MC MEDIA NETWORK

June 29, 2022 Wednesday 01:34:04

Εγγραφή στο
Newsletter


Καλοβλέπουν την αλλαγή ωραρίου στα σχολεία… σχεδόν όλοι. Αντίθετη η ΟΕΛΜΕΚ


Σχεδόν όλοι καλοβλέπουν την πρόταση Μυλωνά για αλλαγή του ωραρίου στα δημόσια σχολεία αλλά… όλοι περιμένουν τεκμηρίωση – Καλοβλέπει την πρόταση η ΟΕΒ ως λύση στο κυκλοφοριακό – Εισηγήσεις και προβληματισμοί οργανωμένων γονέων Μέσης και Δημοτικής – Δεν πείστηκε σχεδόν καθόλου η ΟΕΛΜΕΚ – «Στα όρια τους τα παιδιά με τα δύο συνεχόμενα 40λεπτα», λέει η ΠΟΕΔ για την εισήγηση επέκτασης διδακτικών ωρών

Της Γεωργίας Μιχαήλ

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Πολύπλοκη και πολυπαραγοντική χαρακτηρίζεται η πρόταση που έθεσε ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας ο Πρόεδρος της Παύλος Μυλωνάς, για αλλαγή του ωραρίου στα δημόσια σχολεία.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς παρουσιάζονται έτοιμοι να συζητήσουν την πρόταση αναμένοντας ωστόσο να γίνει πλήρης τεκμηρίωση της προκειμένου να μπορέσουν να τη μελετήσουν και να θέσουν τις δικές τους προτάσεις.

Τόσο η Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων (ΠΟΕΔ) όσο και οι οργανωμένοι γονείς της Μέσης και της Δημοτικής Εκπαίδευσης εμφανίζονται θετικοί, ωστόσο θέτουν μέσω της Cyprus Times τους δικούς τους προβληματισμούς και εισηγήσεις. Από την πλευρά της Οργάνωση Ελλήνων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου (ΟΕΛΜΕΚ), με βάση τα όσα ακούστηκαν χθες στην Επιτροπή, παρουσιάζεται αρνητική τονίζοντας ότι εάν υπάρξει σωστή τεκμηρίωση των προτάσεων είναι σε ετοιμότητα για να μπει στο διάλογο.

Με θετικό μάτι βλέπει και η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) την πρόταση αυτή καθώς θα φέρει και λύσεις στο κυκλοφοριακό πρόβλημα στις πόλεις, όπως μας ανέφερε ο Γενικός της Διευθυντής Μάριος Αντωνίου.

Σε ετοιμότητα η ΠΟΕΔ… «Στα όρια τους τα παιδιά με τα δύο συνεχόμενα 40λεπτα»

Την ετοιμότητα της ΠΟΕΔ να συζητήσει οποιαδήποτε πρόταση στην αλλαγή ωραρίου εξέφρασε η Πρόεδρος της Μύρια Βασιλείου, παρόλα αυτά σημείωσε πρόκειται για ζήτημα πολυπαραγωντικό που αφορά ολόκληρη την κοινωνία.

«Οτιδήποτε έρθει κοντά μας θα το εξετάσουμε στα συλλογικά μας όργανα, θα πρέπει όμως να εξεταστεί σε πολλά επίπεδα απ’ όλους τους εμπλεκόμενους».

Όσον αφορά την πρόταση της αλλαγής της διδακτικής ώρας εκτίμησε ότι πιθανόν να μην αφορά τη Δημοτική εκπαίδευση καθώς η κάθε περίοδος είναι 40λεπτη και στην πρόταση γινόταν αναφορά από 45λεπτη να γίνει 50λεπτη. Ωστόσο, ανέφερε, ότι αν γίνει μία τέτοια πρόταση που να αφορά τα δημοτικά θα πρέπει να τεθεί υπόψη ότι πρόκειται για παιδιά 6 μέχρι 12 ετών.

