούρκικων μεθοδεύσεων, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της πολύωρης συνεδρίας του Συμβουλίου Αρχηγών, στη Λεμεσό.

Σημείωσε ότι η πρόταση Ακιντζί όχι μόνο δεν μπορεί να είναι αποδεκτή, αλλά δεν είναι και τίποτα το καινούργιο, προσθέτοντας ότι είναι στην ουσία μια επανάληψη παλαιότερης πρότασης του κ. Έρογλου σε χειρότερη έκδοση.

«Σε σχέση με την περιβόητη πρόταση του κ. Ακιντζί, θεωρώ πως το κοινό ανακοινωθέν καλύπτει και τη δική μας θέση. Απ´ εκεί και πέρα, θεωρούμε πως βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των τούρκικων μεθοδεύσεων και της τούρκικης επεκτατικότητας και για αυτόν ακριβώς το λόγο, εμείς θεωρούμε πως απαιτείται σήμερα μια αποτελεσματική εξωτερική διπλωματία αλλά και πολιτική που θα αντιμετωπίσει αυτές τις στοχεύσεις και αυτές τις μεθοδεύσεις της Άγκυρας και είναι για αυτό, ακριβώς τον λόγο που εμείς επιμένουμε πως πρέπει να εφαρμοστεί η νέα στρατηγική χωρίς αμφιταλαντεύσεις, και χωρίς παλινδρομήσεις», πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε, επιπρόσθετα, ότι δεν γίνεται από τη μια να ζητάμε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση «και από την άλλη να συμφωνούμε σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ή ούτω καλούμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για την κινητή τηλεφωνία, με τα οποία απλά αναβαθμίζουμε το ψευδοκράτος, χωρίς να επιτυγχάνεται ο ουσιαστικός και βασικός στόχος που είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και η επίλυση του Κυπριακού».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η απάντηση είναι «είναι ομόφωνα αρνητική. Όλα τα κόμματα σήμερα τοποθετήθηκαν και εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους αυτή η πρόταση όχι μόνο δεν μπορεί να είναι αποδεκτή, αλλά δεν είναι και τίποτα το καινούργιο. Είναι στην ουσία μια επανάληψη παλαιότερης πρότασης του κ. Έρογλου σε χειρότερη έκδοση. Επομένως, για τους λόγους που και εμείς επεξηγήσαμε εντός του Εθνικού Συμβουλίου, συμφωνήσαμε με την ομόφωνη τοποθέτηση του Εθνικού Συμβουλίου ότι αυτή η πρόταση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς τι περιθώρια επανέναρξης ενός διαλόγου υπάρχουν την ώρα που πολλαπλασιάζονται οι προκλήσεις της Τουρκίας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι είναι γεγονός πως με τη συμπεριφορά της Τουρκίας, με την κλιμάκωση της έντασης, με τις αδιάλλακτες θέσεις που προβάλει, «δεν μπορεί κάποιος να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να επαναρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις ή εάν αυτές αρχίσουν, ότι αυτές θα έχουν μια θετική κατάληξη».

«Και για αυτό ακριβώς τον λόγο, είναι που εμείς επιμένουμε ότι ο βασικός μας στόχος θα πρέπει να είναι είτε να πείσουμε είτε να πιέσουμε την Τουρκία να αλλάξει απαράδεκτες θέσεις και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την πρόκληση πολιτικού κόστους, μόνο με τη νέα στρατηγική», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν τα μέτρα που έλαβε η ΕΕ είναι ικανοποιητικά, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι θεωρούν ότι αυτά τα μέτρα είναι προς την ορθή κατεύθυνση.

«Τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Θα πρέπει να επιμένουμε σε επιπρόσθετα μέτρα, στοχευμένα μέτρα έναντι εταιρειών ή και προσωπικού αυτών των εταιρειών που συνεργάζονται με την Τουρκία ή και με τούρκικες εταιρείες σε αυτές τις παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις. Εμείς θεωρούμε ότι ναι αυτά τα μέτρα, αυτές οι κυρώσεις μπορούν να είναι αποτελεσματικά, εξάλλου ήδη βλέπουμε εταιρείες να τερματίζουν την συνεργασία τους μαζί με την Τουρκία και θεωρώ ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ένα πάρα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι, όπου δέχεται παράλληλα και ταυτόχρονα κυρώσεις τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια περίοδο όπου η οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση», πρόσθεσε.

Ενδεχομένως, συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος, αυτά τα μέτρα να επιδεινώσουν τα οικονομικά δεδομένα για την Άγκυρα.

«Επομένως, αυτή η πίεση, αυτό το κόστος, μπορεί να αξιοποιηθεί από δικής μας πλευράς για να επιτύχουμε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά και των βασικών στόχων που είναι η εγκατάλειψη απαράδεκτων θέσεων που εμποδίζουν την επίλυση του Κυπριακού. Γιατί αν η Τουρκία δεν αλλάξει αυτές τις θέσεις, δεν μπορούμε να πετύχουμε λύση του Κυπριακού», κατέληξε. 

Σιζόπουλος: Να μην εγκλωβιστούμε στις τακτικές κινήσεις της Άγκυρας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικός στον τρόπο διαχείρισης αυτού του ζητήματος, είπε ο Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ερωτηθείς, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Αρχηγών, για την πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

«Εμείς καλυπτόμαστε από το κοινό ανακοινωθέν, παρά το γεγονός ότι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχουμε υποδείξει ότι πρέπει να είναι πάρα – πάρα πολύ προσεκτικός στον τρόπο διαχείρισης αυτού του ζητήματος και στην τακτική που θα ακολουθήσει», πρόσθεσε.

Γιατί, συνέχισε ο κ. Σιζόπουλος, «πάντοτε υπάρχει κίνδυνος να εγκλωβιστούμε, ενδεχομένως, στις τακτικές κινήσεις, τις οποίες η Άγκυρα θα επιδιώξει να ακολουθήσει για να πετύχει τους δικούς της στόχους».

«Γι’ αυτό εμείς προτείναμε στον Πρόεδρο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στον τρόπο χειρισμού του ζητήματος», κατέληξε.

Παλλήκαρος: Η πρόταση της Τουρκίας κρίνεται απαράδεκτη και απορρίπτεται

Η πρόταση της Τουρκίας «που μας ήρθε από τα χέρια του κ. Ακιντζί κρίνεται απαράδεκτη και απορρίπτεται από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς», είπε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Πόλυς Παλλήκαρος, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της πολύωρης συνεδρίας του Συμβουλίου Αρχηγών, στη Λεμεσό.

«Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει αναλάβει να απαντήσει σημείο σε σημείο σε όλους τους αποδέκτες της επιστολής της πρότασης της Τουρκίας. Να σημειώσουμε ότι για το θέμα διαχείρισης των πόρων, του φυσικού αερίου, υπήρχε συμφωνία από τον κ. Χριστόφια, η οποία συμφωνία επιβεβαιώθηκε από τον κ. Αναστασιάδη και λόγω αυτής της συμφωνίας έχουμε περάσει και σαν Κυπριακή Δημοκρατία νόμο στη Βουλή. Οπότε αντιλαμβάνεστε για ποιους λόγους η Τουρκία αυτή τη στιγμή βάζει κάτω τέτοιο θέμα», πρόσθεσε.

Εκείνο, συνέχισε ο κ. Παλλήκαρος, «το οποίο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κάνουμε είναι να πέσουμε στην παγίδα που στήνει η Τουρκία και να αρχίσουμε να συζητούμε αντί την ουσία του Κυπριακού, τις παραμέτρους της διαχείρισης του φυσικού αερίου».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παλλήκαρος είπε ότι από το ανακοινωθέν καλύπτονται πλήρως όλοι οι Αρχηγοί, «το θέμα της απάντησης του Προέδρου θα το δούμε και θα το κρίνουμε εν καιρώ».

