MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Η ζωή στην Ολλανδία για Κύπρια φοιτήτρια… Πως βίωσε τις πολιτικές εξελίξεις (pics)

Advertisement

Sponsored by exness

Της Χριστιάνας Τσαγγάρη

Τις τελευταίες μέρες η Ολλανδία βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας λόγω διπλωματικής διαμάχης με την Τουρκιά και τις εκλογές στη χώρα – Η Cyprus Times επικοινώνησε με Κύπρια φοιτήτρια που ζει στην Ολλανδία η οποία μας μετέφερε το κλίμα, αλλά και πως είναι η ζωή για τους ξένους φοιτητές στη χώρα

Advertisement

Η Ματίνα Ζησιάδου, είναι μία νέα από τη Λευκωσία, με σπουδές Νομικής και μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές στην Αθήνα. Στην ηλικία των 28 της χρόνων και αφού δοκίμασε την τύχη της -χωρίς αποτέλεσμα- στην αγορά εργασίας της Κύπρου αποφάσισε να βάλει πλώρη για την Ευρώπη για κάτι καλύτερο. Επέλεξε την Ολλανδία και αυτή την περίοδο κάνει μεταπτυχιακό στις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λάιντεν. Η Ματίνα μας μεταφέρει τις πολιτικές εξελίξεις όπως τις βίωσε η ίδια, αλλά και την εμπειρία της ως φοιτήτρια στη χώρα.

ttt

Τις τελευταίες μέρες η Ολλανδία βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας, λόγω της διπλωματικής διαμάχης με την Τουρκία, χώρα με την οποία ο ελληνισμός έχει μία ιδιαίτερη ευαισθησία λόγω των ιστορικών σχέσεων μεταξύ των δυο πλευρών. Πως το έζησες όλο αυτό;

Σε συζητήσεις που είχα με Ολλανδούς δεν φάνηκαν να ενοχλήθηκαν και ιδιαίτερα, καθώς θεώρησαν «αστείο» το γεγονός ότι ο Ερντογάν αποκαλεί τους ίδιους «φασίστες» και την Ολλανδία «μπανανία» από τη στιγμή που κυβερνά την Τουρκία ο ίδιος σαν «δικτάτορας» και «μονάρχης», ενώ και η ίδια η Τουρκία ως χώρα βρίσκεται εδώ και μερικά χρόνια σε ένα μόνιμο καθεστώς πολιτικής αστάθειας

Τα βλέμματα όλης της Ευρώπης ήταν στραμμένα στην Ολλανδία και λόγω των εκλογών

Οι Ολλανδοί είναι αρκετά πολιτικοποιημένοι σαν λαός. Αυτές οι εκλογές ήταν ιδιαίτερα σημαντικές όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και για την Ευρώπη. Όπως είπαν και πολλοί αναλυτές, ήταν εκλογές –βαρόμετρο, με την έννοια ότι θα υπήρχε μία πιο καθαρή εικόνα αναφορικά με την εκλογική επιρροή των εθνικιστικών κομμάτων. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι σε αυτές τις εκλογές υπήρχε υψηλή συμμετοχικότητα, η μεγαλύτερη των τελευταίων 30 ετών. Ο κυριότερος αντίπαλος του πρωθυπουργού Ρούτε που τελικώς επανεξελέγη ήταν ο εθνικιστής Βίντερς. Πολλοί πιστεύουν ότι η επικράτηση του Ρούτε έναντι του αντιπάλου του οφείλεται και στον τρόπο που χειρίστηκε το διπλωματικό ζήτημα που προέκυψε από τις δηλώσεις Ερντογάν, καθώς του απάντησε σε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα. Αυτό ήταν κάτι που τελικώς κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά και για αυτό τον λόγο κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές. Επιπλέον όλα τα ολλανδικά κόμματα είχαν αποκλείσει το γεγονός να συνεργαστούν με το εθνικιστικό κόμμα.
ppp

Υπάρχουν Κύπριοι που ζουν μόνιμα στην Ολλανδία;

Υπάρχουν αλλά απ’ ότι ξέρω δεν είναι πολλοί. Περίπου 1000 άτομα αν δεν κάνω λάθος ζουν μόνιμα.

