MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Κατέθεσαν έφεση και συνεχίζουν την προσπάθεια οι 103 πολίτες που ζητούν αναστολή Safe Pass και άλλων μέτρων

Advertisement

Sponsored by exness

Κατέθεσαν έφεση οι 103 πολίτες μετά την απόρριψη της αίτησης τους για προσωρινό διάταγμα αναστολής του Safe Pass από το Δικαστήριο – Οι λόγοι της έφεσης

Έφεση εναντίον της ενδιάμεσης απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας το οποίο απέρριψε το αίτημα για την έκδοση ενδιάμεσων διαταγμάτων για αναστολή των μέτρων, πλέον γνωστών ως «Safe Pass», μέχρι την εκδίκαση της αγωγής εναντίον του κράτους, κατέθεσαν σήμερα 103 πολίτες, οι οποίοι εκπροσωπούνται από το δικηγορικό γραφείο Γ. Γεωργιάδης & Συνεργάτες ΔΕΠΕ.

Advertisement

Υπενθυμίζεται, ότι στις 27 Ιουλίου, το Δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι δεν δικαιολογείται σε αυτό το στάδιο η έκδοση προσωρινού διατάγματος αναστολής του Safe Pass και άλλων μέτρων διευκρινίζοντας ότι μέσω αυτής της ενδιάμεσης απόφασης το δικαστήριο δεν προβαίνει σ´αυτό το στάδιο σε ευρήματα επί της ουσίας των επίδικων θεμάτων της αγωγής ήτοι της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εναγόντων και της πρόκλησης ζημιών λόγω αμέλειας σε σχέση με τα μέτρα.

Στην έφεση που κατατέθηκε, προβάλλονται ως σημαντικότεροι λόγοι, η νομική πλάνη του πρωτόδικου δικαστή σε σχέση με την εκ πρώτης όψεως έκδηλη παρανομία των Διαταγμάτων τα οποία εκδόθηκαν από τον Υπουργό Υγείας χωρίς την έγκριση της Βουλής, καθώς επίσης και το γεγονός ότι το Δικαστήριο προέβη σε ευρήματα για θέματα που θα μπορούσαν να εξεταστούν μόνο κατά την εκδίκαση της κυρίως υπόθεσης. 

Όπως εξηγεί ο δικηγόρος των εναγόντων, «σε ενδιάμεση διαδικασία, το Δικαστήριο εξετάζει μόνο την πλήρωση συγκεκριμένων προϋποθέσεων και δεν προχωρεί σε εξέταση ζητημάτων σχετικών με την κυρίως υπόθεση. Σε ενδιάμεση διαδικασία, το δικαστήριο εξετάζει το κατά πόσο υπάρχει σοβαρό θέμα προς εκδίκαση, εάν υπάρχει ορατή πιθανότητα επιτυχίας της υπόθεσης, όχι όμως συμπέρασμα περί τούτου, και εάν υπάρχει η πιθανότητα ο ενάγοντας να υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά».

Ως τέταρτο κριτήριο, όπως μας έχει επεξηγηθεί, παρατίθεται και η λήψη υπόψη του ισοζυγίου της ευχέρειας, το οποίο πρακτικά αναφέρεται στην τήρηση της νομιμότητας και την εξέταση του κατά πόσο η ζημιά θα είναι μεγαλύτερη εάν εκδοθεί το διάταγμα συγκριτικά με το να μην εκδοθεί.

Τα διατάγματα που ζήτησαν οι 103 πολίτες

Υπενθυμίζεται ότι με την ενδιάμεση αίτηση, ζητήθηκε η έκδοση διαταγμάτων τα οποία να απαλλάσσουν προσωρινά τους αιτητές/ενάγοντες από την υποχρέωση διενέργειας ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κάθε 72 ώρες, από του να φορούν μάσκες κατά τις μετακινήσεις τους σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους καθώς επίσης και το να εξαιρούνται από πιθανές επιβολές περιορισμών μετακινήσεως, όπως «lockdown» μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης και τελικής απόφασης.

«Εκ των σημαντικότερων σημείων της αίτησης, εκτός από την έκδηλη παρανομία είναι και το γεγονός ότι τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται αποτελούν δυσανάλογη ανταπόκριση στην πανδημία και στον επιδιωκόμενο σκοπό παραβιάζοντας έτσι συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, τα οποία δε δύνανται να περιορίζονται αυθαίρετα. Ιδιαίτερα σημαντική δε, είναι η αναφορά σε παράλειψη του Δικαστηρίου να λάβει υπόψη πρακτικά της Συμβουλευτικής Επιδημιολογικής Επιτροπής (ΣΕΕ) που δόθηκαν από τους εναγόμενους και τα οποία φαίνεται να στηρίζουν τις θέσεις των εναγόντων» όπως αναφέρει ο δικηγόρος.

Τέλος, ο δικηγόρος των αιτητών αναφέρει ότι το Πρωτόδικο Δικαστήριο δεν στήριξε επαρκώς την απόφασή του και δεν έχει λάβει υπόψη του τη Νομολογία η οποία παρατέθηκε ενώπιον του από τους ενάγοντες, οδηγώντας έτσι στην ανάγκη για την καταχώριση έφεσης. Η ημερομηνία της ακρόασης αναμένεται να ορισθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο, κατά την οποία τα μέρη θα κληθούν εκ νέου να παραθέσουν τις θέσεις τους. Πρόθεση του δικηγόρου των εναγόντων είναι το αίτημα για επίσπευση της εκδίκασης της έφεσης η οποία, σε περίπτωση επιτυχίας, θα σημαίνει αναστολή των προσβαλλόμενων μέτρων. Πέραν όμως του αιτήματος αυτό, ο δικηγόρος των εναγόντων προχωρά άμεσα με την ετοιμασία της έκθεσης απαίτησης η οποία θα επισπεύσει με τη σειρά της την εκδίκαση της κυρίως υπόθεσης.  

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network