MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Καμία δεν το διάλεξε… Η πραγματικότητα της βίας κατά γυναικών και η υπόθεση που την «ξεγύμνωσε»

Advertisement

Sponsored by exness

Ίσως η πιο επαίσχυντη μορφή παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνιστά εκδήλωση των ιστορικά άνισων σχέσεων ισχύος μεταξύ των γυναικών και των ανδρών. Αναδείχτηκε ως πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση μόλις πριν δύο δεκαετίες.

Τον Δεκέμβρη του 1999 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με απόφαση της ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Advertisement

Η βία κατά των γυναικών είναι υπαρκτή δυστυχώς και στην Κύπρο. Κι αν κανείς εθελοτυφλώντας επέλεγε να αγνοήσει την πραγματικότητα, η υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου Νίκου Μεταξά που συντάραξε την κυπριακή κοινωνία, την ανέδειξε στον χειρότερο της βαθμό και την «ξεγύμνωσε» με τον πιο ειδεχθή τρόπο.

Τα στοιχεία σοκαριστικά…

Σύμφωνα με μελέτη του συνδέσμου για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας στην οικογένεια, τα τελευταία 15 χρόνια στη Κύπρο, δολοφονήθηκαν πέραν των 30 γυναικών, από τους συντρόφους τους, ή πρώην συντρόφους τους. Το 2017 από τα περιστατικά οικογενειακής βίας το 89% αφορούσε γυναίκες.

Παράλληλα, η τηλεφωνική γραμμή 1440, για θύματα βίας δέχθηκε κατά το 2018, 14 χιλιάδες 404 τηλεφωνήματα και δόθηκε βοήθεια σε 1440 θύματα βίας, καταγράφοντας αύξηση από το 2017.

Δολοφονήθηκαν πάνω από 30 γυναίκες τα τελευταία 15 χρόνια

Το 89% των περιστατικών βίας αφορούσε γυναίκες

14.404 τηλεφωνήματα από θύματα βίας

Σε επίπεδο ευρωπαϊκής Ένωσης μία στις 3 γυναίκες άνω των 15 ετών υπέστη βία, ενώ το 55% των γυναικών δέχθηκε τουλάχιστον μια φορά στη ζωή της, σεξουαλική βία.

1 στις 3 άνω των 15ετών υπέστη βία

55% των γυναικών δέχθηκε σεξουαλική βία

Πρόσφατα, στην Κύπρο ιδρύθηκε το Δίκτυο  ενάντια στη βία κατά των γυναικών με στόχο τη δημιουργία κουλτούρας, την ενδυνάμωση των γυναικών να αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της βίας και τη δημιουργία θεσμικής προστασίας.

Το Δίκτυο δημιουργήθηκε κυρίως από γυναίκες, αποτελείται από επαγγελματίες όλων των χώρων ώστε να καλύψει κάθε δυνατό τομέα που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση. Επιπρόσθετα έχει οριζόντια πολιτική συμμετοχή και στο δίκτυο έχουν εμπλακεί γυναίκες βουλευτές και στελέχη όλων των κομμάτων.

«Ο απολογισμός των γυναικών θυμάτων βίας είναι μεγαλύτερος από όσο φοβόμασταν. Καμία δεν το διάλεξε. Ήταν όλες θύματα κυρίως της μη προκοπής του κράτους να τις προστατεύσει. Τώρα θα μας ακούσετε, τώρα θα ανοίξετε τις πόρτες. Θεσμοί και κοινωνία ως εδώ. Καμία άλλη νεκρή, καμία άλλη φοβισμένη, καμία άλλη κτυπημένη, καμία άλλη εκτεθειμένη ως υποψήφια νεκρή, καμένη, με σπασμένα κόκαλα, τρομοκρατημένη. Οι δομές δεν προστάτευσαν καμιά, οι θεσμοί απογυμνώθηκαν. Πρέπει να αλλάξουν όλα τώρα. Κουλτούρα, οικονομική στήριξη, προϋπολογισμός εφαρμογής ευρωπαϊκών οδηγιών και συμβάσεων για το χειρισμό τους, νομική αναπροσαρμογή, πρωτόκολλα, εκπαιδεύσεις,  αποκατάσταση του θύματος, ποινές, παραπομπές θυτών σε προγράμματα, αντιλήψεις» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δικτύου.

Χθες μάλιστα πραγματοποιήθηκε και η πρώτη εκδήλωση του. Με σύνθημα «Η Βία κατά των Γυναικών δεν είναι αστείο» το Δίκτυο Ενάντια στη Βία Κατά των Γυναικών, πραγματοποίησε πορεία διαμαρτυρίας και συγκέντρωση έξω από το Αρχηγείο Αστυνομίας. Μέλη του δικτύου αλλά και πολίτες ζήτησαν αλλαγή και λήψη μέτρων προστασίας των γυναικών.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network