Περδίκης: Να μην εγκλωβιστούμε στην επικοινωνιακή παγίδα της Τουρκίας

Η πρόταση του Τ/κ ηγέτη είχε στόχο ν` αποτρέψει τα μέτρα της Ευρώπης κατά της Τουρκίας και θα πρέπει να προσέξουμε τους χειρισμούς μας και να μην εγκλωβιστούμε στην επικοινωνιακή παγίδα της τουρκικής πλευράς, ανέφερε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Συμβουλίου Αρχηγών, στην Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού, ο κ.Περδίκης εξέφρασε τη θέση πως η πρόταση Ακιντζί, ήταν “μια κίνηση που είχε στόχο ν` αποτρέψει την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών που προνοεί τα στοχευμένα μέτρα κατά της Τουρκίας”.

“Πρέπει να προσέξουμε στους χειρισμούς μας, να μην εγκλωβιστούμε σε αυτήν την επικοινωνιακή παγίδα που έχει στήσει η τουρκική πλευρά”, υπέδειξε και πρόσθεσε ότι συμφωνεί πως στόχευσή μας πρέπει να είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα.

Ο κ.Περδίκης είπε ακόμη πως, “τα όσα αφορούν το φυσικό αέριο θα πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο εκείνο που να μην δημιουργεί προβλήματα για τη συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος και νομίζω ότι η πρόταση Ακιντζί είναι εκτός αυτού του πλαισίου”.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ανέφερε πως η αποστολή της Ειδικής Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, ” έχει επιβεβαιωθεί ότι δυσχεραίνεται λόγω της στάσης του κ.Ακιντζί, σε σχέση με το γεγονός ότι έχει προταχθεί από την πλευρά του το ενδεχόμενο μιας συνάντησης μεταξύ των δυο ηγετών”.

“Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, από ό,τι μας είπε, σωστά ξεκαθάρισε ότι, ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκπρόσωπος της Ε/κ κοινότητας, η δική του στάση και θέση δεν καθορίζεται από τη στάση του κ.Άκιντζί και ότι ο ίδιος επιθυμεί να υπάρξει κάθοδος της κυρίας Λουτ και να γίνει ακόμα μια προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων”, συμπλήρωσε.

Τέλος, ο Γιώργος Περδίκης δήλωσε πως σωστά όλα τα κόμματα στηρίζουν τον ΠτΔ στην προσπάθεια του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και τόνισε πως “αυτός πρέπει να είναι ο κύριος στόχος, αποφεύγοντας τις διάφορες παγίδες που στήνει η τουρκική πλευρά”.

Κάρογιαν: Επιμονή σε αρχές και αξιοποίηση πλεονεκτημάτων

Πρέπει να επιμείνουμε σε αρχές μας, να δώσουμε μια σαφέστατη απάντηση και το στίγμα για ανάγκη λύσης του Κυπριακού, αλλά και να αξιοποιήσουμε τα στρατηγικά πλεονεκτήματα μας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης, Μάριος Καρογιάν, μετά το πέρας του Συμβουλίου Αρχηγών, στη Λεμεσό.

Σε δηλώσεις του, κατά την πρώτη παρουσία της παράταξης στο Συμβούλιο Αρχηγών, ο κ.Καρογιάν είπε πως η Δημοκρατική Παράταξη είχε την ευκαιρία να καταθέσει τις απόψεις, την ανάλυση και τις σκέψεις της “σε ό,τι αφορά το έγγραφο του κ.Ακιντζί, αλλά την ίδια ώρα να επιμείνει ότι πρώτιστος στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων, έτσι που να επιτευχθεί μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων των Η.Ε., στη βάση των αρχών και των αξιών της ΕΕ και αναμφίβολα, που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να επέλθει η ευρύτερη σταθερότητα στην περιοχή”.