«Στα δημοτικά σχολεία έχουμε να διαχειριστούμε παιδιά, ηλικιακών ομάδων 6- 12 ετών, που είναι στη φύση τους πιο κινητικά και επιζητούν το παιχνίδι. Ήδη τα δύο συνεχόμενα 40λεπτα είναι μία χρονική περίοδος για το παιδί που βρίσκεται στα όρια ώστε να μπορεί να διατηρήσει την προσοχή του στο μάθημα. Η επέκταση του σε αυτές τις μικρές ηλικίες σίγουρα προβληματίζει. Δεν ήρθε όμως ενώπιον μας μία ολοκληρωμένη πρόταση. Αν έρθει, θα την εξετάσουμε και θα τοποθετηθούμε αναλόγως με εισηγήσεις», σημείωσε.

Αυτό ωστόσο που εντοπίζεται, συμπλήρωσε, είναι το ζήτημα με τα μικρά διαλείμματα που έχουμε στα Δημοτικά στα οποία τα παιδιά δεν προλαβαίνουν να φάνε, να κοινωνικοποιηθούν και να παίξουν. «Γι’ αυτό θέσαμε πρόταση για επέκταση των διαλειμμάτων. Θα πρέπει με κάποιο τρόπο αυτό να διαφοροποιηθεί».  Τόνισε δε πως οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να βοηθήσει ουσιαστικά και τα παιδιά αλλά και γενικά και το σύστημα.

Θέλει εξηγήσεις η ΟΕΛΜΕΚ. «Αυτά που ακούσαμε δε μπορούμε να τα δεχθούμε»

Έντονα προβληματισμένος και αντίθετος με τις προτάσεις που τέθηκαν ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας λόγω των ελλιπών αλλά και λανθασμένων τεκμηριώσεων.  Ξεκαθάρισε πως η ΟΕΛΜΕΚ για να μπορέσει να τοποθετηθεί θέλει να έχει ενώπιον της μία τεκμηριωμένη εισήγηση.

«Θέλουμε μία ολοκληρωμένη πρόταση που να απαντάει στους λόγους που χρειάζεται να γίνει διαφοροποίηση του ωραρίου. Πρόκειται για ένα θέμα που αφορά γενικότερα όλους τους εργαζομένους. Αν είναι όμως από τα επιχειρήματα που ακούσαμε χθες στην Επιτροπή Παιδείας τότε εμείς δε μπορούμε, σε καμία περίπτωση, να την αποδεχτούμε. Δε μπορούμε να δεχθούμε να γίνει αλλαγή ωραρίου επειδή κάποιοι μαθητές αργούν να κοιμηθούν τη νύκτα άρα αργούν να ξυπνήσουν το πρωί. Ούτε μπορούμε να δεχθούμε ότι απουσιάζει μεγάλος αριθμός μαθητών την πρώτη διδακτική ώρα. Δεν ευσταθεί κάτι τέτοιο. Πολύ εύκολα κάποιος μπορεί να το δει από τα απουσιολόγια. Υπάρχει μεμονωμένος αριθμός μαθητών που καθυστερεί λίγο αλλά δε νομίζω αυτός να είναι σοβαρός λόγος για να αλλάξει η ώρα προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών».

Από την άλλη, πρόσθεσε, αν είναι για λόγους αποσυμφόρησης του κυκλοφοριακού, τότε πρέπει να γνωρίζουν ότι στην πατρίδα μας πάντα θα υπάρχει το εν λόγω ζήτημα. «Επίσης είναι το θέμα εργασίας των γονέων αλλά και οι καιρικές συνθήκες στο νησί μας, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε περιόδους καύσωνα μέσα σε αίθουσες χωρίς κλιματιστικά η κατάσταση είναι ανυπόφορη. Σκεφτείτε τι θα γίνεται εάν επεκταθεί το ωράριο προς το απόγευμα. Υπάρχουν σοβαρότατοι προβληματισμοί για τις προτάσεις αυτές».

Κληθείς να σχολιάσει την εισήγηση για επέκταση των διδακτικών περιόδων, διερωτήθηκε τι είναι αυτό που θα αλλάξει. «Αναμένουμε να υπάρξει και εδώ τοποθέτηση. Γιατί να γίνουν 50λεπτες κι όχι 60λεπτες ή 40λεπτες; Ας μας πουν ποιες είναι οι σκέψεις τους, τον λόγο. Τα ωρολόγια προγράμματα εδώ και δεκαετίες στήθηκαν στη βάση κάποιων επιστημονικών αποδείξεων δε μπορούμε ανά πάσα στιγμή να τα αλλάζουμε. Στις πλείστες Ευρωπαϊκές χώρες είναι 45 λεπτά».

