MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Καταγγελία από Σύνδεσμο Αγοράς Ηλεκτρισμού για τα φωτοβολταϊκά της ΑΗΚ στην ΕΕ

Advertisement

Sponsored by exness

Σε καταγγελία στη στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της ΕΕ για την πρόσφατη απόφαση της ΡΑΕΚ να επιτρέψει στην ΑΗΚ να διευρύνει την παραγωγή ηλεκτρισμού από ιδιόκτητα φωτοβολταϊκά πάρκα, προέβη ο Σύνδεσμος Αγοράς Ηλεκτρισμού, ο οποίος ενημέρωσε για τη σχετική ενέργεια μέσω επιστολών, τόσο τον Υπουργό Ενέργειας, όσο και την ίδια τη Ρυθμιστική Αρχή.

Ο σύνδεσμος που αποτελείται από ιδιώτες παραγωγούς και προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αφού ενημερώνει για την εξέλιξη, εκτιμά ότι η νέα απόφαση της ΡΑΕΚ οφείλεται σε κυβερνητική παρέμβαση. Σημειώνεται ότι παλαιότερα είχε παρεμποδιστεί η διείσδυση της ΑΗΚ στις ΑΠΕ, επικαλούμενη τη δεσπόζουσα θέση της στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρισμού.

Advertisement

Στην καταγγελία του προς τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας, της ΕΕ, ο Σύνδεσμος Αγοράς Ηλεκτρισμού υποστηρίζει ότι η νέα απόφαση της ΡΑΕΚ είναι αδικαιολόγητη επειδή δεν περιορίζει τη δεσπόζουσα θέση της ΑΗΚ στην αγορά. Από πλευράς της, η ΑΗΚ υποστηρίζει ότι η δεσπόζουσα θέση της αφορά μόνο την υπό συρρίκνωση συμβατική παραγωγή από πετρέλαιο και όχι την αξιοποίηση των ΑΠΕ.

Η απόφαση

Η ΑΗΚ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας κατέθεσε τον σχεδιασμό της για νέα φωτοβολταϊκά πάρκα, με την έγκριση και την στήριξη της Κυβέρνησης. Η ΡΑΕΚ επανεξέτασε το θέμα και εξέδωσε προσχέδιο ρυθμιστικής απόφασης που επέτρεπε στην ΑΗΚ να αυξήσει την παραγωγή της από φωτοβολταϊκά, στη βάση χρονοδιαγράμματος που λήγει το 2030, ώστε να ενταχθεί στο μείγμα παραγωγής της φθηνότερη ενέργεια, προς όφελος όλων των πελατών της. Το προσχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, κατά την οποία ο ιδιωτικός τομέας υποστήριξε έντονα πως η ΑΗΚ διατηρεί ακόμα δεσπόζουσα θέση στην αγορά ηλεκτρισμού και δεν πρέπει να της δοθεί δικαίωμα να διευρύνει την παρουσία της στην παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, μέχρι να ισχυροποιηθούν οι ιδιώτες ανταγωνιστές της.

Η απόφαση οριστικοποιήθηκε στις 10 Οκτωβρίου.

Επιστολές σε ΡΑΕΚ και Παπαναστασίου

«Εκφράσαμε την άποψη ότι η ΡΑΕΚ άλλαξε την στάση της όσον αφορά την αδειοδότηση πρόσθετων έργων ΑΠΕ στην ΑΗΚ, χωρίς να έχει προκύψει ουσιαστική αλλαγή σε σχέση με τον ρυθμό μείωσης του δείκτη συγκέντρωσης ΗΗΙ. Το γεγονός ότι ετοιμάστηκε πλάνο για περαιτέρω διείσδυσης της ΑΗΚ όσον αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, μετά από οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά την άποψη μας δε δικαιολογεί την αλλαγή στάση της ΡΑΕΚ» αναφέρει στη σχετική επιστολή ημερομηνίας 12 Οκτωβρίου προς την αρχή, την οποία κατέχει η Cyprus Times.

Μέσω της επιστολής προς τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της ΕΕ γίνεται και ενημέρωση για καθυστερήσεις όσον αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση έξυπνων μετρητών από την ΑΗΚ και παράλληλα εκφράστηκαν ανησυχίες για τις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο. «Θεωρούμε ότι υπονομεύουν τη μετάβαση στο νέο μοντέλο λειτουργίας ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού που έχει επιλεγεί από το 2015» όπως αναφέρεται.

Σχετική επιστολή εστάλη και στον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Παπαναστασίου, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η εν λόγω πρόνοια είναι αντίθετη με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων καθότι στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και περιορίζει απροκάλυπτα την ελευθερία επιλογής παραγωγών ΑΠΕ όσον αφορά τους συνεργαζόμενους προμηθευτές».

Στην επιστολή προς τον κύριο Παπαναστασίου εκφράζεται και η ετοιμότητα του Συνδέσμου για πραγματοποίηση συνάντησης.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network