MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Kαδής: Η διαδικασία για την απόσπαση της δασκάλας είχε αδυναμίες

Advertisement

Sponsored by exness

Την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας σε σχέση με ενέργειες του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή για απόσπαση εκπαιδευτικού στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΜΑΕΕ) στις Βρυξέλλες και την “πιθανή διασπάθιση δημόσιου χρήματος”, συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου

Advertisement

Η Επιτροπή ξεκίνησε σήμερα τη συζήτηση του πιο πάνω θέματος μετά από πρόταση των βουλευτών του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου, Στέφανου Στεφάνου και Σκεύης Κούτρα Κουκουμά.Στη συνεδρίαση, η οποία άρχισε στις 11.00 και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 14:00, παρέστησαν ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Αίγλη Παντελάκη, ο Διευθυντής του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών Κύπρος Κυπριανού και εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών.

Kαδής: Η διαδικασία είχε αδυναμίες 

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, είπε ότι για την κάλυψη των αναγκών ζήτησαν μία επιπρόσθετη θέση και πρόσθεσε ότι δεν πήραν ποτέ απάντηση από το Υπουργείο Εξωτερικών ως προς το αν θα μπορούσαν να προχωρήσουν και για την κάλυψη πολύ πιεστικών αναγκών αποφάσισαν να καλύψουν με ένα συγκεκριμένο εναλλακτικό τρόπο αυτές τις ανάγκες.

«Αναγνωρίζουμε – και δεν είναι ντροπή κάποιος να αναγνωρίζει και αδυναμίες- ότι σε αυτή μας την προσπάθεια, στην προσπάθεια μας να εξυπηρετήσουμε το δημόσιο συμφέρον, η διαδικασία που ακολουθήθηκε είχε κάποιες αδυναμίες. Τις αναγνωρίσαμε και από τον Μάρτιο του 2016 το Υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία, ουσιαστικά, αναγνώριζε αυτές τις αδυναμίες και επεσήμανε ότι θα συμμορφωθεί πλήρως με τις υποδείξεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και αυτό έκανε. Στα πλαίσια αυτής της συμμόρφωσης έγινε μια ανοιχτή προκήρυξη με διάφανες διαδικασίες, η οποία κατέληξε στην πλήρωση της θέσης και σημειώνω ότι σε αυτή την διαδικασία επιλογής ο Υπουργός Παιδείας δεν είχε καμία εμπλοκή”, είπε.

Ήταν διαδικασία, πρόσθεσε, “η οποία εποπτευόταν από , όπου για πρώτη φορά για σκοπούς διαφάνειας, συμμετείχαν Πρόεδροι Οργανισμών εκτός του Υπουργείου, ακριβώς για να δώσουμε το στίγμα της διαφάνειας της όλης διαδικασίας. Η συντριπτική πλειονότητα των μελών, καμία σχέση δεν είχαν από τον πολιτικό χώρο από τον οποίο θέλουν κάποιοι να συνδέουν την όλη διαδικασία και αποφάσισε αυτή η Επιτροπή, στη βάση τεχνοκρατικών κριτηρίων, ομόφωνα να επιλέξει το άτομο που επέλεξε», ανέφερε.

Ο Υπουργός Παιδείας, είπε παράλληλα, ότι εξηγήθηκε πλήρως μέσα στην Επιτροπή η όλη διαδικασία.«Απ’ εκεί και πέρα, όσα περισσότερα λέγονται νομίζω είναι περιττά. Με τα όσα λέχθηκαν, επίσης, εντός της Επιτροπής Ελέγχου νομίζω φάνηκε ξεκάθαρα ότι γενικότερα το πλαίσιο που ρυθμίζει τις αποσπάσεις λειτουργών στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία θα επανεξεταστεί γενικότερα”, σημείωσε.

Το Υπουργείο για την πλήρωση αυτής της θέσης, με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία θα μπορούσε, ανέφερε περαιτέρω, “χωρίς καμία προκήρυξη, χωρίς καμία ανοικτή διαδικασία, χωρίς συνεντεύξεις, να επιλέξει το άτομο που το ίδιο το Υπουργείο επιθυμούσε για πλήρωση της θέσης. Αυτό έγινε και στο παρελθόν τόσο από το Υπουργείο Παιδείας όσο και από όλα τα άλλα Υπουργεία. Παρά ταύτα, εμείς για σκοπούς διαφάνειας επιλέξαμε την ανοικτή διαδικασία, η οποία ολοκληρώθηκε με τον τρόπο που ολοκληρώθηκε”.

Είναι ξεκάθαρο, σημείωσε ο κ. Καδής, “ότι το δικό μας μέλημα ήταν να υπηρετήσουμε το δημόσιο συμφέρον και δεν έχουμε ούτε να φοβηθούμε ούτε να κρύψουμε τίποτα. Υπήρξαν ανακοινώσεις δημόσια, γι’ αυτό το θέμα, πολύ πριν αυτή η υπόθεση δει το φως το δημοσιότητας με τον τρόπο που την είδε».