Τα τρία ζητήματα που θέτουν οι Γονείς της Μέσης

Μία συζήτηση που ξεκίνησε χθες αλλά θα πάρει αρκετό καιρό ανέφερε ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Χαράλαμπος Διονυσίου.

«Εκ πρώτης όψεως δεν είμαστε αρνητικοί νοουμένου ότι θα εξεταστούν κάποιοι παράγοντες εκ των προτέρων και δε θα δημιουργηθούν προβλήματα», ανέφερε δίδοντας ως παράδειγμα τους εργαζόμενους γονείς.

«Πρώτο, θα πρέπει οι εργαζόμενοι γονείς να εξυπηρετούνται τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Δε μπορούν τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο 8 ή 8:30 και οι γονείς τους να ξεκινάνε πολύ νωρίτερα την εργασία τους. Δεύτερος σημαντικός παράγοντας, θα πρέπει να γίνει ένας καλύτερος προγραμματισμός όσον αφορά τις συγκοινωνίες και τα δρομολόγια των λεωφορείων. Και το τρίτος παράγοντας, η οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να αφορά όλες τις βαθμίδες του δημόσιου σχολείου γιατί είναι αρκετοί γονείς που έχουν παιδιά τόσο στη Δημοτική όσο και στη Μέση εκπαίδευση. Άρα αντιλαμβάνεστε ότι η μη ταυτόχρονη αλλαγή θα επιφέρει ταλαιπωρία σε γονείς», ανέφερε ο κύριος Διονυσίου.

«Άλλο η ώρα έναρξης μαθημάτων κι άλλο η ώρα άφιξης μαθητών», λένε οι γονείς της Δημοτικής

Η αλλαγή του ωραρίου είναι κάτι που πρέπει όντως να διαφοροποιηθεί υποστηρίζει και η Συνομοσπονδία Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης με τον Πρόεδρο της Φρίξο Ζεμπίλα να δηλώνει ότι επιστημονικά έχει αποδειχθεί ότι είναι καλύτερα το σχολείο να ξεκινάει στις 8:30 με 9 πρωί.

«Μιλάμε ουσιαστικά για τα δικαιώματα και το συμφέρον του παιδιού. Ή θα προσαρμοστούμε εμείς σαν κοινωνία, γονείς, εκπαιδευτικό σύστημα για να αγκαλιάσουμε τις ανάγκες των παιδιών ή να αναγκάσουμε τα παιδιά να ρυθμιστούν με τις δικές μας ανάγκες», ανέφερε ο κύριος Ζεμπίλας.

Εντούτοις, σημείωσε, ότι είναι η διαφορετική η ώρα άφιξης των παιδιών από την ώρα έναρξης των μαθημάτων. «Μπορεί να υπάρχει μία ευελιξία στην ώρα. Πρόκειται για ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουν και τώρα κάποιες οικογένειες καθώς παιδιά προσέρχονται στα σχολεία αρκετά πριν την ώρα έναρξης των μαθημάτων αφού οι γονείς πάνε στη δουλειά και δεν έχουν που να τα αφήσουν. Ο αριθμός τώρα είναι μικρός αλλά αν αλλάξει το ωράριο πιθανότατα να αυξηθεί. Άρα θα μπορούσε να γίνει κάτι και σε αυτό το ζήτημα ώστε να έχουμε όχι απλά ασφαλή αλλά και δημιουργική επιτήρηση».

Τοποθετήθηκε και στο θέμα των αναλυτικών προγραμμάτων λέγοντας πως ως γονείς δεν έχουν ποσοτική και ποιοτική αξιολόγηση για τα παιδιά τους. «Δε γνωρίζουμε την επακριβή επίδοση τους. Έτσι δε μπορούμε να συνεισφέρουμε και εμείς στον διάλογο επί τούτου. Το Υπουργείο και οι εκπαιδευτικοί να γνωρίζουν αλλά εμείς ως γονείς έχουμε άγνοια. Ως γονείς νιώθουμε ότι τα μαθήματα θα μπορούσα να έχουν περισσότερο παιχνίδι ώστε μέσα από μία πιο ανάλαφρη διάθεση να μεταδίδεται ταυτόχρονα και η γνώση».

