MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Καδής: Με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση οι αλλαγές στην Παιδέια

Advertisement

Sponsored by exness

Στις μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, αναφέρθηκε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσε  η ΟΕΛΜΕΚ με το Β΄ Περιφερειακό Γυμνάσιο Λευκωσίας για τη Διεθνή Ημέρα Εκπαιδευτικού

Advertisement

Όπως είπε ο κ. Καδής, “θέλοντας να στηρίξουμε και να ενδυναμώσουμε όλους τους εκπαιδευτικούς μας και να συμβάλουμε στην περαιτέρω ποιοτική βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης προς τους μαθητές μας, ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, εφαρμόζουμε από φέτος σειρά μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονιστικών αλλαγών”.

Ανέφερε ότι “από το Σεπτέμβριο εφαρμόζουμε νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα για τη Δημοτική και τη Μέση Εκπαίδευση” και εξήγησε ότι “οι μαθητές της Α΄ λυκείου επιλέγουν μία από τις τέσσερις Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, ώστε να βοηθηθούν στην επιλογή Κατεύθυνσης σπουδών, στην Β΄ και Γ΄ τάξη”.

Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι “στα πλαίσια αυτών των αλλαγών δημιουργούνται νέα δεδομένα πρόσβασης στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, διορθώνοντας στρεβλώσεις του παρελθόντος ενώ ενισχύεται και διευρύνεται ο θεσμός των Μουσικών και Αθλητικών σχολείων τα οποία λειτουργούν πλέον σε όλες τις επαρχίες”.

Πρόσθεσε ότι “η προσπάθεια εκσυγχρονισμού των Αναλυτικών Προγραμμάτων όλων των μαθημάτων, ενδυναμώνεται σε μια συνεχή προσπάθεια, με την αναδόμησή τους στη βάση των Δεικτών Επιτυχίας και των Δεικτών Επάρκειας, ενώ η διδασκαλία προσανατολίζεται γύρω από τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις αξίες που πρέπει να παίρνει ο μαθητής από κάθε μάθημα και όχι στην απομνημόνευση των σελίδων του βιβλίου”.

Ο κ. Καδής είπε ότι “καθοριστικής σημασίας πολιτική, την οποία προωθούμε πιλοτικά από φέτος αποτελεί η Επαγγελματική Μάθηση των Εκπαιδευτικών και για πρώτη φορά υιοθετούμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής για το θέμα αυτό, με τον συντονισμό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Ανέφερε ότι “τομή στα εκπαιδευτικά δρώμενα της Κύπρου αποτελεί και το Νέο Σχέδιο Διορισμών στη Δημόσια Εκπαίδευση ενώ βρίσκεται επίσης υπό μελέτη και διαμόρφωση το Νέο Σύστημα Αξιολόγησης των Εκπαιδευτικών και του Εκπαιδευτικού Έργου, μέσω του οποίου ο εκπαιδευτικός θα τυγχάνει συνεχούς στήριξης και ενίσχυσης καθώς και αντικειμενικής αξιολόγησης”.

Ο Υπουργός Παιδείας στον χαιρετισμό του είπε ότι “σύντομα αρχίζει επίσης ο διάλογος επί των εισηγήσεων της Επιτροπής για τις Παγκύπριες Εξετάσεις, η έκθεση της οποίας ήδη έχει δοθεί στις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις προς μελέτη”.

Παράλληλα, “το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε ολοκληρωμένη στρατηγική, η οποία αποσκοπεί στην αναβάθμιση της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, Ομάδα Εργασίας στο ΥΠΠ έχει παραδώσει τα Νέα Ωρολόγια και Αναλυτικά Προγράμματα για τις Τεχνικές Σχολές, τα οποία, μετά από την απαραίτητη διαβούλευση αναμένεται να εφαρμοστούν από την επόμενη σχολική χρονιά”.

Όπως είπε ο Υπουργός Παιδείας, “ενισχύεται ο θεσμός του Συστήματος Μαθητείας, ο οποίος από φέτος βρίσκεται στο σύνολό του υπό την ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, ενώ τα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης αναβαθμίζονται σε σχολές Τριτοβάθμιας  Εκπαίδευσης με καθαρά επαγγελματική κατεύθυνση”.

Σημείωσε ότι “στη διαμόρφωση αλλά κυρίως στην εφαρμογή των πολιτικών αυτών, καθοριστικός είναι ο ρόλος των εκπαιδευτικών μας” τους οποίους και ευχαρίστησε “που συμβάλλουν στην υλοποίηση των πιο μεταρρυθμίσεων” λέγοντας ότι “τα νέα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα, καθώς και η ίδια η σύνθεση της σύγχρονης κοινωνίας, δημιουργούν νέες προκλήσεις για τους εκπαιδευτικούς, οι οποίες υπερβαίνουν κατά πολύ τις παραδοσιακές προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει ένας εκπαιδευτικός σε προηγούμενες δεκαετίες”.

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Παιδείας, κάλεσε τους εκπαιδευτικούς, να συνεχίσουν το έργο τους, προσφέροντας υψηλού επιπέδου ποιοτική εκπαίδευση, “έχοντας ως έρεισμα την ελληνική μας παιδεία, η οποία είναι θεμελιωμένη σε πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά”.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

Ο ΣΠΙΛΕΦΣΚΙ

ShootandGoal