MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Η πρακτική των rapid test στην Κύπρο και το ποσοστό ακριβείας

Advertisement

Sponsored by exness

Τα rapid test αντιγόνου εργαλείο στην προσπάθεια για αντιμετώπιση της πανδημίας – Η ανακοίνωση του Υπουργείο Υγείας για την πρακτική τους και κατά πόσο μπορούν να είναι ακριβή

Με στόχο την εξακρίβωση και την καλύτερη παρακολούθηση της επιδημιολογικής εικόνας, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στην αγορά 200,000 τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), τα οποία ήδη αξιοποιούνται για πληθυσμιακούς ελέγχους και σε στοχευμένα προγράμματα.

Advertisement

Η δειγματοληψία με τη μέθοδο rapid test αντιγόνου, εξηγεί το Υπουργείο, γίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως στη μέθοδο της μοριακής εξέτασης (PCR), δηλαδή με ρινοφαρυγγικό επίχρισμα με τη χρήση στυλεού. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η λήψη του δείγματος γίνεται από επαγγελματίες υγείας, που είναι καταρτισμένοι και σε θέση να εφαρμόζουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής τους προφύλαξης. Διευκρινίζεται δε πως τα rapid tests αντισωμάτων είναι διαφορετική εξέταση, με την οποία δεν ανιχνεύεται η νόσος COVID-19, αλλά το εάν ένα άτομο έχει νοσήσει από τον ιό.

Η πρακτική των rapid test αντιγόνου ακολουθείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στοχεύει στον έλεγχο μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου χρησιμοποιούνται, μεταξύ άλλων, σε περιπτώσεις όπου καταγράφεται υψηλό ιικό φορτίο και χρειάζεται να εντοπιστεί άμεσα όσο το δυνατό μεγαλύτερος αριθμός θετικών περιστατικών για να απομονωθούν, περιορίζοντας παράλληλα την πιθανότητα διασποράς του ιού στην κοινότητα.

Παρά το υψηλό ποσοστό ευαισθησίας (94%) που έχουν τα rapid test αντιγόνου που αγοράστηκαν στην Κύπρο, για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων, τα θετικά αποτελέσματα από τα rapid tests επαληθεύονται και με τη μέθοδο της μοριακής εξέτασης.

Ως εκ τούτου, η καταγραφή και αναγνώριση των αποτελεσμάτων των συγκεκριμένων ελέγχων διαδραματίζει τον δικό της ρόλο σε ό,τι αφορά την έγκαιρη επέμβαση των αρμόδιων κρατικών Αρχών, αφού η συγκεκριμένη μέθοδος χρησιμοποιείται ως ένα επιπρόσθετο εργαλείο για τα κράτη, τα οποία επιβάλλεται να παρακολουθούν όσο το δυνατό πιο στενά την επιδημιολογική εικόνα στην επικράτειά τους. Η χρήση των τεστ ταχείας διάγνωσης και τα αποτελέσματα των ελέγχων από μη εγκεκριμένα/αδειοδοτημένα άτομα, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην σωστή καταγραφή δεδομένων

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network