Καλοβλέπει την πρόταση η ΟΕΒ ως λύση στο κυκλοφοριακό

Το θέμα της αλλαγής ωραρίου στα σχολεία αγγίζει άμεσα εργαζόμενους αλλά και επιχειρήσεις. Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου δήλωσε ότι αν υπάρξει πρόταση από πλευρά του κράτους ή άλλου φορέα, συγκροτημένη και τεκμηριωμένη, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και να συμβάλουμε παραγωγικά.

Επεσήμανε ωστόσο πως υπάρχουν διάφορες πτυχές που δυσχεραίνουν την υλοποίηση του, οι οποίες θα πρέπει να επιλυθούν για να προχωρήσει δίδοντας ως παράδειγμα τις δημόσιες μεταφορές.

«Το βασικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στις ελλείψεις που έχουμε στις δημόσιες συγκοινωνίες και στα δρομολόγια. Υπάρχουν κάποιοι κλάδοι της οικονομίας που θα μπορούσαν να κάνουν προσαρμογές στο ωράριο τους αλλά κάποιοι άλλοι είναι αδύνατο. Άρα τα παιδιά εκείνων των εργαζόμενων θα πρέπει να έχουν εναλλακτικές λύσεις. Εμείς από πλευράς μας δηλώνουμε έτοιμοι να συζητήσουμε οτιδήποτε θα δώσει λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα κυρίως στις πόλεις», ανέφερε ο κύριος Αντωνίου.

Σχεδόν όλοι καλοβλέπουν την πρόταση Μυλωνά για αλλαγή του ωραρίου στα δημόσια σχολεία αλλά… όλοι περιμένουν τεκμηρίωση – Καλοβλέπει την πρόταση η ΟΕΒ ως λύση στο κυκλοφοριακό – Εισηγήσεις και προβληματισμοί οργανωμένων γονέων Μέσης και Δημοτικής – Δεν πείστηκε σχεδόν καθόλου η ΟΕΛΜΕΚ – «Στα όρια τους τα παιδιά με τα δύο συνεχόμενα 40λεπτα», λέει η ΠΟΕΔ για την εισήγηση επέκτασης διδακτικών ωρών

Της Γεωργίας Μιχαήλ

Πολύπλοκη και πολυπαραγοντική χαρακτηρίζεται η πρόταση που έθεσε ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας ο Πρόεδρος της Παύλος Μυλωνάς, για αλλαγή του ωραρίου στα δημόσια σχολεία.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς παρουσιάζονται έτοιμοι να συζητήσουν την πρόταση αναμένοντας ωστόσο να γίνει πλήρης τεκμηρίωση της προκειμένου να μπορέσουν να τη μελετήσουν και να θέσουν τις δικές τους προτάσεις.

Τόσο η Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων (ΠΟΕΔ) όσο και οι οργανωμένοι γονείς της Μέσης και της Δημοτικής Εκπαίδευσης εμφανίζονται θετικοί, ωστόσο θέτουν μέσω της Cyprus Times τους δικούς τους προβληματισμούς και εισηγήσεις. Από την πλευρά της Οργάνωση Ελλήνων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου (ΟΕΛΜΕΚ), με βάση τα όσα ακούστηκαν χθες στην Επιτροπή, παρουσιάζεται αρνητική τονίζοντας ότι εάν υπάρξει σωστή τεκμηρίωση των προτάσεων είναι σε ετοιμότητα για να μπει στο διάλογο.

Με θετικό μάτι βλέπει και η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) την πρόταση αυτή καθώς θα φέρει και λύσεις στο κυκλοφοριακό πρόβλημα στις πόλεις, όπως μας ανέφερε ο Γενικός της Διευθυντής Μάριος Αντωνίου.