Εξέφρασε δε τη θέση πως “όποτε η Τουρκία νιώθει στριμωγμένη ή όποτε νιώθει ότι θα πρέπει να κάνει κινήσεις στη σκακιέρα, αυτό κάνει, το έκανε, εξάλλου και σε προηγούμενες περιόδους”, ενώ την ίδια ώρα τόνισε πως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει, από την απάντηση του, να δώσει και το στίγμα της πλευράς μας, ότι δηλαδή επείγει η λύση του Κυπριακού στη βάση της ΔΔΟ, στη βάση των αρχών που διέπουν τη διεθνή νομιμότητα σε ό,τι αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία.

“Είναι μια δύσκολη περίοδος, χρειάζεται σύνεση, χρειάζονται προσεκτικοί χειρισμοί, την ίδια ώρα όμως χρειάζεται και αξιοποίηση των στρατηγικών πλεονεκτημάτων που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία”, ανέφερε και διαμήνυσε ότι “πρέπει να εμμείνουμε στους στόχους μας, να υπάρχει ξεκάθαρη στρατηγική και ταυτόχρονα, να υπάρχει και ειρμός στις κινήσεις μας”.

Κατά τον Μάριο Κάρογιαν, είναι μια πολύπλοκη και πολυσύνθετη περίοδος, όπου θα πρέπει “διπλωματικά και πολιτικά και άλλως πως, να κινηθούμε έτσι που να μεγιστοποιήσουμε τους στόχους της Κυπριακής Δημοκρατίας και να δώσουμε, αν είναι δυνατόν, λύση στο Κυπριακό πρόβλημα”.

Κληθείς ν` απαντήσει κατά πόσο συμφωνεί με τη θέση του ΔΗΚΟ για ανάγκη νέας στρατηγικής χωρίς παλινδρομήσεις στο Κυπριακό, υπενθύμισε την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του 2008, “ότι δηλαδή εμείς θα πρέπει να επιδιώξουμε λύση στα πλαίσια των Η.Ε, στα πλαίσια της ΔΔΟ, όπου θα διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι πολιτικές ελευθερίες”.

Λέγοντας πως είναι ρευστό το περιβάλλον και κάθε μέρα στην περιοχή μας, αλλά και αλλού, συντελούνται μεγάλες γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές μετακινήσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης ανέφερε πως “χρειάζεται προσαρμογή, χρειάζεται νηφαλιότητα, ψύχραιμη ανάλυση των δεδομένων, μακριά από δογματισμούς, ετικέτες ή μακριά από τοποθετήσεις που, στο τέλος της ημέρας, μπορεί να χαϊδεύουν αυτιά, αλλά στην πραγματικότητα δεν προωθούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του κυπριακού λαού”.

“Ας φύγουμε από τις ετικέτες και ας επικεντρωθούμε σε αυτά που μπορούμε να κάνουμε. Χρειάζεται επιμονή, χρειάζεται υπομονή, χρειάζεται σκληρή δουλειά, χρειάζεται συνέργεια πολλών παραγόντων”, συμπλήρωσε.

Τέλος, δήλωσε πως σωστά η κυπριακή κυβέρνηση αναπτύσσει τις τριμερείς συνεργασίας και “σωστά διαβουλεύεται και συζητά στρατηγικά και με ΗΠΑ και με Ρωσία και με άλλους ισχυρούς παίκτες, αφού αυτά τα ατού που έχουμε στο χέρι μας, είναι καλό να τα αξιοποιούμε, μακριά από δογματισμούς”.

Γεάδη: Το ΕΛΑΜ απορρίπτει την πρόταση Μ. Ακιντζί

Απορρίπτουμε κάθετα και ξεκάθαρα την πρόταση του Μουσταφά Ακιντζί, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Συμβουλίου Αρχηγών.

«Απορρίπτουμε κάθετα και ξεκάθαρα την πρόταση του Μουσταφά Ακιντζί, καθώς δεν νοείται να διαμοιραστεί φυσικό αέριο σε κοινότητες, γειτονιές, χωριά ή ψευδοκράτη», πρόσθεσε.

