MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

«Καμπανάκι» Τούρκου Γεωλόγου: «Προσοχή στα Άδανα και στην Κύπρο»

Advertisement

Sponsored by exness

Ο γεωεπιστήμονας, Δρ. Νατζί Γκορούρ, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών, προειδοποίησε για ισχυρές εντάσεις σε Κύπρο και Άδανα.

Τούρκος Γεωλόγος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου μετά τον σεισμό των 6,4 ρίχτερ που σημειώθηκε στην επαρχία Χατάι το βράδυ της Δευτέρας (20.02). Από τον σεισμό αυτό, τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους, τραυματίστηκαν 294 άτομα εκ των οποίων οι 18 είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Advertisement

Σε ανάρτηση του, στα κοινωνικά δίκτυα, ο Δρ Νατζί Γκορούρ αναφέρει πως «μετά τους σεισμούς στο Καχραμανμαράς, περιμέναμε σεισμούς αυτού του μεγέθους στο Χατάι και στα Άδανα. Το είχαμε ανακοινώσει, εγώ, ο Τζελάλ Σενγκιόρ (σ.σ. Τούρκος γεωλόγος) και άλλοι γεωεπιστήμονες. Συνέβη στο Καχραμανμαράς. Πρέπει να είμαστε προσεχτικοί και στα Άδανα και στην Κύπρο. Αυτές οι προειδοποιήσεις βασίζονται στη μεταφορά ενέργειας στην περιοχή. Επίσης, θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί στα ρήγματα Malatya, Ovacık και Nazimiye-Karakoçan γύρω από τη Malatya».

Η ανάρτηση του Τούρκου σεισμολόγου

Οι υποσχέσεις του Ταγίπ Ερντογάν

«Όλα τα κτίρια θα κατασκευαστούν από το μηδέν (…) σε στέρεα εδάφη και με βάση τις σωστές πρακτικές» επέμεινε ο Τούρκος Πρόεδρος, διευκρινίζοντας ότι η οικοδόμηση θα ξεκινήσει τον Μάρτιο. Όπως είπε, οι κατοικίες αυτές θα χτιστούν μακριά από τα τεκτονικά ρήγματα και «πιο κοντά στα βουνά, για να προστατεύονται από τα προβλήματα που δημιουργούν τα μαλακά εδάφη».

«Θα χτίσουμε νέες Αντάκια (Αντιόχεια), Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα) και Αρσούζ. Θα τις ξαναχτίσουμε από το μηδέν», συνέχισε, αναφέροντας τρεις μεγάλες πόλεις της επαρχίας Χατάι. «Θα αρχίσουμε να μεταφέρουμε τους συμπολίτες μας, που τώρα ζουν σε καταυλισμούς από σκηνές και σε κοντέινερ, στις (νέες) κατοικίες τους μέσα σε έναν χρόνο» υποσχέθηκε επίσης ο Ερντογάν, στις πρώτες δηλώσεις που έκανε δημοσίως εδώ και έξι ημέρες.

Εκατόν τριάντα χιλιάδες από τις κατοικίες που υποσχέθηκε θα χτιστούν στις επαρχίες Χατάι, Καχραμάνμαρας και Μαλάτια, δηλαδή στις τρεις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον σεισμό.

Πάνω από 5.000 μετασεισμοί

Οι σεισμοί της 6ης Φεβρουαρίου έχουν προκαλέσει πάνω από 47.000 θανάτους σε Τουρκία και Συρία και έχουν αφήσει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ανθρώπους άστεγους. Τουλάχιστον 41.156 είναι οι νεκροί στην Τουρκία και τουλάχιστον 6.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία.

Ο Μεχμέτ Κοκούμ, επίκουρος καθηγητής Γεωλογίας με έδρα το Ελαζίγκ της Τουρκίας, δήλωσε ότι υπήρξαν περισσότεροι από 5.000 μετασεισμοί από τις 6 Φεβρουαρίου. «Αυτό είναι αρκετά αναμενόμενο», δήλωσε στο Al Jazeera. «Γνωρίζουμε από την εμπειρία μας ότι οι μετασεισμοί θα διαρκέσουν από μήνες έως και χρόνια. Αλλά θα μειώνονται μέρα με τη μέρα».

Ο Λουτφού Σαβάς, δήμαρχος του Χατάι, δήλωσε ότι ορισμένα κτίρια κατέρρευσαν τη Δευτέρα. Ο Σαβάς δήλωσε ότι οι εγκλωβισμένοι πιστεύεται ότι είτε επέστρεψαν στα σπίτια τους είτε προσπαθούσαν να μετακινήσουν έπιπλα από κατεστραμμένα σπίτια. Στα Άδανα, ο Αλεχάντρο Μαλαβέρ δήλωσε ότι οι άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και βγήκαν στους δρόμους, ενώ μετέφεραν κουβέρτες στα αυτοκίνητά τους, όπου πολλοί σκοπεύουν να κοιμηθούν.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network