Έχω την εντύπωση ότι τα τελευταία χρόνια η Ολλανδία έχει γίνει μία από τις επιλογές των Κυπρίων και των Ελλαδιτών νέων για σπουδές. Εσύ ποια εικόνα έχεις;

Όντως υπάρχει μία αρκετά μεγάλη κοινότητα Ελλαδιτών και Κυπρίων φοιτητών στην Ολλανδία. Γνωρίζω αρκετά άτομα από την ελληνική κοινότητα. Κύπριοι υπάρχουν αλλά σε λιγότερο βαθμό, καθώς οι περισσότεροι προτιμούν να σπουδάσουν στην Αγγλία. Κάνω παρέα κυρίως με Ελλαδίτες, Κύπριοι δεν υπάρχουν στο τμήμα που φοιτώ. Είχα και μία φίλη πριν έρθω εδώ.

iii

Υπάρχουν οργανώσεις φοιτητών;

Υπάρχουν, αλλά δεν έχουν κάποια σχέση με την πολιτικοποιημένη εικόνα που έχουμε εμείς για τις οργανώσεις – παρατάξεις σε ένα κυπριακό ή ελληνικό πανεπιστήμιο. Το κάθε τμήμα του Πανεπιστημίου έχει μία φοιτητική οργάνωση που συνήθως κανονίζει εκδρομές και επισκέψεις ανάλογα με το αντικείμενο των σπουδών, αλλά και νυχτερινές εξόδους. Το ότι ακριβώς δεν υπάρχει αυτό το πολιτικό υπόβαθρο στις οργανώσεις, τις κάνει και πιο προσιτές σε όλους τους φοιτητές

Γιατί επέλεξες την Ολλανδία;

Η  Ολλανδία έχει πολύ καλά πανεπιστήμια και με πολύ προσιτά δίδακτρα για τους φοιτητές. Αυτό ήταν το κυριότερο κριτήριό μου για να έρθω.

Απ’ ότι γνωρίζω έκανες και άλλες σπουδές αλλού. Αθήνα, Λευκωσία ή Ολλανδία;

Στην παρούσα φάση Ολλανδία. Νομίζω ότι υπάρχουν περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες εδώ για τους νέους απ’ ότι στην Κύπρο και την Ελλάδα. Κυρίως για αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς και όσους ασχολούνται με το εμπόριο. Η γνώση των ολλανδικών είναι σημαντική, αλλά όχι απαραίτητη για όλους τους κλάδους, καθώς υπάρχουν πολλές διεθνείς εταιρείες και πολυεθνικές. Παρά τον έντονο ανταγωνισμό η Ολλανδία έχει το χαμηλότερο δείκτη ανεργίας στην Ευρώπη. Αλλά σίγουρα, προτιμώ περισσότερο τη ζωή στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Οι διαφορές στα πανεπιστήμια;

Τα πανεπιστήμια στην Ολλανδία είναι πολύ πιο οργανωμένα από διοικητικής-οργανωτικής άποψης. Στην Ελλάδα και στην Κύπρο έχουμε πολύ καλά πανεπιστήμια με υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο, αλλά δυστυχώς σε αυτό τον τομέα είμαστε κάπως πίσω.

qqqq

Πως είναι η ζωή για ένα ξένο φοιτητή στην Ολλανδία;

Η Ολλανδία έχει πολλούς φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο, όχι μόνο Ευρωπαίους και αυτή η πολυπολιτισμικότητα είναι πολύ ενδιαφέρουσα, ειδικά για κάποιον που δεν είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με άτομα από το εξωτερικό. Σχεδόν καθημερινά υπάρχουν δραστηριότητες και εκδηλώσεις, ενώ τα Σαββατοκύριακα υπάρχουν οι καθιερωμένες νυχτερινές εξόδοι.

