MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ιστορική συμφωνία για ενεργειακή επταμερή

Advertisement

Sponsored by exness

Αίγυπτος, Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία, Ισραήλ, Παλαιστίνη και Ιορδανία συμφώνησαν στη σύσταση περιφερειακού φόρουμ συνεργασίας για το φυσικό αέριο – Ιδρύουν θεσμοθετημένο όργανο για συνεννόηση και διασφάλιση συμφερόντων – Μείζονος σημασίας οικονομικά και πολιτικά οφέλη

Advertisement

Ο περιφερειακός φορέας (East Mediterranean Gas Forum) άρχισε χθες να παίρνει «σάρκα και οστά» στο πλαίσιο πολυμερούς των υπουργών Ενέργειας των επτά χωρών στο Κάιρο. Σύμφωνα με πληροφορίες της Cyprus Times είχαν προηγηθεί πολύμηνες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Ως αποτέλεσμα ακόμη και οι χώρες της περιοχής που έχουν πολιτικές διαφορές μεταξύ τους, παραμέρισαν όσα τους χωρίζουν και βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι.

Στη Σύνοδο εκπροσωπήθηκαν τόσο η ΕΕ όσο και η Παγκόσμια Τράπεζα, γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία που προσδίδει η διεθνής κοινότητα στα ενεργειακά αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Με βάση τη συμφωνία ο φορέας θα εδρεύει στην Αίγυπτο και θα έχει ως κεντρικό στόχο τη δημιουργία περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μελών του. Όπως αναφέρεται σε κοινή διακήρυξη που εκδόθηκε χθες, το Όργανο «θα διασφαλίζει την προσφορά και τη ζήτηση, βελτιστοποιώντας την ανάπτυξη των φυσικών πόρων, εξορθολογίζοντας το κόστος των υποδομών και ενισχύοντας τις εμπορικές σχέσεις. Είτε πρόκειται για χώρες παραγωγούς και διακομιστές, είτε για καταναλώτριες χώρες».

«Δεν έχουμε κάτι παρόμοιο (σε άλλες περιοχές του κόσμου), ακριβώς γιατί ενδεχομένως η Ανατολική Μεσόγειος να έχει και τις δικές της ιδιαιτερότητες. Όλοι γνωρίζουμε πόσο γεωπολιτικά δύσκολη περιοχή είναι. Και σίγουρα, όταν δείτε τη σύνθεση των χωρών, θα δείτε πόσο σημαντική είναι αυτή η δημιουργία αυτής της πλατφόρμας», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γιώργος Λακκοτρύπης.

Τα επόμενα βήματα

Τα επτά μέρη ανέλαβαν να εργαστούν μεμονωμένα για την ετοιμασία προσχεδίων του καταστατικού χάρτη εντός τριμήνου. Το υλικό θα κατατεθεί στο αιγυπτιακό υπουργείο Ενέργειας, το οποίο αφού επεξεργαστεί τις προτάσεις θα ετοιμάσει το τελικό προσχέδιο. Εκτός απροόπτου η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις μήνες με νέα πολυμερή σύνοδο για την έγκριση του καταστατικού.

Κάποιος… λείπει

Για ευνόητους λόγους στο φορέα δεν προσκλήθηκε να συμμετέχει η Τουρκία, στην οποία οι επτά χώρες έστειλαν πολιτικά μηνύματα. Συγκεκριμένα στην κοινή Διακήρυξη αναφέρεται ρητά ότι στο Όργανο είναι ευπρόσδεκτες να συμμετέχουν όλες οι χώρες της περιοχής, αρκεί να συμφωνούν με τους όρους που συμφώνησαν τα ιδρυτικά μέλη. Ανάμεσα σ’ αυτούς ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και ο αλληλοσεβασμός.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ

ShootandGoal