Σε ετοιμότητα η ΠΟΕΔ… «Στα όρια τους τα παιδιά με τα δύο συνεχόμενα 40λεπτα»

Την ετοιμότητα της ΠΟΕΔ να συζητήσει οποιαδήποτε πρόταση στην αλλαγή ωραρίου εξέφρασε η Πρόεδρος της Μύρια Βασιλείου, παρόλα αυτά σημείωσε πρόκειται για ζήτημα πολυπαραγωντικό που αφορά ολόκληρη την κοινωνία.

«Οτιδήποτε έρθει κοντά μας θα το εξετάσουμε στα συλλογικά μας όργανα, θα πρέπει όμως να εξεταστεί σε πολλά επίπεδα απ’ όλους τους εμπλεκόμενους».

Όσον αφορά την πρόταση της αλλαγής της διδακτικής ώρας εκτίμησε ότι πιθανόν να μην αφορά τη Δημοτική εκπαίδευση καθώς η κάθε περίοδος είναι 40λεπτη και στην πρόταση γινόταν αναφορά από 45λεπτη να γίνει 50λεπτη. Ωστόσο, ανέφερε, ότι αν γίνει μία τέτοια πρόταση που να αφορά τα δημοτικά θα πρέπει να τεθεί υπόψη ότι πρόκειται για παιδιά 6 μέχρι 12 ετών.

«Στα δημοτικά σχολεία έχουμε να διαχειριστούμε παιδιά, ηλικιακών ομάδων 6- 12 ετών, που είναι στη φύση τους πιο κινητικά και επιζητούν το παιχνίδι. Ήδη τα δύο συνεχόμενα 40λεπτα είναι μία χρονική περίοδος για το παιδί που βρίσκεται στα όρια ώστε να μπορεί να διατηρήσει την προσοχή του στο μάθημα. Η επέκταση του σε αυτές τις μικρές ηλικίες σίγουρα προβληματίζει. Δεν ήρθε όμως ενώπιον μας μία ολοκληρωμένη πρόταση. Αν έρθει, θα την εξετάσουμε και θα τοποθετηθούμε αναλόγως με εισηγήσεις», σημείωσε.

Αυτό ωστόσο που εντοπίζεται, συμπλήρωσε, είναι το ζήτημα με τα μικρά διαλείμματα που έχουμε στα Δημοτικά στα οποία τα παιδιά δεν προλαβαίνουν να φάνε, να κοινωνικοποιηθούν και να παίξουν. «Γι’ αυτό θέσαμε πρόταση για επέκταση των διαλειμμάτων. Θα πρέπει με κάποιο τρόπο αυτό να διαφοροποιηθεί».  Τόνισε δε πως οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να βοηθήσει ουσιαστικά και τα παιδιά αλλά και γενικά και το σύστημα.

Θέλει εξηγήσεις η ΟΕΛΜΕΚ. «Αυτά που ακούσαμε δε μπορούμε να τα δεχθούμε»

Έντονα προβληματισμένος και αντίθετος με τις προτάσεις που τέθηκαν ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας λόγω των ελλιπών αλλά και λανθασμένων τεκμηριώσεων.  Ξεκαθάρισε πως η ΟΕΛΜΕΚ για να μπορέσει να τοποθετηθεί θέλει να έχει ενώπιον της μία τεκμηριωμένη εισήγηση.

«Θέλουμε μία ολοκληρωμένη πρόταση που να απαντάει στους λόγους που χρειάζεται να γίνει διαφοροποίηση του ωραρίου. Πρόκειται για ένα θέμα που αφορά γενικότερα όλους τους εργαζομένους. Αν είναι όμως από τα επιχειρήματα που ακούσαμε χθες στην Επιτροπή Παιδείας τότε εμείς δε μπορούμε, σε καμία περίπτωση, να την αποδεχτούμε. Δε μπορούμε να δεχθούμε να γίνει αλλαγή ωραρίου επειδή κάποιοι μαθητές αργούν να κοιμηθούν τη νύκτα άρα αργούν να ξυπνήσουν το πρωί. Ούτε μπορούμε να δεχθούμε ότι απουσιάζει μεγάλος αριθμός μαθητών την πρώτη διδακτική ώρα. Δεν ευσταθεί κάτι τέτοιο. Πολύ εύκολα κάποιος μπορεί να το δει από τα απουσιολόγια. Υπάρχει μεμονωμένος αριθμός μαθητών που καθυστερεί λίγο αλλά δε νομίζω αυτός να είναι σοβαρός λόγος για να αλλάξει η ώρα προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών».

