MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ιωνάς: Αλλαγές και μέτρα για επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης

Advertisement

Sponsored by exness

«Θα γίνουν αλλαγές και μέτρα για επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης» δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου – Το Υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρεί με την αλλαγή αναθεώρησης των θεσμών πολιτικής δικονομίας 

Advertisement

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρεί με την αλλαγή αναθεώρησης των θεσμών πολιτικής δικονομίας και με μια σειρά άλλων μέτρων με στόχο την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Είπε επίσης ότι θα προκηρυχθεί εντός των προσεχών δυο-τριών βδομάδων ο διαγωνισμός για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη, προσθέτοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα καταργηθούν διαδικασίες που αφορούν, μεταξύ άλλων, τα χαρτόσημα και την τήρηση βιβλίων, καθώς και την υποβολή τελών.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι ενωρίτερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συζητήθηκε η ανάγκη να υπάρξει διαχειριστής όλου αυτού του έργου από πλευράς του Ανωτάτου Δικαστηρίου ώστε να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια και σημείωσε ότι «θέσαμε αυτή την εισήγηση ενώπιον της Επιτροπής Νομικών η οποία αγκαλιάστηκε με πολύ ενδιαφέρον, ενώ υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη του Ανωτάτου Δικαστηρίου».

Είπε ακόμα ότι για την πρόταση αυτή ενημέρωσε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος συμφωνεί, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αναθεώρηση και μεταρρύθμιση των δικαστηρίων.

Ο Υπουργός επεσήμανε ότι η ταχύτητα στην απονομή δικαιοσύνης αποβαίνει προς όφελος και της προώθησης των στόχων της οικονομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξηγώντας ότι «είμαστε ένα κράτος που ασχολείται ουσιαστικά με την παροχή υπηρεσιών και οφείλουμε αυτό τον τομέα να τον ενισχύσουμε με διάφορους τρόπους». Για αυτό το λόγο, ανέφερε, προχωρούμε ήδη στη σύσταση Εμπορικού Δικαστηρίου το οποίο να εξετάζει υποθέσεις της αρμοδιότητας του με ταχύτητα και με αξιόπιστες διαδικασίες.

«Η διαφύλαξη της απονομής δικαιοσύνης αποτελεί προτεραιότητα αυτής της Κυβέρνησης και επενδύουμε σε αυτή την προσπάθεια τόσο για την επικράτηση του δικαίου στον τόπο μας όσο και για τη διαφύλαξη των προοπτικών της οικονομίας μας σε διάφορους άλλους τομείς, όπως είναι η παροχή υπηρεσιών», ανέφερε ο κ. Νικολάου.

Αναφέροντας ότι στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής αναλύθηκαν τα προβλήματα που απασχολούν τη δικαστική εξουσία και που αποτελούν τις κύριες αιτίες που προκαλείται καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, είπε ότι είναι η πρώτη φορά που Κυβέρνηση αξιολογεί και έχει ως θέμα προτεραιότητας τη βελτίωση του τρόπου και χρόνου απονομής της δικαιοσύνης και είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο ασχολείται με τα θέματα απονομής δικαιοσύνης και τα δικαστήρια.

«Έχουμε καθιερώσει με το Ανώτατο Δικαστήριο τακτικές συναντήσεις και μια συστηματική αξιολόγηση και καθορισμό προτεραιοτήτων, για επίλυση των προβλημάτων. Έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα των αλλαγών που πρέπει να γίνουν», είπε.

Πρόσθεσε ότι η μεταρρύθμιση του τρόπου απονομής της δικαιοσύνης θα πρέπει να γίνει τόσο σε σχέση με τις διαδικασίες που ακολουθούνται, δηλαδή με την κατάργηση αχρείαστων διαδικασιών και με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, καθώς και με την ενίσχυση της δικαστικής εξουσίας με επιπρόσθετο ανθρώπινο δυναμικό, δηλαδή με δικαστές και δικαστικούς λειτουργούς.

Σημείωσε ότι άρχισε η υλοποίηση της μεταρρύθμισης με τη λειτουργία του διοικητικού δικαστηρίου το οποίο αποφόρτισε το Ανώτατο Δικαστήριο από πέραν του 50% δικαστικού χρόνου.

Ο Υπουργός είπε επίσης ότι επεκτάθηκε η εφαρμογή του θεσμού της στενοτύπισης, με 15 στενοτυπιστές και εντός του εξαμήνου θα υπάρξουν και άλλοι πέντε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network