MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Η θεσμοθέτηση των δικαιωμάτων των ασθενών στην Επιτροπή Υγείας

Advertisement

Sponsored by exness

Τη θεσμοθέτηση των δικαιωμάτων των ασθενών συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας 

Advertisement

Την πρόταση νόμου που έχει από το 2011 καταθέσει η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου και η οποία αφορά τη διαδικασία διαβούλευσης κρατικών και άλλων υπηρεσιών σε θέματα που αφορούν ασθενείς και τη θεσμοθέτηση της διαβούλευσης όταν υπάρχουν θέματα που αφορούν τους ασθενείς με την Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων, συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας.

«Είναι αναφαίρετο δικαίωμα των ασθενών να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων και στη διαμόρφωση πολιτικής για τα θέματα που τους αφορούν» δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας η κ. Κυριακίδου, αναφέροντας πως επιτέλους θα πρέπει να θεσμοθετηθεί και στην Κύπρο αυτό το δικαίωμα.

Υπενθύμισε πως ήδη ρυθμίζεται μέσα από νομοθεσία το δικαίωμα και η υποχρέωση για διαβούλευση με την ΚΥΣΟΑ (Κυπριακή Ομοσπονδία Αναπήρων) για τα θέματα που αφορούν τους ανάπηρους.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι η πρόταση νόμου χρειάζεται να συγκεκριμενοποιηθεί και να γίνουν κάποιες αλλαγές, κάτι που, όπως είπε, θα γίνει άμεσα σε συνεννόηση με το γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και του λειτουργούς του Υπουργείου Εργασίας που έχουν εμπειρία από τη νομοθεσία που αφορά τους ανάπηρους.

Είπε ότι η πρόταση νόμου βρήκε αρχική στήριξη από όλα τα Μέλη της Επιτροπής Υγείας καθώς τα δικαιώματα αυτά δεν έχουν κομματικό χρώμα, σημείωσε ωστόσο ότι η τοποθέτηση του Υπουργείου Υγείας ήταν αρνητική και το Υπουργείο δεν υποστηρίζει να κατοχυρωθεί νομικά αυτό το δικαίωμα των ασθενών.

Η κ. Κυριακίδου είπε ότι η πρόταση νόμου θα πρέπει να διαμορφωθεί και να επανέλθει ενώπιον της Επιτροπής μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες και εξέφρασε την ελπίδα ότι και το Υπουργείο Υγείας να την αντικρίσει πιο θετικά ώστε όλοι μαζί να προχωρήσουν και να κατοχυρώσουν νομικά τα δικαιώματα των ασθενών, τα οποία, όπως ανέφερε, αναγνωρίζονται εδώ και χρόνια στην Ευρώπη.

Σε δηλώσεις για το θέμα προέβη και ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων, εκφράζοντας απόλυτη ικανοποίηση για την κατάθεση της εν λόγω πρότασης νόμου, μιας πρότασης νόμου η οποία, όπως υπέδειξε, θεσμοθετεί τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας στη διαβούλευση σε πο,τι αφορά τα θέματα της υγείας.

«Αποτελεί δικαίωμα των ασθενώ να συμμετέχουν στη διαμόρφωση, στην εφαρμογή και στην αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας. Και αυτό το δικαίωμα εμείς ζητούμε να θεσμοθετηθεί, ιδιαίτερα σε αυτές τις πολύ δύσκολες καταστάσεις που υπάρχουν στα θέματα της υγείας, σήμερα που οι ασθενείς έχουν μεγάλο πρόβλημα σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας» είπε.

«Ιδιαίτερα αυτές τις μέρες ο ασθενής θα πρέπει να συμμετέχει στη διαμόρφωση και στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών» πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι η Ομοσπονδία εκπροσωπεί 20 οργανώσεις ασθενών ενώ αναμένεται ότι θα ενταχθούν στην Ομοσπονδία ακόμη 5 οργανώσεις και πως η Ομοσπονδία εκπροσωπεί περίπου το 90% των οργανώσεων ασθενών στην Κύπρο.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΠΙΕΣΗ/ΑΠΟΕΛ

ShootandGoal