MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ιωνάς: Πρωταρχικός στόχος να γίνει το έργο της Αστυνομίας πιο αποτελεσματικό

Advertisement

Sponsored by exness

Πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησης είναι να καταστήσει το έργο της Αστυνομίας πιο αποτελεσματικό, ώστε μαζί με την πρόληψη και πάταξη του εγκλήματος να διασφαλίζεται και η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων των πολιτών, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος είπε ότι σε μια περίοδο που οι πολίτες νιώθουν να απειλούνται από παντού, είναι πολύ σημαντική η αποτελεσματική προστασία της ασφάλειας, με αυστηρή τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου και σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών.

Σε χαιρετισμό του, στην ημερίδα με θέμα «Σεβασμός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», ο κ. Νικολάου είπε ότι “η Κύπρος, ως ισότιμο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας, την 1.12.2009, εφαρμόζει τις διατάξεις του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, ο οποίος έχει πλέον καταστεί νομικά δεσμευτικός τόσο για τα όργανα της ΕΕ, όσο και για τα κράτη μέλη”, για να σημειώσει, ωστόσο, ότι “σε μια ευνομούμενη πολιτεία, η νομιμότητα εξασφαλίζεται όχι μόνο από το γραπτό Σύνταγμα και τις νομικές διατάξεις, αλλά επίσης μέσα από τη δέσμευση της Κυβέρνησης να διοικήσει, νόμιμα και χρηστά, τη ψήφιση από τη νομοθετική εξουσία μη-αντισυνταγματικών νόμων και την ύπαρξη μιας ανεξάρτητης και ανεπηρέαστης δικαστικής εξουσίας”.

Advertisement

Όπως ανέφερε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, “η Αστυνομία, ως το κατ’ εξοχήν αρμόδιο κρατικό όργανο, με βάση τις διευρυμένες εξουσίες που έχει νομοθετικά, οφείλει να εφαρμόζει τους νόμους του κράτους και να διασφαλίζει την τήρηση της τάξης και τη διαφύλαξη της κοινωνικής ειρήνης”, προσθέτοντας πως “τα στελέχη της Αστυνομίας είναι υποχρεωμένα εκτελώντας το καθήκον τους να υπερασπίζονται τους νόμους, να υπερασπίζονται το Σύνταγμα, να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των πολιτών”.

“Δεν πρέπει ποτέ να λησμονείται ότι ο αστυνομικός και η Αστυνομία υπάρχουν χάριν του πολίτη. Σε μια περίοδο που οι πολίτες νιώθουν να απειλούνται από παντού, είναι πολύ σημαντική η αποτελεσματική προστασία της ασφάλειας με αυστηρή τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου και σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών. Ο αστυνομικός που καλείται να υπερασπιστεί τους νόμους δεν μπορεί να γίνεται ο ίδιος παραβάτης των νόμων καταπατώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα”, ανέφερε.

Επίσης, πρόσθεσε πως “η παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ίδια την Αστυνομία αποδυναμώνει τον ρόλο και το έργο της, κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών και μειώνει το κύρος του θεσμού και της προσφοράς της αστυνομίας στην κοινωνία”, σημειώνοντας ότι “όταν από την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων υπάρχει σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τότε αυξάνεται και η αποτελεσματικότητα της αστυνομίας”.

“Μια αποτελεσματική Αστυνομία”, είπε ο κ. Νικολάου, “είναι αυτή που υπηρετεί στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όταν τα στελέχη της κάνουν τη δουλειά τους με τρόπο που δεν στηρίζεται στην άσκηση φόβου και στην βία, αλλά στο νόμο, στην τιμή και τον επαγγελματισμό”.

Συνέχισε λέγοντας ότι “η δυναμική διασύνδεση και αλληλεξάρτηση του συνόλου των δικαιωμάτων συνεπάγεται, ακριβώς, ότι η πλήρης απόλαυσή τους από όλους, δεν μπορεί να γίνει παρά μέσα σε μια δημοκρατική κοινωνία, που αποδίδει την ίδια αξία σε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη και έχει στη βάση της λειτουργίας της την προαγωγή και τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων όλων των μελών της, χωρίς καμιά εξαίρεση”.

Είπε ακόμα ότι “προς αυτή την κατεύθυνση, ζήτησα από την αρχή ανάληψης των καθηκόντων μου από τον Αρχηγό της Αστυνομίας, όπως ληφθούν πρόσθετα μέτρα ώστε να εμπεδωθεί στα μέλη της Αστυνομίας η συναίσθηση ευθύνης, προστασίας και σεβασμού προς όλους τους πολίτες”, συμπληρώνοντας ότι “ταυτόχρονα τονίστηκε στα μέλη της Αστυνομίας ότι θα πρέπει να μάθουν να αντιστέκονται στις προκλήσεις και να διαχειρίζονται με ψυχραιμία τα επικίνδυνα περιστατικά που αντιμετωπίζουν στο πλαίσιο της εκτέλεσης των καθηκόντων τους, και να επιδεικνύουν μηδενική ανοχή σε όσους επιχειρήσουν να παραβιάσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών”.

Περαιτέρω, είπε ότι “διεξάγεται μελέτη, η οποία θα εξετάσει και θα αναλύσει διαχρονικά όλες τις περιπτώσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών, θα εντοπίσει τα αίτια που διαχρονικά προκαλούν αυτές τις συμπεριφορές και θα προτείνει στοχευμένα μέτρα για αντιμετώπιση του φαινομένου”, ενώ επιπρόσθετα ζήτησε όπως εξεταστεί η ενίσχυση του ρόλου του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αστυνομίας και αξιολογηθούν οι υφιστάμενοι μηχανισμοί ελέγχου άσκησης των καθηκόντων των αστυνομικών.

Το χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους του Υπουργού Δικαιοσύνης, η Λειτουργός Τύπου του Υπουργείου, Έλενα Κουρτελλαρίδου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΣΕΡΙ / ΑΡΗΣ

ShootandGoal