Ποιο είναι το κόστος ζωής;

Τα ενοίκια είναι αρκετά ακριβότερα σε σχέση με την Κύπρο και έτσι πολλοί φοιτητές εδώ συγκατοικούν. Οι μετακινήσεις είναι πολύ ακριβές, αλλά οι περισσότεροι αγοράζουν ποδήλατο, οπότε δεν χρησιμοποιούν τα μέσα μεταφοράς, εκτός και αν πρόκειται να επισκεφθούν κάποια άλλη ολλανδική πόλη. Τα υπόλοιπα έξοδα είναι πάνω κάτω τα ίδια με την Κύπρο.

Οι Ολλανδοί πως είναι ως λαός;

Το κύριο χαρακτηριστικό των Ολλανδών είναι ότι είναι πολύ ευθύς σαν λαός, δεν θα «μασήσουν» τα λόγια τους. Υπάρχει η εντύπωση ότι οι ως Δυτικοευρωπαίοι είναι ψυχροί και απρόσιτοι, απλά νομίζω ότι είναι διαφορετικοί από εμάς. Εμείς είμαστε πιο «ανοιχτοί» σαν χαρακτήρες, αυτοί χρειάζονται το χρόνο τους για να  σε βάλουν στον κύκλο τους. Επίσης η καθημερινότητά τους είναι διαφορετική. Κοιμούνται και τρώνε σχετικά νωρίς, νωρίτερα πάντως από εμάς. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ολλανδών χρησιμοποιεί το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους, ακόμα και για να πάνε στη δουλειά τους και έχουν γενικά μία αναπτυγμένη οικολογική κουλτούρα.

rrr

Βιώσες ρατσισμό;

Προσωπικά όχι, αλλά έχω γνωστούς μου που έχουν βιώσει. Σίγουρα υπάρχει ρατσισμός και προκατάληψη. Υπάρχουν κάποιοι, ευτυχώς όχι η πλειοψηφία, που πιστεύουν ότι οι λαοί στη Μεσόγειο δεν είναι εργατικοί, αλλά αυτό καλλιεργήθηκε κυρίως τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Ευτυχώς οι περισσότεροι δεν σκέφτονται με αυτό τον τρόπο, ή τουλάχιστον αυτό δείχνουν.

Ξέρουν για την Κύπρο;

Γνωρίζουν για την Κύπρο, ωστόσο αυτοί που ξέρω έχουν επισκεφθεί περισσότερο τα κατεχόμενα παρά τις ελεύθερες περιοχές. Στην Κύπρο τους αρέσει περισσότερο ο ήλιος και η θάλασσα, μιας και είναι κάτι που οι ίδιοι δεν μπορούν να απολαύσουν εδώ.

Τι θα συμβούλευες κάποιον που επιθυμεί να σπουδάσει στην Ολλανδία;

Να είναι προετοιμασμένος να διαβάσει πολύ! Τα πανεπιστήμια είναι πολύ καλά, αλλά είναι επίσης και πολύ απαιτητικά. Επίσης να λάβει υπόψη του ότι το κόστος ζωής είναι σαφώς πιο υψηλό απ’ότι στην Κύπρο, αλλά σίγουρα πιο χαμηλό σε σχέση με την Αγγλία, που είναι η δημοφιλέστερη επιλογή για τους Κύπριους φοιτητές. Και φυσικά να απολαύσει όσο το δυνατόν περισσότερο την εμπειρία του να βρίσκεται σε μία ξένη χώρα.

Τι θα έλεγες σε κάποιον που μόλις ακούσει για την Ολλανδία το μυαλό του πηγαίνει στα coffee shops και τα red light district;

Είναι απόλυτα φυσιολογικό αυτό πιστεύω, οι τουρίστες άλλωστε για αυτό τον λόγο έρχονται να επισκεφθούν τη χώρα. Είναι σίγουρα όμως ένα στερεότυπο. Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα να δει κανείς, πολύ ωραία μουσεία και υπέροχα τοπία, που νομίζω πως αυτά τα στερεότυπα αδικούν την εικόνα της χώρας.

wwww

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΠΙΕΣΗ/ΑΠΟΕΛ

ShootandGoal