Από την άλλη, πρόσθεσε, αν είναι για λόγους αποσυμφόρησης του κυκλοφοριακού, τότε πρέπει να γνωρίζουν ότι στην πατρίδα μας πάντα θα υπάρχει το εν λόγω ζήτημα. «Επίσης είναι το θέμα εργασίας των γονέων αλλά και οι καιρικές συνθήκες στο νησί μας, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε περιόδους καύσωνα μέσα σε αίθουσες χωρίς κλιματιστικά η κατάσταση είναι ανυπόφορη. Σκεφτείτε τι θα γίνεται εάν επεκταθεί το ωράριο προς το απόγευμα. Υπάρχουν σοβαρότατοι προβληματισμοί για τις προτάσεις αυτές».

Κληθείς να σχολιάσει την εισήγηση για επέκταση των διδακτικών περιόδων, διερωτήθηκε τι είναι αυτό που θα αλλάξει. «Αναμένουμε να υπάρξει και εδώ τοποθέτηση. Γιατί να γίνουν 50λεπτες κι όχι 60λεπτες ή 40λεπτες; Ας μας πουν ποιες είναι οι σκέψεις τους, τον λόγο. Τα ωρολόγια προγράμματα εδώ και δεκαετίες στήθηκαν στη βάση κάποιων επιστημονικών αποδείξεων δε μπορούμε ανά πάσα στιγμή να τα αλλάζουμε. Στις πλείστες Ευρωπαϊκές χώρες είναι 45 λεπτά».

Τα τρία ζητήματα που θέτουν οι Γονείς της Μέσης

Μία συζήτηση που ξεκίνησε χθες αλλά θα πάρει αρκετό καιρό ανέφερε ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Χαράλαμπος Διονυσίου.

«Εκ πρώτης όψεως δεν είμαστε αρνητικοί νοουμένου ότι θα εξεταστούν κάποιοι παράγοντες εκ των προτέρων και δε θα δημιουργηθούν προβλήματα», ανέφερε δίδοντας ως παράδειγμα τους εργαζόμενους γονείς.

«Πρώτο, θα πρέπει οι εργαζόμενοι γονείς να εξυπηρετούνται τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Δε μπορούν τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο 8 ή 8:30 και οι γονείς τους να ξεκινάνε πολύ νωρίτερα την εργασία τους. Δεύτερος σημαντικός παράγοντας, θα πρέπει να γίνει ένας καλύτερος προγραμματισμός όσον αφορά τις συγκοινωνίες και τα δρομολόγια των λεωφορείων. Και το τρίτος παράγοντας, η οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να αφορά όλες τις βαθμίδες του δημόσιου σχολείου γιατί είναι αρκετοί γονείς που έχουν παιδιά τόσο στη Δημοτική όσο και στη Μέση εκπαίδευση. Άρα αντιλαμβάνεστε ότι η μη ταυτόχρονη αλλαγή θα επιφέρει ταλαιπωρία σε γονείς», ανέφερε ο κύριος Διονυσίου.

«Άλλο η ώρα έναρξης μαθημάτων κι άλλο η ώρα άφιξης μαθητών», λένε οι γονείς της Δημοτικής

Η αλλαγή του ωραρίου είναι κάτι που πρέπει όντως να διαφοροποιηθεί υποστηρίζει και η Συνομοσπονδία Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης με τον Πρόεδρο της Φρίξο Ζεμπίλα να δηλώνει ότι επιστημονικά έχει αποδειχθεί ότι είναι καλύτερα το σχολείο να ξεκινάει στις 8:30 με 9 πρωί.

«Μιλάμε ουσιαστικά για τα δικαιώματα και το συμφέρον του παιδιού. Ή θα προσαρμοστούμε εμείς σαν κοινωνία, γονείς, εκπαιδευτικό σύστημα για να αγκαλιάσουμε τις ανάγκες των παιδιών ή να αναγκάσουμε τα παιδιά να ρυθμιστούν με τις δικές μας ανάγκες», ανέφερε ο κύριος Ζεμπίλας.

