MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ιεράρχες σε θέσεις μάχης σε μια εκλογική διαδικασία χωρίς ημερομηνία διεξαγωγής

Advertisement

Sponsored by exness

Ιεράρχες και επιτελεία εν δράσει με τους επίδοξους διεκδικητές του αρχιεπισκοπικού θώκου να έχουν ήδη λάβει θέσεις μάχης για μια διαδικασία ψηφοφορίας χωρίς ημερομηνία διεξαγωγής.

Της Μύριας Αβρααμίδου

Το αρχιεπισκοπικό αξίωμα ουδεμία σχέση έχει με άλλες εκλογικές διαδικασίες όπως για παράδειγμα τις Προεδρικές Εκλογές που εν δυνάμει υποψήφιοι θέτουν εαυτούς ενώπιον κομμάτων και πολιτών προκειμένου να διεκδικήσουν το χρίσμα και εν συνεχεία την εκλογή. Η θητεία του Αρχιεπισκόπου δεν έχει ημερομηνία λήξης. Εφόσον κάποιος εκλεγεί στον αρχιεπισκοπικό θώκο παραμένει σε αυτόν εφ’ όρου ζωής εκτός και αν αποφασίσει να παραιτηθεί για λόγους υγείας ή άλλους. Στην προκειμένη περίπτωση πάντως ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ έχει ξεκάθαρα διαμηνύσει ότι τέτοια πρόθεση δεν έχει.

Advertisement

Κι εφόσον θέμα παραίτησης δεν υφίσταται εύλογα αναρωτιέται κανείς τι είναι αυτό που αναμένουν οι δελφίνοι.

Παρασκηνιακές διεργασίες και δημόσιες παρεμβάσεις που ολοένα και πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα, δίνουν την αίσθηση ότι η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου επιδεινώνεται. «Ουδέν αναληθέστερον» ήταν η απάντηση που έλαβε η Cyprus Times από εκκλησιαστικές πηγές διαψεύδοντας κατηγορηματικά και τα όσα συχνά-πυκνά ακούγονται περί νοσηλείας κάθε τρεις και λίγο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου σε ιδιωτικές κλινικές μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Διαρροές που αποδίδονται σε σκοπούς ψηφοθηρικούς.

Η κατάσταση της υγείας του Μακαριωτάτου παραμένει σταθερή. Ως γνωστόν, εδώ και αρκετό διάστημα δίνει με αξιοπρέπεια τη δική του προσωπική μάχη καθώς πάσχει από καρκίνο όπως τόσοι και τόσοι άλλοι συμπολίτες μας που βιώνουν αντίστοιχη δοκιμασία. Ωστόσο αυτό δεν τον καθιστά ανήμπορο να διαχειρίζεται τα θέματα της Εκκλησίας και να ανταποκρίνεται πλήρως στα καθήκοντα του, όπως επιβεβαιώνεται από διάφορες κατευθύνσεις.

Κι εδώ τίθεται το ερώτημα, πόσο ηθικό είναι να στήνονται προεκλογικές εκστρατείες με τον ίδιο τον Μακαριώτατο παρατηρητή.

Σε ερώτηση μας κατά πόσον αυτό είναι κάτι που προκαλεί δυσφορία στον Αρχιεπίσκοπο, πηγές μας απάντησαν ότι τα όσα έρχονται στο φως δεν του προκαλούν δυσφορία, αντιθέτως όπως ανέφερε και ο ίδιος στο παρελθόν τα θεωρεί γελοία. «Ξέρει καλά ποιοι και γιατί έχουν ξεκινήσει αγώνα για τον αρχιεπισκοπικό θώκο» μας ανέφερε η ίδια πηγή που δεν μπόρεσε ωστόσο να αρνηθεί ότι όσο και αν δεν ασχολείται με αυτά, είναι ανθρώπινο σε κάποιο βαθμό να τον επηρεάζουν.

Ιεράρχες από νωρίς στο κατώφλι…

Ως γνωστόν, οι μητροπολίτες Λεμεσού Αθανάσιος, Ταμασού Ησαΐας και Μόρφου Νεόφυτος θεωρούνται από θεολόγους και κληρικούς ως οι επικρατέστεροι να συγκροτήσουν το λεγόμενο «τριπρόσωπο» σε περίπτωση κένωσης του αρχιεπισκοπικού θρόνου και διεξαγωγής εκλογών στη βάση του ισχύοντος καταστατικού της Εκκλησίας. Δηλαδή τους τρεις ιεράρχες των οποίων τα ονόματα θα τεθούν ενώπιον της Ιεράς Συνόδου η οποία με τη σειρά της θα αναδείξει με ψηφοφορία τον επόμενο Αρχιεπίσκοπο. Το τριπρόσωπο προκύπτει από την εκλογική διαδικασία στην οποία λαμβάνουν μέρος και οι πολίτες και στην Ιερά Σύνοδο τίθενται τα ονόματα αυτών που θα εξασφαλίσουν τις περισσότερες ψήφους. Αν και πηγές που γνωρίζουν καλά τα όσα λαμβάνουν χώρα, εκτιμούν ότι οι διεκδικητές του θρόνου θα είναι πέραν των τριών πιο πάνω και σε αυτούς προστίθενται οι μητροπολίτες Πάφου Γεώργιος και Κωνσταντίας Βασίλειος.

Δεδομένων των πιο πάνω κάποιοι έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν… υπολογισμούς και να μετρούν ψήφους μεταξύ των Συνοδικών, ωστόσο πηγές που γνωρίζουν τα όσα τεκταίνονται κάνουν λόγο για καθαρά επικοινωνιακά τεχνάσματα για «σκοπούς παράστασης νίκης» και υποδεικνύουν με νόημα ότι αυτοί που είναι κοντά στον Αρχιεπίσκοπο και τον στηρίζουν διαχρονικά δεν έχουν εκφράσει τις προθέσεις τους, καθώς το θεωρούν ανήθικο εφόσον ο προκαθήμενος της εκκλησίας είναι εν ζωή και είναι καλά.

Στο «τραπέζι» του δημόσιου διαλόγου έχει τεθεί το τελευταίο διάστημα και το θέμα παράκαμψης του λαού και ανάδειξης του επόμενου Αρχιεπισκόπου μόνο από την Ιερά Σύνοδο. Ζήτημα για το οποίο ο προκαθήμενος έχει τοποθετηθεί δημοσίως αρνητικά και είναι μάλιστα εκ των πραγμάτων ιδιαιτέρως δύσκολο να συμβεί, εφόσον απαιτείται πλειοψηφία τριών τετάρτων στη Σύνοδο.

Σε κάθε περίπτωση, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος επιχειρεί να τηρήσει αποστάσεις από τα όσα συζητούνται, θεωρείται ωστόσο βέβαιο πως όταν ο ίδιος θεωρήσει ότι είναι η ώρα, θα χαράξει το δρόμο για τη διαδοχή του, όπως αναφέρεται από το περιβάλλον του.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network