Όσον αφορά, συνέχισε ο κ. Γεάδης, «την πολιτική που ακολουθούμε διαχρονικά, την πολιτική της ηττοπάθειας, του συμβιβασμού και του κατευνασμού, φαίνεται ότι έχει αποτύχει παταγωδώς, αφού οι πολιτικές διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που οδηγούσαν στο να συζητούμε για διαμοιρασμό της εξουσίας, διαμοιρασμό της προεδρίας, διαμοιρασμό της δημόσιας υπηρεσίας, έχουν οδηγήσει στο φυσικό επακόλουθο στο να συζητούμε σήμερα στο αίτημα του κατοχικού ηγέτη για διαμοιρασμό του φυσικού αερίου».

«Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο είναι ξεκάθαρο: Πρέπει επιτέλους να χαράξουμε νέα στρατηγική στο Κυπριακό, διεκδίκησης και να βάλουμε πίσω τα όσα θλιβερά πράττουμε μέχρι σήμερα», κατέληξε.

Λιλλήκας: Με κανέναν τρόπο αντικείμενο συζήτησης η πρόταση Ακιντζί

Εκφράζοντας την ικανοποίηση του από την ομόφωνη απόρριψη της πρότασης του Τ/κ ηγέτη από το Συμβούλιο Αρχηγών, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, ανέφερε πως η πρόταση έχει υποβληθεί υπό διαφορετική μορφή και στο παρελθόν και δεν μπορεί να αποτελέσει με κανέναν τρόπο αντικείμενο συζήτησης.

Σε δήλωση του μετά το πέρας της σύσκεψης, στην Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού, ο κ.Λιλλήκας ανέφερε πως η πρόταση του Μουσταφά Ακιντζί “εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της Τουρκίας για την ακύρωση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και που, σαφέστατα, αποπροσανατολίζει από την ουσία, που είναι η λύση του Κυπριακού”.

“Λύση για την οποίαν δεν δείχνει καμία διάθεση συμβιβασμού η Τουρκία και επιμένει στις απαράδεκτες απαιτήσεις της στα ζητήματα ασφάλειας, στρατού και εγγυήσεων”, είπε ο κ.Λιλλήκας και πρόσθεσε ότι η πρόταση, “η οποία είχε υποβληθεί υπό διαφορετική μορφή στο παρελθόν, δεν μπορεί να αποτελέσει με κανέναν τρόπο αντικείμενο συζήτησης”.

Όπως είπε, η πρόταση υποβαθμίζει και καταργεί την  Κυπριακή Δημοκρατία και αναβαθμίζει ή και νομιμοποιεί το κατοχικό καθεστώς.

Κατά συνέπεια, συνέχισε, η απάντηση μας θα πρέπει να είναι μια απάντηση που θα προσανατολίζει τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα την ΕΕ προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών και της άσκησης πίεσης πάνω στην Τουρκία, για να προσέλθει στις συνομιλίες με συμβιβαστικό και συναινετικό πνεύμα, εγκαταλείποντας τις αναχρονιστικές της απαιτήσεις.

Μόνο έτσι, είπε ο Γιώργος Λιλλήκας, θα λυθεί το Κυπριακό και μόνο έτσι θα ξεπεραστούν τα όποια ζητήματα εγείρονται, είτε από την Τουρκία είτε από τους Τουρκοκύπριους.

Σε ερώτηση κατά πόσο υπήρξε ενημέρωση για τις αναφορές από τουρκικής πλευράς περί εντοπισμού κοιτάσματος, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών δήλωσε πως δεν έγινε συζήτηση επί τούτου, αλλά εξέφρασε τη θέση πως δεν είναι άσχετες οι διαρροές που γίνονται για την ανακάλυψη κοιτασμάτων με την πρόταση του κ.Ακιντζί.

“Θεωρώ ότι το πιο πιθανόν είναι οι διαρροές στόχευαν να ενισχύσουν την πρόταση Ακιντζί”, κατέληξε.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network