Εντούτοις, σημείωσε, ότι είναι η διαφορετική η ώρα άφιξης των παιδιών από την ώρα έναρξης των μαθημάτων. «Μπορεί να υπάρχει μία ευελιξία στην ώρα. Πρόκειται για ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουν και τώρα κάποιες οικογένειες καθώς παιδιά προσέρχονται στα σχολεία αρκετά πριν την ώρα έναρξης των μαθημάτων αφού οι γονείς πάνε στη δουλειά και δεν έχουν που να τα αφήσουν. Ο αριθμός τώρα είναι μικρός αλλά αν αλλάξει το ωράριο πιθανότατα να αυξηθεί. Άρα θα μπορούσε να γίνει κάτι και σε αυτό το ζήτημα ώστε να έχουμε όχι απλά ασφαλή αλλά και δημιουργική επιτήρηση».

Τοποθετήθηκε και στο θέμα των αναλυτικών προγραμμάτων λέγοντας πως ως γονείς δεν έχουν ποσοτική και ποιοτική αξιολόγηση για τα παιδιά τους. «Δε γνωρίζουμε την επακριβή επίδοση τους. Έτσι δε μπορούμε να συνεισφέρουμε και εμείς στον διάλογο επί τούτου. Το Υπουργείο και οι εκπαιδευτικοί να γνωρίζουν αλλά εμείς ως γονείς έχουμε άγνοια. Ως γονείς νιώθουμε ότι τα μαθήματα θα μπορούσα να έχουν περισσότερο παιχνίδι ώστε μέσα από μία πιο ανάλαφρη διάθεση να μεταδίδεται ταυτόχρονα και η γνώση».

Καλοβλέπει την πρόταση η ΟΕΒ ως λύση στο κυκλοφοριακό

Το θέμα της αλλαγής ωραρίου στα σχολεία αγγίζει άμεσα εργαζόμενους αλλά και επιχειρήσεις. Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου δήλωσε ότι αν υπάρξει πρόταση από πλευρά του κράτους ή άλλου φορέα, συγκροτημένη και τεκμηριωμένη, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και να συμβάλουμε παραγωγικά.

Επεσήμανε ωστόσο πως υπάρχουν διάφορες πτυχές που δυσχεραίνουν την υλοποίηση του, οι οποίες θα πρέπει να επιλυθούν για να προχωρήσει δίδοντας ως παράδειγμα τις δημόσιες μεταφορές.

«Το βασικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στις ελλείψεις που έχουμε στις δημόσιες συγκοινωνίες και στα δρομολόγια. Υπάρχουν κάποιοι κλάδοι της οικονομίας που θα μπορούσαν να κάνουν προσαρμογές στο ωράριο τους αλλά κάποιοι άλλοι είναι αδύνατο. Άρα τα παιδιά εκείνων των εργαζόμενων θα πρέπει να έχουν εναλλακτικές λύσεις. Εμείς από πλευράς μας δηλώνουμε έτοιμοι να συζητήσουμε οτιδήποτε θα δώσει λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα κυρίως στις πόλεις», ανέφερε ο κύριος Αντωνίου.

gallery

2.9 Ρίχτερ ο δεύτερος αισθητός σεισμός στη Λεμεσό (pics)

Στοιχεία από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο - Τι αναφέρουν μαρτυρίες #cyprustimes

Ληστές εισέβαλαν σε έκθεση Τέχνης στο Μάαστριχτ: Έσπασαν προθήκη με ρόπαλο, δύο συλλήψεις (video)

Λόγω της ληστείας οι επισκέπτες της TEFAF εγκατέλειψαν έντρομοι τον χώρο #cyprustimes

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, την ώρα που συμβαίνουν στη Cyprus Times

Top Stories

MC MEDIA NETWORK

Γι’ αυτό κρατάει τον Μπίσεσβαρ

Η απόφαση παραμονής του Ντιέγκο Μπίσεσβαρ στον ΠΑΟΚ για ένα ακόμη χρόνο, πάρθηκε από τον ίδιο τον Ραζβάν Λουτσέσκου και εισηγήθηκε στον Ζοσέ Μπότο...

