MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Καλημέρα και τα Φώτα! Εορτασμοί από την Πάφο μέχρι… την Καρπασία

Advertisement

Sponsored by exness

Η Κύπρος τιμάει σήμερα τα Θεοφάνεια – Λειτουργία σε όλους τους καθεδρικούς ναούς της ελεύθερης Κύπρου – Επίκεντρο των εορτασμών η Πάφος – Θεοφάνια και στην κατεχόμενη Αγία Τριάδα

Advertisement

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα θα τιμήσει και φέτος η Κύπρος τα Θεοφάνεια, αναβιώνοντας έθιμα και παραδόσεις.

Τα Θεοφάνεια είναι μεγάλη ετήσια χριστιανική εορτή της ανάμνησης της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή. Πρόκειται για την τρίτη και τελευταία εορτή του δωδεκαημέρου, που ξεκίνησε από την παραμονή των Χριστουγέννων.

Το όνομα προκύπτει από την φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας που συνέβη σύμφωνα με τρεις σχετικές ευαγγελικές περικοπές. Η εορτή των Θεοφανείων λέγεται επίσης και Επιφάνεια και Φώτα ή Φωτά ή Εορτή των Φώτων.

Εορτασμοί σε όλες τις πόλεις

Σε όλους τους καθεδρικούς ναούς της ελεύθερης Κύπρου θα τελεστεί λειτουργία ενώ στη συνέχεια σε όλες τις πόλεις θα πραγματοποιηθεί τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού.

Στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου το επίκεντρο των εορτασμών  των Θεοφανείων. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος θα προστεί της αρχιερατικής θείας λειτουργίας και ακολούθως θα τελέσει τον αγιασμό, με τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο.

Στη συνέχεια θα τελεστεί από τον Αρχιεπίσκοπο η ακολουθία της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου. Μετά τη Θεία Λειτουργία στις 09:30 θα σχηματιστεί πομπή, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Πάφου, με κατεύθυνση το Λιμανάκι Κάτω Πάφου.

Τελετές κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού θα τελεστούν επίσης στα λιμανάκια Λατσιού και Αγίου Γεωργίου Πέγειας όπως επίσης και στο λιμανάκι Κάτω Πύργου Τηλλυρίας.

Λεμεσός

Με την ευκαιρία της εορτής των Θεοφανίων του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, o Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου θα προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Νάπας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Πανιερώτατος μαζί με τις Αρχές της πόλης των επισήμων του κλήρου και του λαού θα κατευθυνθούν με πομπή προς την αποβάθρα του Παλαιού Λιμανιού όπου θα γίνει η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και ο Καθαγιασμός των υδάτων.

Λάρνακα

Στην πόλη του Ζήνωνος, τη Λάρνακα, η ακολουθία θα τελεσθεί στη Βυζαντινή και Βασιλική Εκκλησία του Αγίου Λαζάρου και ο Μεγάλος Αγιασμός από τον Επίσκοπο Αρσινόης Νεκτάριο. Θα ακολουθήσει πομπή προς τη μεγάλη αποβάθρα για την καθιερωμένη κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.

Στο Ζύγι ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Τριμυθούντος κ. Βαρνάβας θα λειτουργήσει και κηρύξει στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα  και ακολούθως θα προστεί της επίσημης τελετής του αγιασμού των υδάτων και της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στο αλιευτικό καταφύγιο Ζυγίου.

Στη Λευκωσία

O Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Στροβόλου μας προσκαλούν στον Αγιασμό των Υδάτων που θα γίνει την Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 11:30 π.μ. στη λίμνη του Πάρκου Ακροπόλεως από τον Θεοφιλέστατο Χωρεπίσκοπο Νεαπόλεως κ Πορφύριο και τους ιερείς του ιερού ναού Αγίου Δημητρίου Ακροπόλεως.  Μετά τον Αγιασμό των Υδάτων θα προσφερθούν ζεστοί λουκουμάδες.

 

Θεοφάνια και στην κατεχόμενη Αγία Τριάδα

Στην κατεχόμενη Αγία Τριάδα στην Καρπασία θα τελεστεί φέτος ο εορτασμός των  Θεοφανίων, προϊσταμένου του Επισκόπου Καρπασίας Χριστοφόρου, ο εορτασμός των Θεοφανίων.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα γίνει ο καθιερωμένος καθαγιασμός των υδάτων στον κολπίσκο που βρίσκεται απέναντι από το αρχαίο εκκλησάκι του Αγίου Θύρσου στη Γιαλούσα.

 

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network