MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Η πολιτογράφηση ξένων επενδυτών και πάλι στην «Guardian»

Advertisement

Sponsored by exness

Για άλλη μία φορά στο προσκήνιο βρίσκεται η πολιτογράφηση ξένων επενδυτών στην Κύπρο. Η ηλεκτρονική έκδοση της βρετανικής «Guardian» επαναφέρει εκ νέου το θέμα παρουσιάζοντας την Κύπρο ως τη χώρα που δίνει διαβατήρια σε Ρώσους ολιγάρχες οι οποίοι επενδύουν στο νησί κάνοντας του ταυτόχρονα και πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Advertisement

Το ρεπορτάζ, με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή ιθαγένεια προς πώληση, Ρώσος ολιγάρχης αγόρασε κυπριακό διαβατήριο», αναφέρεται αρχικά στον Oleg Deripaska ο οποίος, όπως αναφέρεται, αγόρασε κυπριακό διαβατήριο με αμφιλεγόμενο τρόπο καθώς επιτρέπει σε πλούσιους επενδυτές να αποκτήσουν υπηκοότητα και πρόσβαση χωρίς θεώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόκειται, σύμφωνα πάντα με τη «Guardian», για ένα μεγιστάνα αλουμινίου ο οποίος έχει διασυνδέσεις με τον πρώην διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του Donald Trump, Paul Manafort.

Αρχικά υπήρξε «κόλλημα» στην προσπάθεια του να αποκτήσει υπηκοότητα λόγω των ανησυχιών που υπήρχαν από πλευράς της ΕΕ. Έτσι ζητήθηκε από το Deripaska να υποβάλει εκ νέου αίτηση λόγω προκαταρκτικής εξέτασης των υποθέσεων του στο Βέλγιο. Η έρευνα έπεσε αργότερα το 2016.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, αναφέρει το ρεπορτάζ, είχε στείλει την αίτηση στο Υπουργεί Εσωτερικών για να την επανεξετάσει πριν παρθεί η τελική απόφαση. Το όνομα του Ρώσου μεγιστάνα βρίσκεται τελικά σε έγγραφα του Υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία διέρρευσε στη Βουλή, με τους δικαιούχους για υπηκοότητα.

Αναφορά και στον μέτοχο στην Τράπεζα της Κύπρου Viktor Vekselberg

Πέραν από τον Oleg Deripaska, η βρετανική ιστοσελίδα αναφέρεται και στον Viktor Vekselberg, μέτοχο στην Τράπεζα της Κύπρου, κι ότι εμφανίζεται κι αυτός στη λίστα με τους δικαιούχους. Ωστόσο εκπρόσωπος του Vekselberg διαψεύδει σχετικές πληροφορίες διαβεβαιώνοντας πως ο Vekselberg έχει μόνο υπηκοότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Στη συνέχεια όμως το ρεπορτάζ αναφέρεται στον όμιλο Renova της Vekselberg, ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα της Ρωσίας, λέγοντας ότι προχώρησε σε μια σημαντική επένδυση στην Κύπρο το 2014,την περίοδο της οικονομικής κρίσης, σημειώνοντας ότι ήταν μια περίπτωση που αξίζει τιμητικής πολιτογράφησης, όπως αναφέρονται και στα έγγραφα.

Viktor Vekselberg, left, appears to have turned down the offer of a Cypriot passport. Photograph: Vyacheslav Prokofyev/TASS

Κερδοφόρα η προσφορά υπηκοότητας για το νησί

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στα έσοδα που έφερε μέχρι τώρα στην Κύπρο η πολιτική της πολιτογράφησης ξένων επενδυτών. Τα έσοδα, όπως αναφέρει, φθάνουν περίπου στα € 4,8 δις (£ 4,3δις), έχοντας δώσει μέχρι τώρα υπηκοότητα σε 1.685 “ξένους επενδυτές” από το 2008 – πολλοί από την πρώην Σοβιετική Ένωση, από την Κίνα, το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία – και σε 1.651 μέλη των οικογενειών τους.

Τονίζεται επίσης ότι οι κυπριακές αρχές διαβεβαιώνουν πως διεξάγουν αυστηρούς ελέγχους των αιτούντων υπηκοότητα, ότι η Κύπρος δεν είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που έχει ένα τέτοιο πρόγραμμα, και ότι δεν υπάρχει καμία υπόνοια παρανομίας από όσους ζητούν το κυπριακό διαβατήριο.

Πάντως η Ευρωβουλευτής από την Πορτογαλία Άνα Γκόμες χαρακτηρίζει το πρόγραμμα «απολύτως διεστραμμένο και ανήθικο», κατηγορώντας τις χώρες που δίνουν τη δυνατότητα απόκτησης κοινοτικού διαβατηρίου ότι διαφημίζουν ως προϊόν την ευρωπαϊκή υπηκοότητα.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network