Τα ζώδια σήμερα Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Τα ζώδια της ημέρας Τα ζώδια σήμερα Τρίτη 28 Ιουνίου 2022. Διάβασε το ωροσκόπιο σου και μάθε πως σε επηρεάζουν τα άστρα σήμερα. Αναλυτικές ημερήσιες αστρολογικές προβλέψεις για όλα...

Σκύλος εισέβαλε σε αγώνα και δεν έφευγε μέχρι να τον χαϊδέψουν (video)

Σκύλος εισέβαλε σε αγώνα και δεν έφευγε μέχρι να τον χαϊδέψουν (video)

Μάριος-Ροντίκα Κάρογιαν: Η matchy matchy εμφάνιση του ζευγαριού! (Photo)

Ντυμένοι στα… κίτρινα! Είναι ένα από τα πιο της πολιτικής σκηνής που επιλέγει να κρατά χαμηλούς τόνους και να μην εκθέτει την ζωή του στα...

MC MEDIA NETWORK

Γι’ αυτό κρατάει τον Μπίσεσβαρ

Η απόφαση παραμονής του Ντιέγκο Μπίσεσβαρ στον ΠΑΟΚ για ένα ακόμη χρόνο, πάρθηκε από τον ίδιο τον Ραζβάν Λουτσέσκου και εισηγήθηκε στον Ζοσέ Μπότο...

Τα ζώδια σήμερα Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Τα ζώδια της ημέρας Τα ζώδια σήμερα Τρίτη 28 Ιουνίου 2022. Διάβασε το ωροσκόπιο σου και μάθε πως σε επηρεάζουν τα άστρα σήμερα. Αναλυτικές ημερήσιες αστρολογικές προβλέψεις για όλα...

Σκύλος εισέβαλε σε αγώνα και δεν έφευγε μέχρι να τον χαϊδέψουν (video)

Σκύλος εισέβαλε σε αγώνα και δεν έφευγε μέχρι να τον χαϊδέψουν (video)

Μάριος-Ροντίκα Κάρογιαν: Η matchy matchy εμφάνιση του ζευγαριού! (Photo)

Ντυμένοι στα… κίτρινα! Είναι ένα από τα πιο της πολιτικής σκηνής που επιλέγει να κρατά χαμηλούς τόνους και να μην εκθέτει την ζωή του στα...

Lifestyle

Σκύλος εισέβαλε σε αγώνα και δεν έφευγε μέχρι να τον χαϊδέψουν (video)

Σκύλος εισέβαλε σε αγώνα και δεν έφευγε μέχρι να τον χαϊδέψουν (video)

Lifestyle

Γι’ αυτό κρατάει τον Μπίσεσβαρ

Η απόφαση παραμονής του Ντιέγκο Μπίσεσβαρ στον ΠΑΟΚ για ένα ακόμη χρόνο, πάρθηκε από τον ίδιο τον Ραζβάν Λουτσέσκου και εισηγήθηκε στον Ζοσέ Μπότο...

Η αλήθεια για την επιλογή Εμπραλίτζε στην Ανόρθωση!

Ο Άβτο Εμπραλίτζε αποτελεί από σήμερα το νέο μεταγραφικό απόκτημα της Ανόρθωσης μετά τους Πάντσεον και Νεόφυτο Μιχαήλ. Εκκρεμούν ακόμα οι ανακοινώσεις για τους...

Νέο μετάλλιο στο Οράν / Χάλκινος και ο Χοίρας

Συνεχίζονται οι επιτυχίες για την αποστολή της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής στους Μεσογειακούς Αγώνες του Οράν της Αλγερίας, καθώς το βράδυ της Τρίτης (28/06) κερδίσαμε...

Γκισλέιν Μάξγουελ: Η μαστροπός του Επστάιν καταδικάστηκε σε 20ετή κάθειρξη για σεξουαλικά εγκλήματα

Ο Τζέφρι Έπσταϊν βρέθηκε νεκρός στη φυλακή λίγο μετά την απαγγελία κατηγοριών για φερόμενη εμπλοκή σε κύκλωμα sex trafficking ανήλικων κοριτσιών - Η Μάξγουελ...

Advertorials