MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Καταργείται η υποχρεωτική καραντίνα για άτομα που νοσούν με covid

Advertisement

Sponsored by exness

H ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για εν ισχύι μέτρα κατά της νόσου COVID-19 – Το νέο διάταγμα και οι νέες αλλαγές – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν τα κρούσματα

Το νέο διάταγμα για covid-19 μαζί με δελτίο τύπου που αφορά στα μέτρα που παραμένουν σε ισχύ μετά την εφαρμογή του, δίνει στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας.

Advertisement

Ανάμεσα στα υπόλοιπα, βρίσκεται και η κατάργηση της υποχρεωτικής καραντίνας σε άτομα που εντοπίζονται θετικά στη νόσο.

Δείτε αναλυτικά το διάταγμα ΕΔΩ

Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει τους πολίτες ότι τα ισχύοντα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του ιού SARS-CoV-2 στην κοινότητα έχουν ως ακολούθως:

  • Υποχρέωση για χρήση προστατευτικής μάσκας

Εργαζόμενοι και επισκέπτες άνω των 12 ετών σε νοσηλευτήρια, οίκους ευγηρίας και άλλες δομές φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων πρέπει να χρησιμοποιούν μάσκα.

  • Υποχρέωση για εξέταση

Επίδειξη αρνητικής εξέτασης PCR ή rapid test 72 ωρών είναι απαραίτητη για:

  • τις επισκέψεις στα νοσηλευτήρια, οίκους ευγηρίας και άλλες κλειστές δομές φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων
  • Στους νεοεισερχόμενους αιτητές ασύλου πριν την είσοδο τους στα κέντρα υποδοχής ή κράτησης
  • Στους νεοεισερχόμενους κρατούμενους σε κρατητήρια και φυλακές

Το αποτέλεσμα θεωρείται έγκυρο εφόσον έγινε σε αδειοδοτημένο κλινικό εργαστήριο, φαρμακείο ή κινητή μονάδα του Υπουργείου Υγείας.

Σημειώνεται ότι η ανώτατη τιμή της εξέτασης PCR καθορίζεται στα 25 ευρώ ενώ του rapid test στα 5 ευρώ.

  • Οδηγίες για επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID-19*

Άρεται ο υποχρεωτικός αυτοπεριορισμός στην Κυπριακή Δημοκρατία για τα περιστατικά που διαγνώστηκαν θετικά στη νόσο COVID-19 αλλά συστήνονται τα πιο κάτω μέτρα.

Εάν έχετε διαγνωστεί με COVID-19:

  • Να ενημερώσετε τον προσωπικό σας ιατρό σχετικά με το θετικό αποτέλεσμα  και για τα σχετικά συμπτώματα σας για να λάβετε ιατρική εκτίμηση, σχετική θεραπευτική αγωγή και άδεια ασθενείας εάν κριθεί απαραίτητο
  • Να απομονωθείτε από άλλα άτομα για τουλάχιστον 5 ημέρες από την διάγνωση ή σύμφωνα με τις οδηγίες του Προσωπικού σας Ιατρού
  • Να φοράτε διπλή ιατρική μάσκα προσώπου μιας χρήσης ή μάσκα ψηλής προστασίας (FFP2,  N95) εάν πρέπει να είστε κοντά σε άλλα άτομα για τουλάχιστον 10 ημέρες από την διάγνωση

Αποφύγετέ να έρχεστε σε επαφή με άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από τον COVID-19.  Αυτό περιλαμβάνει εγκυμονούσες, άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε περίπτωση ανάπτυξης συμπτωμάτων ή επιδείνωσης των συμπτωμάτων, θα πρέπει να ενημερωθεί σχετικά ο Προσωπικός Ιατρός.

Οδηγίες για στενές επαφές επιβεβαιωμένων θετικών περιστατικών COVID-19 

Oι στενές επαφές ανεξαρτήτου εμβολιαστικής κάλυψης και πρόσφατης νόσησης δεν υποχρεούνται σε αυτοπεριορισμό. Παρόλα αυτά συστήνεται για όλες τις επαφές να διενεργούν δειγματοληψία με δικά τους έξοδα την ημέρα ενημέρωσης τους και μεταξύ 3ης και 5ης ημέρας από την ημερομηνία τελευταίας  επαφής τους με το κρούσμα. Επιπρόσθετα οι στενές επαφές συστήνεται να αποφύγουν επαφή με ευάλωτα άτομα κυρίως εάν εμφανίσουν οποιοδήποτε σύμπτωμα. Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων να γίνεται επικοινωνία με τον Προσωπικό τους Ιατρό και να επαναλαμβάνουν την εξέταση.

*Υπάρχουν ειδικά πρωτόκολλα διαχείρισης θετικών περιστατικών που εργάζονται ή νοσηλεύονται σε νοσηλευτήρια ή διαμένουν σε οίκους ευγηρίας, κέντρα υποδοχής μεταναστών και κλειστές δομές.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network