MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Καλύπτεται το κενό της φοροαποφυγής μελών διπλωματικών αποστολών. Οδηγείτε στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο

Advertisement

Sponsored by exness

Καλύπτεται το κενό της φοροαποφυγής μελών διπλωματικών αποστολών – Οδηγείτε στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο – Τροποποιεί τον περί της φορολογίας του εισοδήματος νόμου

Advertisement

Την άγουσα για την Ολομέλεια πήρε νομοσχέδιο που τροποποιεί τον περί της φορολογίας του εισοδήματος νόμου, που στοχεύει στο να καλύψει ένα κενό που επέτρεπε σε πρόσωπα που υπηρετούσαν σε διπλωματικές αποστολές της Δημοκρατίας στο εξωτερικό και δεν ήταν δημόσιοι υπάλληλοι, να μην καταβάλλουν φόρο εισοδήματος.

«Έχει εντοπιστεί ότι υπάρχουν περιπτώσεις άτομα που δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι και εκτελούν χρέη λειτουργών στις πρεσβείες στο εξωτερικό κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις να μην πληρώνουν φόρο εισοδήματος ούτε στις χώρες στις οποίες εργάζονται ούτε και στην Κύπρο. Άρα με αυτή τη νομοθεσία που είναι ενώπιον μας, θεωρούμε ότι θα έχει ξεπεραστεί αυτό το θέμα και δεν θα μπορεί κανείς να αποφεύγει τις φορολογικές τους υποχρεώσεις», ανέφερε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Άγγελος Βότσης, σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας.

Ενώ διπλωμάτες μέλη της δημόσιας υπηρεσίας και γενικότερα προσωπικό του ευρύτερου δημόσιου τομέα που είναι αποσπασμένοι στο εξωτερικό φορολογούνται στην Κύπρο, οποιαδήποτε άλλα πρόσωπα που εργοδοτούνται απευθείας σε πρεσβείες της Δημοκρατίας στο εξωτερικό ως επιτόπιο προσωπικό δεν δύναται να φορολογηθούν στην Κύπρο ούτε στη χώρα όπου εδρεύει η διπλωματική αποστολή, αφού βάσει της Συνθήκης της Βιέννης, το δικαίωμα φορολόγησης ανήκει στη Δημοκρατία.

Παράλληλα, με βάση τις συνθήκες αποφυγής διπλής φορολογίας, το επιτόπιο προσωπικό των πρεσβειών της Δημοκρατίας οι οποίοι δεν είναι υπήκοοι του κράτους όπου εδρεύει η πρεσβεία ή έγιναν κάτοικοι του κράτους αυτού για σκοπούς εργοδότησής τους και άρα δεν φορολογούνται από το κράτος όπου εργάζονται, αφού το δικαίωμα φορολόγησης ανήκει στη Δημοκρατίας. Ωστόσο, βάσει του περί φορολογίας του εισοδήματος νόμου, τα άτομα αυτά δεν θεωρούνται φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου και ως αποτέλεσμα η αμοιβή τους διαφεύγει της φορολογίας.

«Με αυτή τη νομοθεσία θεωρούμε ότι θα ξεπεραστεί αυτό το θέμα και δεν θα αποφεύγουν υποχρεώσεις», είπε ο κ. Βότσης.

Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο, η ανώτερη λειτουργός του Υπουργείου Εξωτερικών Μαρίνα Κωνσταντίνου ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι οι εν λόγω υπάλληλοι οι οποίοι ασκούν διπλωματικά καθήκοντα στο εξωτερικό εκμεταλλευόμενοι το κενό της νομοθεσίας δεν κατέβαλλαν φόρο εισοδήματος.

Όπως είπε, στη Γερμανία έχουμε Γερμανούς υπηκόους οι οποίοι κατέβαλλαν κανονικά τη φορολογία τους στη Γερμανία, ενώ υπάρχουν άτομα που είναι Κύπριοι οι οποίοι κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά και δεν πληρώνουν φόρους, εκμεταλλευόμενοι το κενό της νομοθεσίας που δημιουργείται μέσω των διακρατικών συμφωνιών».

«Έτσι κάποιοι επέλεξαν να υπαχθούν στην κυπριακή νομοθεσία για να μην πληρώνουν φόρους», πρόσθεσε, σημειώνοντας μάλιστα ότι σε μια περίπτωση κάποιος προσέφυγε στη δικαιοσύνη και δικαιώθηκε όταν του επιβλήθηκε φορολογία.

Η ανώτερη λειτουργός του τμήματος φορολογίας Ιωάννα Αποστολίδη ανέφερε από την πλευρά της ότι σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία φορολογούνται τα άτομα που είναι κάτοικοι Κύπρου. «Τα συγκεκριμένα άτομα είναι κάτοικοι εξωτερικού άρα δεν μπορούμε να τους φορολογήσουμε», συμπλήρωσε.

Εξήγησε ότι «σκοπός της τροποποίησης της σχετικής νομοθεσίας είναι να καλυφθεί το κενό που υπάρχει λόγω και των διακρατικών συμφωνιών που δεν τους επιτρέπει να φορολογούν τα συγκεκριμένα άτομα».

Υπάρχουν πρόσθεσε και οι διακρατικές συμφωνίες, οι οποίες ορίζουν ότι τα άτομα που ασκούν κυβερνητικές υπηρεσίες φορολογούνται στη χώρα που τους καταβάλει το εισόδημα εκτός εάν είναι πολίτες εκείνης της χώρας ή διέμεναν σε εκείνη τη χώρα πριν την έναρξη των συγκεκριμένων εργασιών. Άρα λόγω των διακρατικών συμφωνιών υπάρχει ένα κενό με αποτέλεσμα εμείς να μην μπορούμε να τους φορολογήσουμε».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΣΕΡΙ / ΑΡΗΣ

ShootandGoal