MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ιωνάς: Σε επαγρύπνηση οι Αρχές ασφαλείας για την τρομοκρατία

Advertisement

Sponsored by exness

Οι Αρχές ασφαλείας του κράτους βρίσκονται και θα συνεχίσουν να είναι σε συνεχή επαγρύπνηση, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας, τα οποία συνεχώς αξιολογούνται ώστε να συνάδουν με τα επίπεδα επικινδυνότητας για ενδεχόμενες τρομοκρατικές ενέργειες, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου.

Advertisement

Σε χαιρετισμό του στην ημερίδα « Global Security -Προβληματισμοί και Προσεγγίσεις» στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκε το θέμα της τρομοκρατίας, ο κ. Νικολάου είπε ότι είναι «ένα θέμα παγκόσμιου προβληματισμού και ανησυχίας, που αφορά όλους, καθώς η απειλή της τρομοκρατίας υπάρχει παντού, με τα πρόσφατα κτυπήματα στην καρδιά της Ευρώπης να προκαλούν σε όλους μας συγκλονισμό και ανασφάλεια».

«Έχοντας πλήρη επίγνωση της ασύμμετρης τρομοκρατικής απειλής προς την Ευρώπη – ιδιαίτερα κατόπιν και των καταδικαστέων χτυπημάτων που δέχθηκαν πρόσφατα το Παρίσι και οι Βρυξέλλες – αλλά και των κινδύνων που υπάρχουν λόγω της εγγύτητας της Κύπρου με τη Συρία και το Ιράκ, της παρουσίας στην Κύπρο δυτικών συμφερόντων αλλά και άλλων παραγόντων που αξιολογούνται συνεχώς από τις αρμόδιες Aρχές,  με την ευκαιρία που μου δίδεται σήμερα, θα ήθελα να επισημάνω ότι η τρομοκρατία αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως,  το οποίο έχει ήδη εκπονήσει Εθνική Στρατηγική για την αντιμετώπισή της και λαμβάνει συνεχώς μέτρα για την υλοποίηση της», σημείωσε.

 Παρόλο, πρόσθεσε, «που η Κύπρος δεν αντιμετωπίζει το μέγεθος του προβλήματος που υφίστανται άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, εντούτοις δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι από το 2012 μέχρι το 2015, σημειώθηκαν δύο καταδίκες στην Κύπρο για υποθέσεις που συνδέονταν με τρομοκρατικά αδικήματα».

Η Εθνική Στρατηγική στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς Πυλώνες

 Σύμφωνα με τον Υπουργό, η Εθνική Στρατηγική στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς Πυλώνες: “Την πρόληψη της Ριζοσπαστικοποίησης, την προστασία των κρίσιμων υποδομών της Δημοκρατίας και των ευάλωτων στόχων καθώς επίσης και την προστασία του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος από ενδεχόμενη εκμετάλλευση του για σκοπούς χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, την καταστολή με την έγκαιρη παρεμπόδιση των τρομοκρατικών σχεδίων και την αποτελεσματική δίωξη των παρανομούντων και την αντίδραση, στο πλαίσιο προετοιμασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση κάποιου περιστατικού και την επιστροφή στην ομαλότητα”.

Σημείωσε ότι στο πλαίσιο του Πυλώνα Προστασία: «Λαμβάνονται αναβαθμισμένα μέτρα για την ασφάλεια των αεροδρομίων, τα οποία επαναξιολογούνται σε τακτική βάση, υλοποιούνται και προωθούνται εκπαιδεύσεις όλων των δυνάμεων ασφαλείας σε συνεργασία με άλλα κράτη μέλη και τρίτες χώρες, ενισχύεται η ανταλλαγή πληροφοριών στις σχετικές βάσεις της Interpol και Europol, και η συμμετοχή σε ομάδες για ξένους μαχητές και εφαρμόζεται Σχέδιο αυξημένης ασφάλειας από την Αστυνομία, το οποίο καλύπτει λιμάνια, αεροδρόμια, οδοφράγματα και ευρύτερα την Πράσινη Γραμμή, ξένες πρεσβείες, σχολεία και άλλα εκπαιδευτήρια, καθώς και  εμπορικά κέντρα, ενώ συνεχώς επαναξιολογούνται τα μέτρα για ενδυνάμωση και ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων για αντιμετώπιση της απειλής της τρομοκρατίας».

 

Παράλληλα, συνέχισε, «συμμετέχουμε ενεργά στις εργασίες που διεξάγονται στην ΕΕ για υιοθέτηση του αναθεωρημένου νομοθετικού πλαισίου για την τρομοκρατία, άλλα και ενός πακέτου μέτρων το οποίο θα αυξήσει σημαντικά την ασφάλεια των συνόρων».

Ο κ. Νικολάου έστειλε το μήνυμα ότι «οι Αρχές ασφαλείας του κράτους βρίσκονται και θα συνεχίσουν να είναι σε συνεχή επαγρύπνηση, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας, τα οποία συνεχώς αξιολογούνται ώστε να συνάδουν με τα επίπεδα επικινδυνότητας για ενδεχόμενες τρομοκρατικές ενέργειες. Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα αυτής της Κυβέρνησης, η οποία είναι έτοιμη να λάβει όλες τις απαιτούμενες αποφάσεις, ανεξαρτήτως κόστους, ώστε να ενισχύεται διαρκώς και στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η ασφάλεια στον τόπο μας», κατέληξε.

Τον χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους του Υπουργού Δικαιοσύνης ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ανδρέας Μυλωνάς.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network