Σε παρατήρηση ότι η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός εργαζόταν από το σπίτι της, ο κ. Καδής είπε ότι αυτό το σημείο ήταν αδυναμία και πρόσθεσε ότι ήταν μία από τις αδυναμίες της όλης της διαδικασίας, η οποία μόλις εντοπίστηκε, αναγνωρίστηκε με συγκεκριμένα μέτρα και διόρθωσης και εξυγίανσης.

Αιχμηρή απάντηση στην Ειρήνη Χαραμπίδου

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις της Βουλευτή του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραμπίδου ότι ο Υπουργός Παιδείας «βιάζει» τη νοημοσύνη τους και ότι από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή τεκμηριώνεται ότι ο Υπουργός Παιδείας εμπλέκεται σε ρουσφέτι, ο κ. Καδής είπε ότι η κ. Χαραλαμπίδου το πρώτο που έχει να κάνει θα έπρεπε να είχε την στοιχειώδη δεοντολογία να μην φύγει, μιάμιση ώρα πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίας και να κάτσει να ακούσει τις απαντήσεις και τις θέσεις του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, διότι αντιλαμβάνομαι έφυγε στο μέσο της συνεδρίας για να κάνει τις δηλώσεις της και να πει αυτά που είπε».

«Την ώρα, λοιπόν, που η κ. Χαραλαμπίδου έκανε τις δηλώσεις της, ξεστομίζοντας όλους αυτούς τους χαρακτηρισμούς και δείχνοντας και το ανάλογο επίπεδο, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού μέσα στην αίθουσα της Βουλής έδινε τεκμηριωμένες απαντήσεις. Και νομίζω όποιος βρισκόταν στην αίθουσα εύκολα θα μπορούσε να αντιληφθεί ότι το μοναδικό και κύριο μέλημα του Υπουργείου Παιδείας σε όλη αυτή την υπόθεση ήταν να καλύψει τις τεκμηριωμένες ανάγκες που συνδέονται με την εκπροσώπηση του στα κοινοτικά όργανα και με την διαχείριση των ευρωπαϊκών θεμάτων”.

Οι ανάγκες αυτές, πρόσθεσε, “απορρέουν από τον ίδιο τον στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου, ο οποίος κατατέθηκε εδώ και δύο χρόνια , άρα δεν είναι κάτι πρόσφατο ή συνδέεται με τη συγκεκριμένη προσπάθεια για πλήρωση δεύτερης θέσης και στη συνεδρία που προηγήθηκε δώσαμε πειστικά τεκμήρια γιατί ήταν απαραίτητη επιπρόσθετη στήριξη στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της ΕΕ. Στοιχεία και τεκμήρια τα οποία ανατρέπουν τις θέσεις που είχαν δει το φως της δημοσιότητας», συμπλήρωσε.

Για τις θέσεις, συνέχισε ο κ. Καδής, που είχαν εκφραστεί από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στην ΕΕ, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ουδέποτε έλαβε γνώση, παρά μόνο μέσα από επιστολή που έστειλε ο Γενικός Ελεγκτής αρκετούς μήνες μετά.

«Άρα δεν είχαμε εικόνα για το τι πίστευε το Υπουργείο Εξωτερικών γύρω από αυτή την υπόθεση και για να έχουμε την δυνατότητα με τα επιχειρήματα μας να ανατρέψουμε την όποια επιχειρηματολογία. Εμείς δώσαμε, πιστεύω, σήμερα πολύ πειστικά επιχειρήματα ως προς το γιατί απαιτείτο να κινηθούμε με επιπρόσθετη στελέχωση στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία. Η προσπάθεια για επιπρόσθετη στελέχωση του Υπουργείου στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία δεν τερματίζεται με την λήξη αυτή της υπόθεσης, συνεχίζεται και θα συνεχίσουμε να επιχειρηματολογούμε γιατί το δημόσιο συμφέρον, υπηρετείται καλύτερα με περαιτέρω ενίσχυση του Υπουργείου. Το Υπουργείο έχει μόλις 1 λειτουργό στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία. Έχουμε αρκετά Υπουργεία με τρεις, με πέντε, με δέκα λειτουργούς που συμμετέχουν σε πολύ μικρότερο αριθμό συμβουλίων από αυτό που συμμετέχει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού», πρόσθεσε.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, σε δηλώσεις της είπε ότι «κατέρρευσε ως χάρτινος πύργος «η φιλολογική προπηλάκιση», γιατί περί τούτου πρόκειται, του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού για τις ενέργειες πλήρωσης θέσης στη μόνιμη αντιπροσωπεία της ΕΕ στις Βρυξέλλες».

