MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Και τώρα… Εδαφικό στο Mont Pèlerin της Ελβετίας

Advertisement

Sponsored by exness

Η απόφαση για συζήτηση του Εδαφικού στο Mont Pèlerin της Ελβετίας ελήφθη μετά από μαραθώνια συνάντηση των δύο ηγετών

Advertisement

Οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα συνεχιστούν στην Ελβετία από τις 7 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου, αποφάσισαν την Τετάρτη το βράδυ οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, αναφέρει ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την πολύωρη συνάντηση που είχαν οι ηγέτες στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού.

Η συζήτηση στην Ελβετία θα επικεντρωθεί στο εδαφικό και σε όλα τα άλλα ζητήματα που εκκρεμούν αλληλένδετα.

«Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, κ. Μουσταφά Ακιντζί, και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης κ. Νίκος Αναστασιάδης, αποφάσισαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες για το Κυπριακό στο Μοντ Πελερίν, στην Ελβετία, από τις 7 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου. Αυτή η εντατική εβδομάδα διαπραγματεύσεων θα πραγματοποιηθεί κάτω από την αιγίδα του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε,» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η συνάντηση, σημειώνεται, «θα επικεντρωθεί στο κεφάλαιο του εδαφικού καθώς και σε όλα τα άλλα εκκρεμούντα ζητήματα αλληλένδετα. Οι ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα η συνάντησή τους στην Ελβετία να προετοιμάσει το έδαφος για την τελευταία φάση των συνομιλιών, σύμφωνα με την κοινή τους δέσμευση να κάνουν ότι είναι δυνατό ώστε να φτάσουν σε συμφωνία εντός του 2016.»

Δεδομένου ότι οι ηγέτες έχουν συμπληρώσει τις συζητήσεις τους πριν τη συνάντηση της Ελβετίας, έχουν δώσει οδηγίες στους διαπραγματευτές να πραγματοποιήσουν εκείνοι τη συνάντηση της 31ης Οκτωβρίου, που ήταν προγραμματισμένη να γίνει μεταξύ των δύο ηγετών.

Οι δύο ηγέτες, αναφέρει η δήλωση των ΗΕ, «επιθυμούν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους προς την κυβέρνηση της Ελβετίας για τη γενναιοδωρία της να προσφερθεί να φιλοξενήσει αυτό το γεγονός.»

Οι ηγέτες θα συνοδεύονται στην Ελβετία από τις διαπραγματευτικές τους ομάδες και εμπειρογνώμονες επί των θεμάτων που θα συζητηθούν.

ΠτΔ: Στόχος η συζήτηση του εδαφικού και όλων των πιθανών εκκρεμοτήτων

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στόχος θα είναι η συζήτηση του εδαφικού αλλά και η διασταυρούμενη συζήτηση όλων των πιθανών εκκρεμοτήτων.

Σε ερώτηση ποιοι θα συμμετέχουν σ` αυτή τη συνάντηση, απάντησε ότι κάθε ηγέτης θα έχει μαζί του τη διαπραγματευτική του ομάδα.

Σε άλλη ερώτηση για πληροφορίες για αίτημα του Μουσταφά Ακιντζί για συμμετοχή εκπροσώπου της Τουρκίας, απάντησε αρνητικά. «Όχι, δεν υπάρχει καμιά ανάλογη συμμετοχή ή παρουσία», είπε.

Ερωτηθείς αν θα τον συνοδεύσουν οι πολιτικοί αρχηγοί, ανέφερε ότι αυτό θα αποφασιστεί στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου.

Σε ερώτηση για την ώρα που διήρκεσε η συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι «σε κάποιο βαθμό ήταν μακρά. Μετά ακολούθησε μια πιο φιλική ατμόσφαιρα και γενικότερη συζήτηση».

Αλλά, πρόσθεσε, «αποφασίστηκε, αφού έγινε η εκτίμηση των μέχρι σήμερα δεδομένων, η μετάβαση στην Ελβετία και πιο συγκεκριμένα στο Mont Pèlerin όπως λέγεται».

Σε ερώτηση για τη συζήτηση και άλλων κεφαλαίων στη συνάντηση όπου υπάρχουν εκκρεμότητες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «θα επικεντρωθεί όπως θα λέει και η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών στο εδαφικό, χωρίς να αποκλείεται ή – αν θέλετε – και σαν επακόλουθο είναι να συζητηθούν και άλλα θέματα».

