MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Advertisement

Sponsored by exness

Ελεύθερη και πάλι η καλλιέργεια και εμπορία βιομηχανικής κάνναβης στην Κύπρο – Μετά το χθεσινό «πράσινο» του Υπουργικού Συμβουλίου σε σχετικό νομοσχέδιο, αρχίζει στη Βουλή συζήτηση για τους κανονισμούς που θα ρυθμίζουν την καλλιέργεια της… παρεξηγημένης κλωστικής κάνναβης

Advertisement

Η έγκριση του νομοσχεδίου αποτελεί εναρμονιστική πράξη, καθώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση η καλλιέργεια και εμπορία αυτής της κάνναβης επιτρέπεται.

Πέρα από το επίμαχο συνθετικό «κάνναβη», η κλωστική ή βιομηχανική κάνναβη δεν έχει κανένα άλλο κοινό με την ινδική κάνναβη. Το είδος αυτό, που είναι κοινώς παραδεκτό ότι είναι ακίνδυνο, βρίσκει πλήθος βιομηχανικών εφαρμογών, ενώ αναμένεται να προσφέρει μια αξιόπιστη και κερδοφόρα εναλλακτική πρόταση στους Κύπριους αγρότες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η βιομηχανική κάνναβη είναι διαφορετικό φυτό, με διαφορετικό σπόρο από αυτό της ιατρικής κάνναβης, η καλλιέργεια και εμπορία της οποίας στο νησί θα εξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Μιλώντας μετά τη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού, ο κ. Κουγιάλης μίλησε χθες «για πολύ αυστηρούς κανονισμούς, οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη της οποιασδήποτε καλλιέργειας από τη στιγμή που εισάγεται ο σπόρος στην Κύπρο μέχρι και τη στιγμή που θα διατεθεί το φυτό στην αγορά».

Η ΕΕ ενισχύει αγρότες και επιχειρήσεις μεταποίησης

Από το 1990 η Ευρωπαϊκή Ενωση (Οδηγία 1308/1990) έχει αναγάγει την κάνναβη σε μία από τις πλέον προνομιούχες καλλιέργειες. Συγκεκριμένα, η EE ενισχύει τους παραγωγούς για την καλλιέργεια ορισμένων ποικιλιών κάνναβης που προορίζονται για την παραγωγή ινών.

Βασική προϋπόθεση είναι η περιεκτικότητα των φυτών σε τετραϋδροκανναβινόλη να μην υπερβαίνει το 0,2%. Για τη χορήγηση της ενίσχυσης αυτής απαιτείται επίσης η σύναψη σύμβασης για τη μεταποίηση του προϊόντος. Παράλληλα, προβλέπεται και ενίσχυση για τους μεταποιητές.

Περδίκης: Ιστορική η απόφαση

Μιλώντας στη Cyprus Times, ο Γιώργος Περδίκης εξέφρασε ικανοποίηση για την έγκριση του νομοσχεδίου από το Υπουργικό Συμβούλιο, χαρακτηρίζονται την απόφαση ως «ιστορική».

«Θετικό στοιχείο το ότι επιτέλους απαλλάσσεται η Κύπρος από μια απαγόρευση, η οποία ήταν αναχρονιστική και δεν είχε σχέση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», ανέφερε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, τονίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν για να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη.  

Ο Γιώργος Περδίκης εξέφρασε τη θέση ότι πρέπει καταρχήν να βελτιωθεί το σχετικό νομοθέτημα, «γιατί όπως το είδαμε εμείς στο διάλογο που πραγματοποιήθηκε με το Υπουργείο, έχει πάρα πολλές προϋποθέσεις και πολλά αυστηρά μέτρα, αδικαιολόγητα θα έλεγα, που για να μπορέσει να το εφαρμόσει κάποιος αγρότης θα αναγκαστεί να ανεβάσει παρά πολύ το κόστος παραγωγής. Δηλαδή θα έχει μεν το δικαίωμα τα καλλιεργήσει την κλωστική κάνναβη, αλλά θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να το κάνει, γιατί θα του στοιχίζει πάρα πολλά και δεν  θα αντισταθμίζεται με την επιδότηση που παίρνει από την ΕΕ».

Παράγει περισσότερα από 25.000 προϊόντα

Η κλωστική κάνναβη καλλιεργείται παγκοσμίως, όντας μία ποικιλία με διεθνώς αναγνωρισμένες οικολογικές ιδιότητες και το σύνολο του υπέργειου μέρους του είναι πλήρως αξιοποιήσιμο και μπορεί να παράγει περισσότερα από 25.000 προϊόντα όπως ίνες για υφαντά, χαρτί, οικοδομικά υλικά, χρώματα-βερνίκια βαφές, είδη κοσμητικής, φαγητό και συμπληρώματα διατροφής, ενέργεια, βελτιωτικά εδάφους κ.ά.

Είναι φυτό που αναπτύσσεται με μεγάλη ταχύτητα, μέσα σε 6 μήνες φτάνει σε ύψος τα 6 μέτρα. Στον Καναδά καλλιεργούνται 24 ποικιλίες που φτάνουν σε ύψος 2-4,5 μέτρα.

Τα μέρη του φυτού που χρησιμοποιούνται από αυτό το φυτό είναι οι σπόροι και το έλαιο που περιέχουν. Επίσης, οι βλαστοί του για την παραγωγή νημάτων που χαρακτηρίζονται από τη μεγάλη τους αντοχή και οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την παραγωγή σχοινιών, υφασμάτων, αλλά και χαρτιού αλλά και ως υλικό κατασκευών (μονωτικό).

Το φυτό της κλωστικής κάνναβης φτάνει έως και τα έξι μέτρα ύψος και η ίνα του είναι ιδιαίτερα ανθεκτική. Ενώ ένα νωπό βαμβακερό ύφασμα κάποια στιγμή θα μουχλιάσει, ένα νωπό κανναβικό ύφασμα δεν θα μουχλιάσει ποτέ. Είναι ενδεικτικό ότι από κάνναβη παράγεται και ο καμβάς, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για δεκαετίες στα πανιά των πλοίων.

Εκτός από ίνες για υφαντά, σχοινιά, σπάγκους και υλικά μονώσεων από το υπέργειο μέρος της φυτείας, η κάνναβη παράγει και πλήθος άλλων προϊόντων. Από την ξυλώδη μάζα μπορεί να παραχθεί χαρτί υψηλής ποιότητας (η κάνναβη παράγει τέσσερις φορές περισσότερες ίνες ανά στρέμμα από τα δέντρα, ενώ ο πολτός της δεν περιέχει τα τοξικά υποπροϊόντα του κομμένου ξύλου), μοριοσανίδες, υλικά μονώσεων (οι ίνες κάνναβης έχουν άριστες ηχομονωτικές και θερμομονωτικές ιδιότητες) και οικοδομής. Από την εντεριώνη των στελεχών, υλικά για στρώμνη αλόγων ιππασίας και μικρών οικιακών ζώων. Από τους σπόρους, τροφή ωδικών πτηνών (κανναβούρι), έλαιο για καλλυντικά, σαπούνια, κτηνοτροφές, βερνίκια κ.ά. Με ό,τι μένει μετά την επεξεργασία, μπορούν να παρασκευαστούν βελτιωτικά εδάφους καλλωπιστικών και κηπευτικών φυτών. Ο πολτός της, τέλος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως καύσιμη ύλη.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network