«Στην Επιτροπή Ελέγχου σήμερα με ειλικρίνεια και ανάληψη ευθύνης για τα όποια λάθη έγιναν από το Υπουργείο Παιδείας για ένα θέμα που πρέπει να τονίσουμε ότι τον απόλυτο λόγο έχει η αρμόδια αρχή, που είναι ο Υπουργός, όπως τον έχουν ακριβώς μέχρι σήμερα διαχρονικά όλα ανεξαιρέτως τα Υπουργεία. Άρα, δεν προκύπτει κανένα ποινικό θέμα απολύτως και θεωρούμε ότι τέτοιες παραπλανήσεις είναι εντελώς ανυπόστατες και παρωχημένες και ξεκάθαρο στόχο έχουν πολιτική στόχευση. Εφαρμόστηκε ξεκάθαρα μία διαφανής και αξιοκρατική διαδικασία στην συγκεκριμένη πρόσληψη από μία πενταμελής ανεξάρτητη επιτροπή, όχι υπηρεσιακή, αλλά από ανεξάρτητους θεσμούς, η πλειοψηφία της οποίας δεν πρόσκειται στον ΔΗΣΥ», συμπλήρωσε.Όπως είπε, ομόφωνα όλα τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν για την συγκεκριμένη υποψήφια ότι ήταν με διαφορά η καλύτερη και δεν υπήρχε καμία απολύτως πολιτική παρέμβαση.

Η κ. Δημητρίου είπε ότι ως ΔΗΣΥ έχουν εγγράψει σχετικό θέμα στη Βουλή για ενημέρωση της Επιτροπής Ελέγχου «γενικότερα για τις διαδικασίες αποσπάσεων στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας της ΕΕ στις Βρυξέλλες από το 2004, ημερομηνία ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ και εντεύθεν».

«Ζητήσαμε ακριβώς και το σχετικό κατάλογο αποσπάσεων από το 2004 για να ενημερωθεί ο κυπριακός λαός για όλες τις αποσπάσεις που γινόντουσαν, τα ζευγάρια των δημοσίων υπαλλήλων και όχι μόνο, κομματικά στελέχη τα οποία διορίζονταν με αποφάσεις αποκλειστικά και μόνο των αρμοδίων Υπουργών. Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί ότι θα εξετάσει όλες ανεξαιρέτως τις υποθέσεις μία προς μία και έχουν ακουστεί δυστυχώς πάρα πολλές και είναι μία ευκαιρία,επιτέλους, να θεσμοθετηθούν διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες», πρόσθεσε.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστερά – Νέες Δυνάμεις Ειρήνη Χαραλαμπίδου, σε δηλώσεις της είπε ότι ο κ. Καδής σήμερα ήταν στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής αλλά θα έπρεπε να τον είχαν ήδη στείλει σπίτι του.«Ο Υπουργός Παιδείας «βιάζει» τη νοημοσύνη μας. Από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή τεκμηριώνεται ότι ο Υπουργός Παιδείας εμπλέκεται σε ρουσφέτι. Το μήνυμα που πέρασε στα παιδιά; «Με κομματική ταυτότητα θα σας βολέψουν». Η εκπαιδευτικός που αποσπάστηκε, “είναι μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, δεν είναι οποιαδήποτε δασκάλα, είναι πολιτικό προσωπικό. Επικοινωνιακό πυροτέχνημα η «Χάρτα δεοντολογίας» του Προέδρου, αφού θωρακίζει τους Υπουργούς του ακόμα και στο ρουσφέτι», πρόσθεσε.

Η κ. Χαραμπίδου ανέφερε ότι οι δηλώσεις του κ. Καδή για αυξημένες ανάγκες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στη ΜΑΕΕ είναι ψευδείς ισχυρισμός, ο οποίος τεκμηριώνεται από την επιστολή του Πρέσβη κ. Κορνηλίου προς το Υπουργείο Εξωτερικών, ο οποίος απορρίπτει το αίτημα για δεύτερη θέση απόσπασης στην ΜΑΕΕ.

«Όσον αφορά δε την άρνηση να δώσουν αρχικά τα προσωπικά δεδομένα στον Γενικό Ελεγκτή ήταν ξεκάθαρα μια προσπάθεια να συγκαλύψουν τα δικά τους πεπραγμένα. Ο Φάκελος του Κενεβέζου χάθηκε, του Καδή όμως υπάρχει. Εισηγούμαστε να σταλεί στον Γενικό Εισαγγελέα μαζί με την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή. Βρέθηκε «Εξαίρετη» η δασκάλα λόγω προσόντων που απέκτησε κατά την παράνομη παραμονή της στις Βρυξέλλες. Ένας εμπαιγμός των υπολοίπων υποψηφίων και ως εκ τούτου έχουν υποχρέωση να επαναλάβουν την διαδικασία», συμπλήρωσε.

Ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου αναφέρθηκε λεπτομερώς στην έκθεση του της 26ης Αυγούστου 2016 σχετικά με την απόσπαση εκπαιδευτικού στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΜΑΕΕ) στις Βρυξέλλες.

Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών δεν μπόρεσαν να δώσουν ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου σαφή απάντηση σχετικά με το αν στάλθηκε επιστολή στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, με τις θέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών και του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στην ΕΕ σχετικά με την υπόθεση. Επιφυλάχθηκαν να στείλουν γραπτώς την απάντηση τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network