Παραδείγματος χάριν, πρόσθεσε, «το περιουσιακό είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τις εδαφικές αναπροσαρμογές, όπως και κάποιες εκκρεμότητες». Ο χρόνος από τις 7 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου θα αξιοποιηθεί για συζήτηση του Κυπριακού με προτεραιότητα το εδαφικό, σημείωσε.

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι η τουρκική πλευρά συνδέει το εδαφικό με το θέμα της ασφάλειας ακόμη και με την εκ περιτροπής προεδρία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε: «Νομίζω να μην εικάζουμε και να τίθενται προϋποθέσεις που δεν ετέθησαν και δεν υπάρχουν».

Σε ερώτηση αν θα τον συνοδεύσει τελικά η πολιτική ηγεσία σ` αυτό το ταξίδι, ανέφερε ότι «αυτό θα το αποφασίσουμε πιστεύω την Κυριακή όταν θα ενημερώσω τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου».

Σε άλλη ερώτηση για τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί, ανέφερε ότι «έχω πει ότι έπρεπε να ακούσετε και ότι βεβαίως μου επιτρέπεται χάριν διατήρησης της εχεμύθειας και του στόχου επιτυχίας των συνομιλιών. Οι δημόσιες ανακοινώσεις ή τα πολλά λόγια δεν νομίζω να βοηθούν».

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε σήμερα ότι θα πρέπει να αποφασίσει αν θα είναι ο ηγέτης της ενωμένης Κύπρου ή αν θα διαπραγματεύεται βλέποντας προς τις προεδρικές εκλογές και αν το συζήτησαν αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν το είχα υπόψη μου όταν συναντηθήκαμε αλλά έχω αποδείξει ότι αυτό που με ενδιαφέρει είναι να δω την πατρίδα μου να επανενώνεται, να απαλλάσσεται από τον κατοχικό στρατό και ουδόλως έλαβα ποτέ υπόψη είτε Προεδρικές, είτε τις όποιες εκλογές».

Το έχω αποδείξει, ανέφερε, «και δεν θα έπρεπε να τίθεται εν αμφιβόλω από τον κ. Ακιντζί όταν το 2004 τόλμησα, ενάντια στο ρεύμα, να υποστηρίξω το τότε σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών». Συνεπώς, πρόσθεσε, «δεν είμαι υπό αμφισβήτηση και δεν δέχομαι να είμαι υπό αμφισβήτηση από τον οποιονδήποτε».

Ακιντζί: Σημείο καμπής η Ελβετία,

Ως πάρα πολύ σημαντική χαρακτήρισε ο Μουσταφά Ακιντζί τη συνάντηση στην Ελβετία γιατί “δεν θα ήταν ψέμα να πω ότι θα μας φέρει ένα στάδιο πριν το τέλος προς το στόχο που έχουμε θέσει”.

Θεωρεί, συνέχισε, ότι η Ελβετία θα μπορέσει να αποτελέσει σημείο καμπής για να μπορέσουν να ζωντανέψουν τη δέσμευση που ανέλαβαν μαζί οι δύο ηγέτες για το τέλος του 2016. “Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μπορέσουμε να αφήσουμε ένα καλύτερο μέλλον ιδιαίτερα στις νέες γενιές, στις κοινότητες του νησιού και πλέον να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα σε αυτό το πολύχρονο πρόβλημα. Είμαστε αποφασισμένοι και πιστεύουμε σε αυτό”.

Ο Τ/κ ηγέτης μίλησε και για τις απαραίτητες προϋποθέσεις που είναι η πολιτική ισότητα, η ελευθερία, η ασφάλεια των Τ/κ. Αυτό, συνέχισε, δεν το θέλουν μόνο για τους ίδιους αλλά και για την ε/κ κοινότητα.

Έμεινε, ανέφερε, ο Νοέμβριος και ο μισός Δεκέμβρης αφού μετά ξεκινάνε οι γιορτές για να εργαστούν και ένα θετικό αποτέλεσμα στην Ελβετία σημαίνει ότι πολύ σύντομα θα γίνει και μια πενταμερής διάσκεψη. Χαρακτήρισε δε θετική εξέλιξη το ότι θα μεταβούν στην Ελβετία και δήλωσε ότι θα μεταβούν εκεί με θετικές προθέσεις και σκέψεις.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network