MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Και στο τέλος ΜΗΔΕΝ! Η επόμενη μέρα

Advertisement

Sponsored by exness

Σε νέες περιπέτειες το Κυπριακό – Η τουρκική αδιαλλαξία δεν άφησε κανένα περιθώριο ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, με αποτέλεσμα η διαδικασία στο Crans Montana να ναυαγήσει – Με βαριά καρδιά η επιστροφή στην Κύπρο και η επόμενη ημέρα

Advertisement

Ούτε η παρουσία Γκουτέρες στο ελβετικό θέρετρο στάθηκε ικανή για την άρση του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις. Το δεκαήμερο των διαβουλεύσεων ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα με το χειρότερο τρόπο. Χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Η επόμενη ημέρα βρίσκει την ε/κ πλευρά μουδιασμένη και προβληματισμένη, καθώς η διαδικασία οδηγείται πια σε επικίνδυνα μονοπάτια. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα μέλη της ε/κ αντιπροσωπείας επιστρέφουν το μεσημέρι στην Κύπρο.

Το ναυάγιο επήλθε εξαιτίας της επιμονής της τουρκικής πλευράς στην παραμονή εγγυήσεων και στρατευμάτων για 15 χρόνια με ρήτρα αναθεώρησης και όχι κατάληξης. Κάτι που ο ΓΓ του ΟΗΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, απέρριψε κατηγορηματικά.

Στο εδαφικό η τ/κ πλευρά αποδέχθηκε επιστροφή μόνο μέρους της Μόρφου, επικαλούμενη τα αναπτυξιακά έργα που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην περιοχή. Η τουρκική πλευρά πρότεινε όπως συμφωνία να γίνει πρωτογενές δίκαιο και αξίωνε ίση μεταχείριση Ελλήνων και Τούρκων πολιτών μετά τη λύση, επιμένοντας και στις τέσσερις ελευθερίες.

Δεν είναι το τέλος του δρόμου

Το αποψινό αποτέλεσμα δεν είναι σε καμιά απολύτως περίπτωση μια θετική εξέλιξη, αλλά δεν είναι και το τέλος του δρόμου, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης θα ενισχύσει τις προσπάθειες του, έτσι ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας.

Ολόκληρη η δήλωση Χριστοδουλίδη: «Δυστυχώς δεν υπήρξε αποτέλεσμα από την παρούσα προσπάθεια, λόγω της εμμονής της τουρκικής πλευράς για συνέχιση της Συνθήκης των Εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην Κύπρο, καθώς επίσης και της παραμονής τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο.

Πέραν των τουρκικών θέσεων στο κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, οι τουρκικές θέσεις που εκφράστηκαν για τα υπόλοιπα των κεφαλαίων, όχι μόνο ξεφεύγουν από το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά ήταν τέτοιες που σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πρώτη μέρα της παρουσίας του στο Κραν Μοντανά υπέβαλε συγκεκριμένες και περιεκτικές προτάσεις στη βάση και των ιδεών του ΓΓ, έτσι ώστε αν γίνονταν αποδεκτές να ανοίξει ο δρόμος για μια συνολική λύση του Κυπριακού. Συγκεκριμένες γραπτές προτάσεις οι οποίες αντιμετώπιζαν και τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων χωρίς φυσικά να παραγνωρίζουν τις ανησυχίες της ελληνοκυπριακής κοινότητας.

Συγκεκριμένη γραπτή πρόταση για το κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων υπέβαλε και η Ελληνική Κυβέρνηση η οποία κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στο Κραν Μοντανά παρουσιάστηκε με εποικοδομητική διάθεση και προσέγγιση για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί να εκφράσει την ικανοποίησή του για την άριστη συνεργασία τόσο με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών που βρισκόταν στο Κραν Μοντανά όλες αυτές τις μέρες όπως φυσικά και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό με τον οποίον βρισκόταν σε συνεχή επαφή.

Το αποψινό αποτέλεσμα δεν είναι σε καμιά απολύτως περίπτωση μια θετική εξέλιξη, αλλά δεν είναι και το τέλος του δρόμου.

Η απαράδεκτη παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Κύπρου και ο Πρόεδρος θα ενισχύσει τις προσπάθειες του έτσι ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί ταυτόχρονα να ευχαριστήσει τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών που με την εδώ παρουσία του και τον τρόπο προσέγγισης στα εκκρεμούντα θέματα απέδειξε ότι αντιλαμβάνεται τις αρχές εκείνες που πρέπει να διέπουν μια συνολική λύση του Κυπριακού για ένα κράτος το οποίο είναι και θα συνεχίσει να είναι και μετά από μια ενδεχόμενη λύση, κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Βαθιά απογοητευμένος ο Γκουτέρες

«Λυπάμαι να σας ενημερώσω ότι παρά την πολύ ισχυρή δέσμευση και προσπάθεια όλων των αντιπροσωπειών και των διαφόρων μερών η Διάσκεψη για την Κύπρο ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνει δυνατό να φθάσουμε σε συμφωνία», δήλωσε αμέσως μετά την ολοκλήρωση του δείπνου ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, διευκρίνισε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αναπτυχθούν άλλες πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί το κυπριακό πρόβλημα», όμως αυτή η Διάσκεψη ολοκληρώθηκε δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα. «Τα Ηνωμένα Έθνη πάντα βρίσκονται στη διάθεση των πλευρών», πρόσθεσε.

Νίπτει τας χειρας

Με τη σειρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου «φόρτωσε» με ευθύνες την ελληνική και ε/κ πλευρά για το ναυάγιο. Στις δικές του δηλώσεις έκανε λόγο για εποικοδομητική στάση της τουρκικής πλευράς και επεσήμανε την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών για επίτευξη λύσης του Κυπριακού.

Υποστήριξε ότι η αποτυχία δείχνει την αδυναμία επίτευξης μιας διευθέτησης μέσα στις παραμέτρους της Αποστολής των Καλών Υπηρεσιών, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να επιμείνουμε σ’ αυτές.

Το όνειρο παραμένει ζωντανό

«Δεν ήταν δυνατόν να γίνουν αποδεκτά παρεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας σε όλη τη μεγαλόνησο. Το όνειρο και σχέδιο λύσης του Κυπριακού παραμένει ζωντανό», έγραψε στο twitter ο Νίκος Κοτζιάς.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network