MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ιωάννου: Προσηλωμένοι στον στόχο μας που είναι η επιστροφή στην Αμμόχωστο

Advertisement

Sponsored by exness

Πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας που δεν είναι άλλος από την επιστροφή στην Αμμόχωστο, δήλωσε απόψε ο Δήμαρχος Σίμος Ιωάννου, προσθέτοντας πως παρά τις δυσμενείς διεθνείς συγκυρίες, οφείλουμε να μην επαναπαυόμαστε γιατί αν χαθεί ο κοινωνικός ιστός της κατεχόμενης πόλης, δεν θα υπάρχει επιστροφή.

Σε ομιλία του σε ανοικτή συγκέντρωση Αμμοχωστιανών που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Λύσης «Παύλος Λιασίδης» στη Λάρνακα, ο Δήμαρχος ενημέρωσε το κοινό σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Αμμόχωστο και είπε πως ο Δήμος «έχει εντείνει δραστικά την κινητοποίηση του σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, για να καταγγείλουμε τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας, να αναδείξουμε το ζήτημα της πόλης μας και να διεκδικήσουμε έμπρακτη στήριξη για εφαρμογή των Ψηφισμάτων που προνοούν την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων στην περίκλειστη πόλη, υπό την διοίκηση του ΟΗΕ».

Advertisement

Ο Δήμαρχος χαρακτήρισε «σημαντική» τη συνάντηση που είχαν με τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων εθνών στην Κύπρο Colin Stuart στον οποίο όπως είπε «δώσαμε τις θέσεις μας για την Αμμόχωστο», ενώ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στα οδοφράγματα και στην μεγάλη εκστρατεία διαφώτισης του Δήμου της κατεχόμενης πόλης σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Αμμοχώστου για προβολή του θέματος της Αμμοχώστου.

Αναφορά έκανε και στην αδελφοποίηση του Δήμου Αμμοχώστου με τον Δήμο Πειραιά το 2022 και στην παραλαβή «των εικαστικών έργων που ανήκαν στην Δημοτική Πινακοθήκη Αμμοχώστου και εκτίθενται προσωρινά στο Μουσείο «Θάλασσα» στην Αγία Νάπα μέχρι την επιστροφή τους στην βάση τους στην Αμμόχωστο.

Ο Σίμος Ιωάννου αναφέρθηκε και στην εξασφάλιση οικιστικού τεμαχίου για την ανέγερση ιδιόκτητων γραφείων του Δήμου Αμμοχώστου στη Λεμεσό, μέχρι την επιστροφή στην Αμμόχωστο. Ακόμα, είπε, υπάρχει ειλημμένη απόφαση για εκστρατεία καταφραφής μητρώου δημοτών Αμμοχώστου, ενώ επιδιώκεται συνάντηση με τον νέο Τουρκοκύπριο “Δήμαρχο” της Αμμοχώστου ο οποίος είναι φιλικά προσκείμενος προς τον Ελληνοκυπριακό Δήμο.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στην επίσκεψη στην Κύπρο τον περασμένο Σεπτέμβριο, της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα και είπε πως στην κατ’ιδίαν συνάντηση τους «είχαν ανταλλαγεί απόψεις για το θέμα της Αμμοχώστου, ενώ έχουν γίνει κάποιες εισηγήσεις πως μπορεί να βοηθήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και η ίδια, γιατί είναι μια πολύ μεγάλη και καλή φίλη της Κύπρου και της Αμμοχώστου».

Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε επίσης στην έκθεση με φωτογραφίες της Αμμοχώστου που διοργανώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, μετά από αίτημα της κας. Μέτσολα, με την πρωτοβουλία και στήριξη όλων των Κύπριων ευρωβουλευτών. Η έκθεση αποτελείται από 48 σετ φωτογραφιών, το πριν και το σήμερα, από το παρελθόν και το παρόν της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, το οποίο συγκέντρωσε και απαθανάτισε ο φωτορεπόρτερ και κινηματογραφιστής Τάσος Δημητριάδης.

Όσον αφορά τις συναντήσεις του Δήμου Αμμοχώστου στις Βρυξέλλες, ο Δήμαρχος σημείωσε και αυτή με την επικεφαλή της Επιτροπής Αναφορών (PETI) Ντολόρ Μοντσεράτ, «λόγω της ανοιχτής αναφοράς που κατατέθηκε το 2004 στην συγκεκριμένη Επιτροπή και για την οποία έγιναν δύο επισκέψεις των ευρωβουλευτών στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων το 2007 και το 2018. Μάλιστα συζητήθηκε το ενδεχόμενο επίσκεψης της κ. Μοντσεράτ εκ μέρους της Επιτροπής Αναφορών στην περιοχή ώστε να διαπιστώσει η ίδια την κατάσταση που επικρατεί».

Για τα μελλοντικά σχέδια του Δήμου Αμμοχώστου, ο Σίμος Ιωάννου είπε πως «στις δύο Απριλίου αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Δήμαρχο θα μεταβεί στην Αθήνα για τα εγκαίνια μέρους της έκθεσης πινάκων που ανήκαν στην Δημοτική Πινακοθήκη Αμμοχώστου και θα παρουσιαστούν στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά. Τα εγκαίνια θα τελέσει στις 3 Απριλίου η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ η έκθεση θα παραμείνει μέχρι τις 21 Μαϊου».

Επίσης η αντιπροσωπεία του Δήμου θα έχει επαφές με κρατικούς αξιωματούχους για ενημέρωση για το θέμα της Αμμοχώστου μεταξύ των οποίων η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Υπουργός Εξωτερικών.

Ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου είπε ακόμα ότι σε τέτοιες κρίσιμες ώρες έχει μεγάλη σημασία η ενότητα και συνεννόηση μεταξύ όλων, σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, πολιτικών δυνάμεων και κοινωνίας με στόχο την επανένωση της Κύπρου.

Ο Δήμος Αμμοχώστου, συνέχισε «δηλώνει πρόθυμος να ακούσει, να μιλήσει και να συζητήσει με οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο δημότη σχετικά με όλα τα θέματα τα οποία προβληματίζουν το καθένα. Πρέπει όμως να μείνουμε ψύχραιμοι, ενωμένοι, επιδεικνύοντας σεβασμό στην οποιανδήποτε άλλη άποψη και να παραμείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας που δεν είναι άλλος παρά η επιστροφή στην πόλη μας».

Ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας ότι «τίποτα δεν τελείωσε και ότι πρέπει να παλέψουμε κυρίως για τις επόμενες γενιές. Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο κυρίως με τις δυσμενείς διεθνείς συγκυρίες, όμως οφείλουμε να μην επαναπαυόμαστε γιατί αν χαθεί ο κοινωνικός ιστός της πόλης μας δεν θα υπάρχει επιστροφή» κατέληξε.

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων Βουλευτές, ο Γιώργος Λυσανδρίδης, Προέδρος της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων και ο Μιχάλης Τζιώρτας, Πρόεδρος της Επιτροπής Κατεχόμενων Κοινοτήτων Αμμοχώστου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network