MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Καταγγελία στην Ελεγκτική για φωτογραφικό διαγωνισμό ενοικίασης ελικοπτέρων από Τμήμα Δασών

Advertisement

Sponsored by exness

Η Ελεγκτική Υπηρεσία εξετάζει καταγγελία, η οποία αφορά τον διαγωνισμό που έχει προκηρύξει το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, για ενοικίαση δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες για το ερχόμενο καλοκαίρι. Σύμφωνα με την καταγγελία, οι όροι του διαγωνισμού είναι φωτογραφικοί και οδηγούν στην επιλογή συγκεκριμένου τύπου ελικοπτέρων, τα οποία διαθέτει μόνο μία εταιρεία.

Του Μανώλη Καλατζή

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι διαγωνισμοί που είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια, είχαν οδηγήσει στην επιλογή ρωσικών ελικοπτέρων Kamov, με τιμές ενοικίασης οι οποίες ήταν εξωπραγματικές, με αποτέλεσμα το συμβόλαιο να ακυρωθεί από την Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, ενώ η Ελεγκτική Υπηρεσία κατήγγειλε την υπόθεση στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του τέως Διευθυντή του Τμήματος Δασών Χαράλαμπου Αλεξάνδρου.

Advertisement

Φωτογραφίζουν Super Puma

Σύμφωνα με πληροφορίες της Cyprus Times, στην καταγγελία που εστάλη την περασμένη Δευτέρα στην Ελεγκτική Υπηρεσία, διατυπώνεται ο ισχυρισμός, πως στον διαγωνισμό FD 3/2024 του Τμήματος Δασών, οι προδιαγραφές οδηγούν στα ελικόπτερα Airbus AS 332 L1 (Super Puma). Τα συγκεκριμένα ελικόπτερα παρήγαγε η Eurocopter ή οποία πλέον έχει συγχωνευθεί με την Airbus της οποίας αποτελεί μέρος.

Στους όρους του διαγωνισμού μεταξύ άλλων αναφέρεται πως τα ελικόπτερα που ζητούνται για ενοικίαση θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς τουλάχιστον  3.250 λίτρων νερού σε θερμοκρασία 35 °C και σε υψόμετρο 3000 ft. Θα πρέπει επίσης να μπορεί να μεταφέρει τέσσερα άτομα με συνολικό βάρος 320 κιλά και τα καύσιμα του να αρκούν για πτήση μίας ώρας και 15 λεπτών.

Κατά περίεργη σύμπτωση, οι προδιαγραφές αυτές συμπίπτουν απόλυτα με αυτές που περιλαμβάνονται στα επίσημα εγχειρίδια των Super Puma.

Και άλλες συμπτώσεις

Σύμφωνα με την ίδια καταγγελία, τα ελικόπτερα που θα ενοικιαστούν θα λειτουργούν ως SPO (Specialised operations) και θα πρέπει να έχουν άδειες του EASA (European Union Aviation Safety Agency). Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα προηγούμενα χρόνια κατά τους διαγωνισμούς ενοικίασης πυροσβεστικών ελικοπτέρων δεν υπήρχαν τέτοιες προδιαγραφές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, σύμφωνα πάντα με τη καταγγελία στην Ελεγκτική Υπηρεσία, η απαίτηση αυτή φωτογραφίζει μόνο μία από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες. Όπως σημειώνεται στην καταγγελία, το Τμήμα Δασών έχει διευκρινίσει ότι αυτά τα ελικόπτερα θα λειτουργούν ως κρατικά εναέρια μέσα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία απαίτηση ούτε από τον EASA ούτε από τον ICAO (International Civil Aviation Organization) να χρησιμοποιούνται ως SPO του EASA.

Επίσης γίνεται αναφορά για δύο ελικόπτερα του ίδιου τύπου και κατά σύμπτωση μία μόνο εταιρεία διαθέτει δύο τέτοια ελικόπτερα, αν και υπάρχουν συνολικά τουλάχιστον τέσσερις εταιρείες που έχουν μεν τα ίδια ελικόπτερα αλλά δεν έχουν την δυνατότητα να διαθέσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα δύο εξ αυτών του ίδιου τύπου. Εκ των πραγμάτων αποκλείονται όλες οι εταιρείες που διαθέτουν ελικόπτερα που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις τεχνικές προδιαγραφές, αφού οι υπόλοιπες εταιρείες έχουν πιστοποιήσεις από τον ICAO.

Αγοράζουν τον μπελά;

Εικάζεται πως, οι προδιαγραφές του διαγωνισμού FD 3/2024, ενδεχομένως να σχετίζονται με την ακύρωση του διαγωνισμού του 2022, από την Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών που αφορούσε την επιλογή των Kamov.

Πιθανότατα, το Τμήμα Δασών, όπως αναφέρουν πηγές της Cyprus Times, να θέλει να αποφύγει νομικές περιπλοκές με απαίτηση αποζημιώσεων από την εταιρεία που είχε κερδίσει την προσφυγή του 2022 και έτσι να προσάρμοσε τις προδιαγραφές του παρόντος διαγωνισμού στα μέτρα της.

Όλα αυτά βεβαίως είναι καταγγελίες και ισχυρισμοί που τέθηκαν ενώπιον της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία όταν εξετάσει τα στοιχεία που θα ζητηθούν από το Τμήμα Δασών, θα καταλήξει σε συμπεράσματα.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η ενοικίαση πυροσβεστικών ελικοπτέρων από το Τμήμα Δασών, κάθε φορά είναι περιπετειώδης, με προσφυγές καταγγελίες, ακυρώσεις και επαναπροκηρύξεις διαγωνισμών, καθώς «παίζονται πολλά χρήματα». Είναι αξιοσημείωτο πως στον προηγούμενο διαγωνισμό ενώ το κόστος ενοικίασης των δύο Kamov,  είχε προϋπολογιστεί στα €6.500.000, στη συνέχεια η εκτίμηση δαπάνης για τα έτη 2022 (4 μήνες) και 2023 (6 μήνες) ανήλθε στα €7.000.000. Η συνολική εκτίμηση δαπάνης για 4 χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης, (2024 -2025), ανήλθε στα €15.400.000 χωρίς ΦΠΑ. Και ενώ Κύπρος συμφωνούσε να καταβάλλει ένα τόσο μεγάλο ποσόν οι τιμές ενοικίασης των ίδιων ελικοπτέρων στην Ελλάδα ήταν στο 1/3!

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network